StoryEditor
ModaPRIČA PAULE BULJAN

U danu zaradi prosječnu hrvatsku plaću! Mladoj Splićanki uspjelo je ono što nije niti jednoj hrvatskoj manekenki

2. veljače 2020. - 18:50
Sasa Burić/HANZA MEDIA

Za Splićanku Paulu Buljan možda još niste čuli - premda je ova krhka 20-godišnjakinja u manekenstvu od svoje pete godine života, te je dosad surađivala s vodećim hrvatskim dizajnerima, na raznorazne “evente” se ne gura jer to, kaže, nije njezin đir.

Odradi svoj posao najbolje što može i - trči kući. Nije, osim toga, bila ni djevojka nogometaša, glumca ili pjevača da bi joj to omogućilo plasman na naslovnice lifestyle časopisa.

Pauli je, međutim, uspjelo ono što nije niti jednoj drugoj hrvatskoj manekenki, a to je da radi za Asos, jednu od najvećih i najpopularnijih online trgovina na svijetu. Posljednja tri mjeseca snimala je tako u Londonu, u kojem su s njom naizmjence boravili majka Nataša i otac Tonči.

- Nikud bez mame i tate! Naradila sam se stvarno, ali sam zadovoljna. Imala sam i sreću - Asos, naime, ima svojih stalnih dvadesetak modela, no jedna je djevojka morala odustati od snimanja. Tražili su zamjenu za nju i izabrali mene. U modnom svijetu, naime, danas izvrsno kotiraju Brazilke i djevojke koje su taj tip. Ja, eto, malo bacam na mulatkinju, barem mi tako kažu - smije se Paula, koja definitivno jest “brazilski” tip - onako tamnoputa i bademastih očiju. Hrvatska Adriana Lima!

‘Krvav je to posao’

Za snimanje ona može biti sve - i vamp žena, i djevojka iz susjedstva i tinejdžerica u poderanom jeansu. Takvu mogućnost transformacije Asos odlično i honorira - za dan snimanja Paula je dobivala više od 5000 kuna, dakle, skoro jednu prosječnu hrvatsku plaću.

- Zarada je stvarno dobra, ali krvav je to posao - svakog dana si u pogonu od 8 do 17 sati popodne. Pet dana sam radila s temperaturom od 38,5 stupnjeva, na paracetamolu i čajevima, ali to se na fotkama nije vidjelo. Nakon Londona sam bila nekoliko dana u Barceloni, gdje sam sudjelovala u modnoj kampanji za vjenčanice. Snimalo se vani, a temperatura je bila oko pet stupnjeva. Ti se smiješiš u onoj vjenčanici, a istovremeno drhtiš i cvokoću ti zubi. I tako pedeset puta, koliko modela sam u jednom danu morala isprobati - govori Paula.

Nosila je, priča, odjeću najjačih modnih brendova; Versacea, Guessa, Calvin Kleina, Pierre Carrdina, Women’ Secreta, modnu liniju sestara Kylie i Kendall Jenner...

image
Saša Burić/HANZA MEDIA

- Angažiraju me često za snimanje donjeg rublja i kupaćih kostima jer nisam baš neka žgoljavica i ima me di treba (ha ha). Pritom imam svoje uvjete kojih se pridržavam bez obzira na honorar - rublje ne smije otkrivati ono što ja ne želim da se vidi, dakle, ne smije biti prozirno, čipkasto i slično.

Upravo sam radi toga odbila ponudu za snimanje velikog Yamamaya, a kad sam radila za Pierre Cardin, dobila sam 40 posto od ukupno ugovorenog honorara jednostavno zato što nisam htjela odjenuti sve ono što se od mene tražilo. Radi se o tomu da ne želim da se moji roditelji srame gledajući mene polugolu na nekom plakatu ili da sutra mojoj djeci bude neugodno zbog majčine karijere. Neke stvari su jednostavno ispred novca - kategorična je Paula.

Bez obzira na ovaj konzervativniji pristup, ne manjka joj angažmana. Još od svoje šesnaeste godine Paula, praktički, svako ljeto provodi na snimanjima u inozemstvu; uglavnom Italiji i Španjolskoj. Hrvatska je javnost prepoznaje sa jumbo-plakata za trgovački centar Joker, kojeg je promovirala tri puta. Nosila je i modele vodećih hrvatskih dizajnera; Aleksandre Dojčinović, dvojca ELFS, Ivice Skoke, Diane Viljevac i drugih.

- Da nemam posla u inozemstvu, u Hrvatskoj bih od manekenstva jedva živjela. Cure su ovdje sretne ako zarade 700 do maksimalno 1000 kuna po kampanji jer je uglavnom sve počelo funkcionirati na kompenzacijama - ono, budi mi model, pa ću ti pokloniti ovaj šal ili košulju od prave svile. To su 'sistemi' koji mi se nikad nisu sviđali i koje sam uglavnom odbijala.

'Vidim sebe u novinarstvu'

Osim toga, u Hrvatskoj je trenutačno situacija takva da manekeni i modeli ostaju bez svog kruha zbog influencera i influencerica koje modne kuće i dizajneri angažiraju da im reklamiraju proizvode. Računaju da će tako prije doći do kupaca budući da influenceri imaju i nekoliko stotina tisuća pratitelja po društvenim mrežama.

Novo vrijeme donosi, naravno, i nove trendove, a ja se, ipak, nadam da će se ovaj 'ispuhati' - govori Paula koja, unatoč radnom ritmu, nije zapustila školovanje. Prije dvije godine upisala je studij novinarstva, a ispite za fakultet dosad je uspješno spremala na pauzama od snimanja.

- Prošlog ljeta sam uspjela odraditi praksu na Televiziji Jadran, s kojom ću nastaviti surađivati koliko mi obaveze budu dozvoljavale. Napravila sam im čak i dva priloga iz Londona o Brexitu; anketirala tamošnje građane, javljala se iz centra grada kao prava vanjskopolitička novinarka. Vidim sebe jednog dana u novinarstvu, zašto ne?! Već sam ja i dosad imala razdoblja 'zamora materijala' kad sam mislila odustati od manekenstva, ali bi me moj agent Marko Lovrić iz zagrebačke agencije 'Relatum' uvijek odgovorio od toga. Njegov je stav da sam dosad dala tek 40 posto svojih nekakvih kapaciteta. Kako je on to izračunao, zbilja ne znam.

U svakom slučaju, sad idem na šest mjeseci u Ameriku, gdje su pokazali veliki interes za mene. Naše cure same plaćaju trošak vize u iznosu od 3000 eura kako bi otišle 'preko bare' i ondje radile. Američki modni agenti ponudili su se, međutim, sami platiti moju vizu tako da sasvim sigurno misle ozbiljno. A ja sam vam ozbiljna djevojka... Drugačije u ovom svijetu ne ide - samosvjesno će hrvatska Adriana Lima. Držimo joj fige!

Maldivi su čisti hedonizam

Posao modela Pauli Buljan je omogućio da putuje svijetom i posjeti egzotične destinacije. Jedna od njih su Maldivi koji su joj, kaže, ostali u prekrasnom sjećanju.

- Tamo sam snimala reklamu za jedan resort koji se tek trebao otvoriti. Što da vam kažem, čisti hedonizam - govori Paula.

Stalnu adresu najprije bi, kaže, mogla imati u Londonu - klima je "koma", ali Englezi su u svom svijetu, neopterećeni banalnostima i tuđim mišljenjima, što se Pauli najviše sviđa.

Od svih metropola koje je vidjela najviše je, povjerava nam, razočarana Parizom, budući da je jako prljav.

U Grčkoj je zarada bila brutalna

Svojim velikim uspjehom Paula smatra i proboj na grčko modno tržište. Dok je, dakle, prva djevojka iz Hrvatske koja je uspjela postati model na britanskom Asosu, u Grčkoj je, tvrdi ona, sasvim sigurno jedina manekenka s područja bivšeg Balkana koja je tamo uspjela zaraditi veće novce.

- Praksa je, dakle, takva da manekenke i modeli idu u Grčku obnoviti svoje fotografije. I ja sam išla s tim ciljem. Na kraju sam tamo odradila reklamnu kampanju za "Beauty Line" (zastupnici skupih kozmetičkih brendova op.a.), a zarada je bila "brutalna". Na Cipru sam potom snimila i tri reklame za Chanel - pohvalila se Paula.

Kad su je modni putovi odveli u Grčku, domaćini u Ateni bili su joj Iris Rajčić (poznata splitska manekenka) i njezin suprug Marko Livaja, koji igra za tamošnji nogometni klub AEK.

- Osjećala sam se kod njih kao kod svoje kuće. U ovom je poslu, inače, vrlo teško uspostaviti i zadržati prijateljstvo... Moja jedina prijateljica iz ovog manekenskog svijeta je Ivana Milošević, plus size model, Njemica kojoj je tata porijeklom iz Bosne. Ona također radi za Asos, pa smo dijelile stan u Londonu i to je bilo vrlo ugodno iskustvo - govori Paula.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 11:11