ModaŠto oni misle?

Kažu – najljepše vrijeme u godini: Počele su 'superubercool' kućice na Rivi, evo zašto mi one, skupa s Adventom, dižu tlak

Piše Vlado Ozretić
shutterstock-1261257289

Kažu – najljepše vrijeme u godini. Božić. Advent. Evo, sve letim.

Okej, vi žene kazat ćete kako je vama najstresnije u prosincu. Sigurno ste u pravu, ali nemojte i nama muškarcima otimati kolač povišenih razina kortizola iz usta. Da, 80 posto vas će se pozatvarati u kuhinje, i početi s hiperprodukcijom kolača, raznih jela, pa s uređenjem kuće, i, naposljetku, s uređenjem samih sebe.

Okej, na stranu to što ste lude i što se ničim izazvane (a vjerujte da jeste) uhvatile kuhače, pjenjače, brašna i lisnatog tijesta, tu i kuća mora biti oličenje blagdanskog ugođaja, i kao da to nije dosta valja još odraditi i božićni šoping.I ne, ne mislim pri tome na darove, već na odjeću.

Opet, ne onu umotanu koja čeka ispod božićnog drvca, već na onu aktualnu odjeću, koja će se početi nositi čim se opere. A, u perilici će završiti čim dođete kući.

Zašto? Pa, Advent! Naravno. Počele su kućice, počela je sezona kuhanog vina, počela je sezona prešetavanja i ostalog „pre…“ na Rivi, u Zagrebu, u Beču, u Londonu, Frankfurtu, Bruxellesu i Strasbourgu. I, muškarci moji, ako ste jedan od onih sretnih koje nije tokalo adventsko putovanje, definitivno vas neće zaobići pitanje „kako mi ovo stoji“.

Jer, „kućice“, bilo one splitske, zagrebačke, newyorške, londonske, belgijske ili ne znam, ulanbatorske (!), jednostavno zahtijevaju ultimu modu. Bez obzira na temperaturu.

Jer… Je li toplo, je li temperatura prelazi 15 stupnjeva? Da, barem kada je Split u pitanju. Jugo čini svoje, a kada okrene na buru zna se da je riva „kapot za siromaje“. U prijevodu, svatko bez kaputa mogao se za vrijeme bure ogrijati na Rivi. No, kada su kućice u pitanju, ne samo da se nose kaputi, već su tu i razni prsluci, šeširi, kape, rukavice i što ti ga ja znam.

Jer, kućice su, barem što se Splita tiče, poslužile kao idealan poligon za demonstraciju kako Splićanke imaju modnog smisla i izvan sezone.

Problem je samo što temperature nisu baš zimske. Ali, who cares. Šminka se topi, ali kaputi (od krzna preko lažnog krzna do vune) su tu… Šeširi koji pripadaju u Norvešku u podne odjednom se nalaze u Splitu. Svaka druga žena na Rivi će ih tako prošetati. Je li bitno ima li sunca. Nope! Nije bitno je li uopće dovoljno hladno za takve šešire. Nope. Za modu se pati. Za modu se ili smrzava ili kuha.

A mi? Muškarci? Gdje smo mi u toj priči? Mi smo napokon došli na svoje s onim blesavim zavrnutim gaćama doli oko gležnjeva. Taman će doći dobro za ventilaciju, u slučaju da živa prijeđe nekih 14 Celzijevih stupnjeva. Srećom, nismo od suludih modnih dodataka. Samo ponekad volimo zaglumiti šalom, jer, kao „zima je“.

Ali, u osnovi to je – to. Da se polovicu nas pita, na „kuuće“ bi opalili u rebatinkama, patikama s nekakvom hoodicom. Možda nekakva lagana jakna u ruku, i da, obvezno sunčane naočale. E, tu se barem slažemo sa ženama. Ono, možeš gol na Rivu, ali, brajko, ako imaš cvike – dobar si. Tako smo riješili dan koji je na kućicama uvijek nekako casual. Noć je, pak, redovito formalna.

Pa umjesto hoodice nabacimo na već spomenute rebatinke i patike i nekakav džemper. Jer – „zima je“ . Ali da, dok se žene redovito kuhaju zbog mode, mi, hvala dragom Bogu ne moramo. Osim ako se ne pucamo tim filmovima. A, što je najluđe sve nas je više koji se ipak - pucaju .

Jer, ono što je muškarce oduvijek krasilo upravo je ta nepokolebljiva praktičnost. Praktičnost koja je često ne samo odolijevala trendovima, već i (kako vi žene znate tvrditi) zdravom razumu. I tako u današnje vrijeme bivamo sve manje praktični – kada za blagdane biramo što ćemo jesti i kada čak provedemo više od osam minuta pitajući se što ćemo obući za odlazak na kućice na Rivi.

Ali, hej. Barem nas bolje polovice nisu odvukle do Zagreba ili ne daj Bože, preko granice. Ej, te bidne muške duše treba imati u molitvama. Njima je, zapravo, najteže. 

#šOPING#BOžIć#ADVENT#šTO ONI MISLE