StoryEditor
Modaodijeva sevu i rozgu

Dizajnerica Diana Viljevac, miljenica najzgodnijih Hrvatica: Što više ljudima ponudim, to sam traženija

Piše PSD.
31. kolovoza 2015. - 21:15
Činjenica da njezine kreacije obožavaju Severina i Jelena Rozga, dvije kraljice naše estrade i ikone stila, već je pola puta do uspjeha, a upravo se time može podičiti mlada i sve afirmiranija dizajnerica Diana Viljevac. Njezina lista slavnih klijentica je podulja, osim spomenute dvije, tu su još TV voditeljice Marijana Batinić, Mirna Maras, Ecija Ivušić, Iva Jerković, modeli Iva Šarić Leko, Vesna Parčina i brojne druge, a otkako je svoj showroom preselila u zagrebački strogi centar, u Gajevu, još je više onih koje za posebne prilike biraju upravo njezine haljine.

Diana je u poslu i privatno vrlo neposredna, profesionalna i zrači zaraznom pozitivom koju onda prenosi na sve oko sebe, pa je i ta dobra energija sigurno razlog njezine omiljenosti. Poslovni duh je naslijedila, kaže. Otac Željko, ekonomist, već tri desetljeća vodi vlastitu tvrtku, a u poslu mu, otkako je diplomirala ekonomiju, pomaže i njezina sestra Tea, dok najmlađa Iva, osim što studira pravo, dizajnira maštoviti nakit koji se prodaje u Dianinu butiku.

- Obitelj mi nikada nije nametala čime bih se trebala baviti u životu, već su mi uvijek bili podrška. Nisu se bunili ni kad sam im, upisujući srednju školu, objavila da ću se baviti modnim dizajnom. Ideju za to dobila sam spontano, nisam kao, primjerice moja dobra prijateljica, o tome maštala od djetinjstva, već mi je to sinulo kao sjajna ideja i mislim da je tako najbolje. Nisam se zamarala nepotrebnim stvarima u poslu, znala sam da ću jednog dana imati nešto svoje i zato mi je od početka išlo sve od ruke. Radila sam sa srcem i neiscrpnom maštom, iako sam crtala oduvijek, a pohađala sam i glazbenu školu - kaže Diana, koja se u moru dizajnera od početka isticala kvalitetom, i materijala i izrade.

- Nakon diplome i nekoliko godina iskustva u radu, bila sam svjesna da moram otvoriti vlastitu firmu ako se želim nastaviti ozbiljnije baviti ovim poslom. Otvaranje i širenje posla značilo je, naravno, automatski povećanje kvalitete i nešto zahtjevniju klijentelu nego do tada, a veliku ulogu u mom plasiranju na tržište, osim kreativnog tima, imao je i jedan PR stručnjak, koji je svaki zadani posao odlično odradio.

Osim toga, od početka njegujem svoj stil, ostala sam vjerna svom potpisu, ženstvenim i nosivim modelima, napravljenim od pomno odabranih materijala u koje je uloženo puno vremena, truda, često i ručnog rada i mislim da su to Hrvatice prepoznale.

Kod nas je danas, istina, mnogo dizajnera, ali premalo je dovoljno upornih i ustrajnih jer često treba dočekati pravi trenutak i ponuditi tržištu ono što mu nedostaje, a u mom slučaju to je kvalitetna odjeća po pristupačnim cijenama - otkriva tajnu svog uspjeha cura koja od svoje dvadesete, a danas joj je sedam više, živi od svoga rada.

- Još kao studentica sam na dar dobila jednu staru šivaću mašinu i počela raditi. Kada sam skupila dovoljno novca, kupila sam još jednu bolju i tako sve do sada. Uvijek pokušavam unaprijediti poslovanje i mašineriju. Ponosim se ljudima s kojima radim i stvaram svakodnevno. To je jedna velika sreća ući u showroom gdje vas čekaju ljudi koji jedva čekaju početi raditi, koji vas razumiju i pridonose vašem radu - govori.

Viljevac dizajn danas vole samouvjerene, snažne, uspješne žene svih generacija, koje su u biti romantičarke, a takva je i sama, ljepotica kojoj vlastite kreacije pristaju kao salivene, zbog čega se često nađe na listama dobro odjevenih žena u nas.

- Osobno volim klasične komade, slaba sam na cipele, ali eksperimentiram sa stilovima. Volim ih miješati iz dana u dan, pa si izradim nešto što mogu kombinirati i na ravne, i na cipele na petu, najčešće haljine. Najdraže što smo do sada izradili mi je jedna crna toaleta, na kojoj smo radili tjednima, ručni rad. Danas stoji u showroomu i nije na prodaju, a Viljevac bestseller ove sezone definitivno je mala nabrana haljina u svim bojama, jer svima odlično pristaje.

Prikriva sitne nedostatke, a naglašava ono bitno, a to je gotovo uvijek na ženi struk. Kad stvaram novu kolekciju, prvo biram materijale, a tek nakon toga radim skice. Potom kreće izrada krojeva i modela, a kolekcija je spremna za oko mjesec dana, nakon čega treba osmisliti kreativnu kampanju, kako bi se ona što bolje predstavila publici i na kraju ide u prodaju - pojasnila nam je malo svoj kreativni proces, koji je trenutno u fazi pripreme nove kolekcije, koju su do sada činile mahom haljine i torbe, a u novoj tajnovito najavljuje i neke novosti, no zasad o detaljima šuti.

Iza nje su i već spomenute suradnje s brojnim poznatim damama, one najvažnije, sa Severinom i Rozgom, počele su, priča, tako što su im se jednostavno svidjele njezine kreacije.

- Prije prvih kontakata s njima, činilo mi se da je takvo što nemoguće, mislila sam da je uopće teško do njih doći, no sve se može ako se čovjek potrudi. Hrabrosti mi ne nedostaje, pa se tako nisam libila ni otvoriti showroom u centru Zagreba, jer sam shvatila da, što više ljudima ponudim, to sam traženija. To moje carstvo u centru je mjesto gdje kreativno izrađujemo modele, a svi koji dođu mogu se savjetovati sa mnom ako je to potrebno i na kraju kupiti haljinu - završava.

Nevena BANIĆ BILAN
Snimke: PRIVATNI ALBUM

Kratko i jasno


Što vas motivira?
- Časopisi, sve vrste medija i pozitivne priče ostalih poduzetnika.
Što opušta?
- Trening
Što rastužuje?

- Kada vidim tugu, jad i bijedu u svijetu, poput gladi i siromaštva.
Ljuti?
- Neiskrenost i sebičnost.
Uveseljava?
- Dobri i dragi ljudi, prijatelji i obitelj.
Što Diana voli jesti?
- Kinesku hranu i sve slatko što postoji.
Gledati?
- Sve filmove osim horora.
Slušati?
- Volim komercijalnu glazbu.
Kupovati?
- Cipele.
Skupljati?
- Lijepe uspomene. To je jedino što skupljam.
Kreirati?
- Uvijek me najviše veseli nova kolekcija.
Omiljena ljetna pjesma?
- Lost Frequencies: Are You With Me.
Najdraži običaj?
- Doći doma s treninga i opustiti se uz šalicu čaja ili uz kavu s prijateljicama.
Desert?
- Bilo što, ali doslovno!
Modna ikona?
- Miroslava Duma.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 22:04