StoryEditor
ModaStvarna cijena trenda

Četiri mračne tajne modne industrije koje morate znati: ovo će vas natjerati da porazmislite o tome što i gdje kupujete...

Piše M.Me.
5. svibnja 2017. - 21:04

Možda ste već čuli za termin 'brza moda' koji u pravilu označava iznimno jeftinu odjeću koja se vrlo brzo mijenja, iz sezone u sezonu, a koju distribuiraju dostupne i poznate robne marke diljem svijeta.

Iako je kupovina trendi komada koji vas neće 'oplesti' po džepu vrlo primamljiva, dokumentarac 'Stvarna cijena' pozabavio se ružnijom stranom modne industrije otkrivajući zbog čega ova odjeća košta tako malo, kakvi su radni uvjeti u kojima je ljudi proizvode te što se s njom događa nakon što je odbacimo.

Donosimo vam četiri ružne istine koje možda niste znali o modnoj industriji:

1. Potencijalno uništava naš okoliš

Masovna proizvodnja velikih količina odjeće utječe i na okoliš. Ciklus konzumiranja nove i odbacivanja 'stare' odjeće mijenja se tolikom brzinom da odlagališta otpada postaju pretrpana. Uz to, kompanije su pronašle nove načine ubrzanja proizvodnje pamuka koji uključuju pesticide koji zatrpavaju brojna polja. Kemikalije koje se koriste u proizvodnji odjeće završavaju kao otpadne vode u zemljama trećeg svijeta, trujući pitku vodu i uništavajući zdravlje lokalnog stanovništva.

2. Konzumiramo čak 500 posto više odjeće nego prije dva desetljeća

Nova generacija kupuje i odbacuje čak 500 puta više odjeće nego što li je bilo uobičajeno prije dvadesetak godina, što znači oko 80 milijardi komada godišnje. Ovaj fenomen je prisutan zbog dostupnosti i jeftinoće trendi odjeće.3. 'Brza moda' je drugi najveći svjetski zagađivač

Odmah nakon nafte na listi najvećih svjetskih zagađivača okoliša nalazi se upravo modna industrija. Toliko se komada odjeće odbacuje na godišnjoj bazi da ju je nemoguće preraditi na vrijeme, pa se sakuplja i zaglušuje odlagališta otpada.

4. Radnici koji je proizvode rade u nesigurnim uvjetima

Većina odjeće koja se nosi u SAD-u i Europi proizvodi se u zemljama trećeg svijeta, kao što su Bangladeš, Vijetnam i Indija, gdje radnici uz iznimno niske plaće (manje od tri dolara dnevno) i prekovremeni rad, rade u tvornicama u kojima požari nisu rijetkost, a udišu brojne štetne kemikalije u zatvorenim i neventiliranim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. srpanj 2021 01:35