StoryEditorOCM
ModaINSPIRIRANO MARYLIN

I u Milanu su željeli vidjeti haljine Zadranke Božene, njene kreacije nosi Franka Batelić, a vintage kolekcija kupaćih kostima totalni je hit

Piše Iva Ivanac
13. srpnja 2020. - 13:13

Mlada zadarska dizajnerica Božena Bratović Smolić, koja se krije iza brenda "Becha", nakon niza ljetnih i zimskih kolekcija odjeće, "izbacila" je i kolekciju kupaćih kostima.

Iako su Boženi glavna inspiracija za stvaranje divnih kreacija gotovo uvijek bile osamdesete, ovog su je puta inspirirale šezdesete godine, a posebno jedna od najvećih filmskih ikona - Marilyn Monroe.

Poznata dizajnerica tako je prvi put kreirala jednodijelne i dvodijelne kupaće kostime u koje će se većina žena u potpunosti zaljubiti.

Ipak, priznaje da u ovo vrijeme pandemije koronavirusa zbog "lockdowna" nije bilo lako pronaći šivaonicu za kupaće kostime, koji zahtijevaju posebnu tehniku šivanja.

- Kolekcija kupaćih kostima trebala je izaći prije ljeta, ali koronavirus je u modnoj industriji usporio mnoge stvari, tako da je naša kolekcija svjetlo dana ugledala tek početkom srpnja.

U izradi odjeće uvijek težim najboljim materijalima pa je tako i u slučaju kupaćih kostima upotrijebljena najkvalitetnija lycra - ističe zadarska dizajnerica, dodajući kako su svi kupaći kostimi podstavljeni kako bi bili što udobniji za nošenje.

Mašna kao zaštitni znak

Kupaći kostimi napravljeni su u jarkim bojama, a na većinu je dodan i zaštitni znak mlade dizajnerice – mašna, koja upotpunjuje i uokviruje žensku figuru.

image
Kupaći kostimi "Becha"
Filip Brala


Fotografije vintage kolekcije kupaćih kostima snimio je poznati zadarski fotograf Filip Brala, dok ih je u najboljem svjetlu predstavila mlada Zadranka Dea Marković.

No, nije kolekcija vintage kupaćih kostima jedina koju je zadarska dizajnerica nedavno "izbacila". Iz njezina showrooma, koji se nalazi u zadarskom Varošu, svjetlo dana ugledala je i linija "Becha basic".

Kolekcija je to koju čine dnevne haljine idealne za vruće ljetne dane i noći.

- I u ovoj kolekciji sam ostala vjerna svojim volanima koji su mi, uz popularnu mašnu, na neki način postali zaštitni znak. Dnevne haljine napravljene su od laganih ljetnih materijala koji koži dopuštaju da diše, a to su lan, pamuk i keper - govori Božena, dodajući i kako su cijene dnevnih haljina prihvatljive za širu publiku.

Kolekcija za Milano

Koliko njezine kreacije vole i slavni Božena je dokazala i prošlog tjedna, kada je pjevačica Franka Batelić na naslovnici poznatog magazina osvanula u njezinoj kreaciji, u popularnom prozirnom "kaputiću".

Franka je nosila dio kolekcije "Seashell" kojim se Božena prošle godine prvi put predstavila u Milanu, na njihovu Tjednu mode, koji je ujedno i najveće modno događanje u svijetu.

Iako ju je pandemija koronavirusa pomalo usporila, zadarska dizajnerica kaže kako će i dalje nastaviti stvarati i kreirati.

image
Kupaći kostimi "Becha"
Filip Brala


– Cilj mi je "probiti" se u inozemstvu, ne znam koliko će mi vremena biti potrebno za to, ali sam uvjerena da ću uspjeti. Ovaj posao nije lagan i pomalo je zeznut, potreban je i faktor sreće, ali i velika doza upornosti i talenta, koji na kraju uvijek isplivaju na površinu - zaključila je Božena, koja posljednje dvije kolekcije, onu kupaćih kostima i ljetnih haljina, nije imala prilike predstaviti uživo javnosti, nego su društvene mreže odradile svoj dio posla.

Sada se "baca" na kreiranje malo toplijih komada, a sudeći prema Boženinim dosadašnjim kreacijama, ne sumnjamo da će ih zavoljeti sve pripadnice ljepšeg spola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 17:01