ModaKREATIVNI KANTUN

Iza vedrih likovnih uradaka splitske udruge kriju se mnoge potresne priče: zavirite u kreativni svijet radionica kojima ekipa stručnjaka već 15 godina pomaže nekadašnjim ovisnicima

Piše Merien Ilić

Unikatni ručno modelirani i oslikani suveniri, razne maštovite rukotvorine s motivima brodova, riba, svjetionika, Splita i mora, nastaju u radionicama udruge ANST 1700 iz Splita koja se bavi rehabilitacijom ovisnika, a našu pažnju privukli su preko društvenih mreža.

Zanimljiva je priča koja se krije iza ovih vedrih uradaka koji su pravi proizvod sreće i optimizma. Naime, već petnaest godina udruga ANST 1700 provodi radno-okupacijsku terapiju za rehabilitaciju i resocijalizaciju ovisnika. U svojim prostorima u Doverskoj 11 na Mertojaku, svakodnevno se provode razni programi, među kojima i onaj kreativni.

- Prepoznavši perspektivu socijalnog poduzetništva, a uz pomoć likovnih edukatora, asistenata volontera – studenata Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, udruga je davno pokrenula ovaj kreativni rad kroz koji korisnici savladavaju različite likovne tehnike poput oslikavanja stakla, slikanja akvarel tehnikom, ulja na platnu, decoupage tehnike i ostalog.

Sve skupa rezultira zanimljivim radovima pružajući uvid u kreativni svijet liječenih ovisnika kojima je izražavanje kroz umjetnost zapravo i korak prema povratku u svakodnevni, normalan život bez ovisnosti. Program resocijalizacije puno je širi nego što se čini.

On odgovara na potrebe liječenih ovisnika u smislu osposobljavanja za otvoreno tržište rada informiranjem, osnaživanjem, pružanjem potrebne psihosocijalne podrške, edukacijom i uključivanjem u radne procese sa ciljem društvene integracije ovisnika. Primjerice, dijelom prodaje ovih radova udruga se i financira, a korisnici osnažuju za samostalan život i stjecanje samopouzdanja - kažu nam iz ANST-a.

Radovi korisnika često se mogu vidjeti na izložbama, na prodajnim štandovima na nekim gradskim lokacijama, kao i web-stranici www.anst.hr, Instagramu: ANST 1700, te Facebooku: Anst1700 /VITA ANST.

#KREATIVNA RADIONICA