ModaOdlazak ikone

Na ovim fotografijama možda vam je neprepoznatljiv: deset detalja iz života velikog kreatora iznenadit će i njegove najveće fanove

Piše J. V.
karl2

Od skromnih početaka i siromaštva s kojim se nosio kao njemački student u Parizu do vlasnika modnog carstva - Karl Lagerfeld nije bio samo ikona stila i pop kulture, već i primjer da se radom i trudom mogu ostvariti snovi.

Odlazak jednog od najvećih kreatora svih vremena: umro je Karl Lagerfeld

Za njegov angažman u modnoj kući Chanel znaju i oni koji pojma nemaju o modi, a uz to je Lagerfeld, od konca 60-ih upravljao i kreativnim sektorom talijanske kuće Fendi. Diktirao je trendove, promovirao imena i, ukratko, određivao kako će izgledati vješalice u trgovinama diljem svijeta - ne samo onima visoke mode.

I maloprodajne trgovine kopirale su njegov rad, svojim je osebujnim stilom uspio utjecati na svjetsku modu kao nitko prije njega. I sam je bio pravi primjer stila, sve do posljednjih dana svoga života nije se odrekao svoje prepoznatljive estetike.

No neke činjenice o ovome svjetski poznatome kreatoru nisu znali ni njegovi najvjerniji fanovi. Mislili ste da je bio Francuz? Čini se da niste jedini, a Alux je izdvojio još nekoliko "nepoznatih podataka" o velikanu koji nas je danas napustio.

1. Državljanstvo

Karl Lagerfeld rođen je kao Karl Otto Lagerfeldt u njemačkom Hamburgu. Od malih nogu sanjao je o napuštanju domovine i odlasku u svjetsku modnu prijestolnicu, kamo je krenuo već u 13-oj godini na studij.

Buran život kultnog dizajnera: Karl Lagerfeld nikada nije otkrio točan datum svog rođenja, a tu ne staju kontroverze koje se vezuju uz njegovo ime

2. Skandali

Sudeći prema količini skandala koji su se vezivali uz njegovo ime, Lagerfeldu nije bilo strano upadati u rasprave s kolegama, niti je ikada dvojio treba li izraziti svoje mišljenje, ma kakvo god ono bilo.

Pjevačicu Adele je otvoreno prozvao "malo predebelom", a sestri Kate Middleton, Pippi, poručio je da "ne pokazuje lice, samo pozadinu". No stao je nedavno u obrnu pjevačice Bebe Rexhe koju su brojni njegovi kolege proglasili "predebelom za njihov dizajn". Ukratko, Karl se nije često opravdavao zbog svojih izjava.

"Zakačio" se i s oskarovkom Meryl Streep koju je na dodjeli 2017. prozvao "škrtom" jer nije platila haljinu. A ovo su samo posljednji slučajevi. Malo je reći da ga nije bilo briga za popularnost, no iste mu nikako nije nedostajalo. Poljuljao ju je možda tek skandal koji je nastao nakon što je PETA prosvjedovala zbog pravoga krzna na njegovom dizajnu.

3. Ljubimac

Mačka Choupette, Karlova mezimica, teški je hit na društvenim mrežama i ima gotovo 100 000 pratitelja. I kreator se rado s njom fotografirao, a kupovao joj je dizajnerske ogrlice i najfiniju hranu. 

4. Dokumentarac

Postoji dokumentarni film o kreatorovu životu koji potpisuje Vogue.

5. Carstvo

Lagerfeldovo carstvo procjenjuje se na vrijednost od preko 125 milijuna dolara. Čini ga to najplaćenijim kreativnim direktorom na svijetu svih vremena. Posjeduje i nekoliko restorana, od kojih je najpoznatiji onaj u Berlinu, a svoje je ime "nalijepio" i na votku.

6. Tehnofobija

Njegovi najbliži suradnici kažu kako je Karl u suštini bio jedan veliki tehnofob. Iako je u svojemu radu na raspolaganju imao svaki "gadget" koji možete zamisliti, Lagerfeld je najviše vjerovao kemijski i papiru. Jedini način na koji je kreirao svoje dizajne bio je starinsko skiciranje, a tablete nikada nije koristio.

7. Muze

Tijekom svoje karijere dizajner je prikupio podužu listu imena žena koje su ga inspirirale u radu, a zapisivao ju je u malu crnu knjižicu. Kristen Stewart, Cara Delevigne i Vanessa Paradis neke su od "novijih", a ne samo da su njihova imena ovjekovječena u knjižici, dizajner se često s njima prešetavao i crvenim tepisima - bio je poznat po slavnoj pratnji, ali samo pomno odabranih dama.

8. Višak kilograma

Mnogi to nisu znali, ali Lagerfeld je izgubio poprililčan broj kilograma jer je odlučio da će mu novi izgled bolje ići uz imidž koji je njegovao. Od glave do pete u crno-bijelome, vječno sa sunčanim naočalama na nosu, nije mnogo odskakao od onoga što je "zacrtao", a kasnije je upravo na temelju toga pokrenuo uspješan brend.

Svoju prijašnju borbu s kilogramima riješio je u samo 13 mjeseci, slijedeći vrlo strog režim koji je satavio u dogovoru s privatnom nutricionistkinjom.

9. Avioni

Lagerfeld je putovao isključivo svojim privatnim avionom, u slučajevima da je već morao letjeti. Jednom je za CNN izjavio da je možda "komercijalan, ali da ne putuje komercijalno".

10. Ime iza znaka

Chanelov prepoznatljivi logo s isprepletenim slovima C kreirao je upravo Lagerfeld.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Born at the Ritz Paris Spa, the CHANEL massage oils for body are now available for you. #CHANELSkincare #BodyOils

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on

#KARL LAGERFELD