StoryEditor
Ljepotasumnjivi BESPLATNI PREGLEDI

‘U apoteci mi izmjerili manjak kalcija, krv pokazala da ga imam i previše!’

Piše PSD.
28. kolovoza 2015. - 21:35
Ljekarne su odavno prestale biti mjesta gdje smo odlazili predignuti lijekove na recept, a eventualno bi još uz to kupili kakav biljni sirup za iskašljavanje, toplomjer ili flaster. Posljednjih su godina, pa i desetljeća, toliko proširile svoju ponudu da su počele sličiti na trgovine mješovitom robom u kojima se osim antibiotika, aspirina i vitamina prodaju i razne druge stvari: anatomske papuče, zdrava hrana, dječje igračke, čokolino, parfemi, lakovi za nokte, žvake...

Evidentno, i u toj branši vodi se prava tržišna utakmica, a posljedica toga je da je došlo tako vrijeme da bez “takujina” više skoro nema smisla ni ulaziti u ljekarne. Naravno, i marketing radi sve u šesnaest. Tako je u posljednje vrijeme postalo popularno da se po apotekama stalno organiziraju besplatni pregledi vlasišta, madeža, kože, masnoće, šećera...Ne treba vam skoro ni ići u doktora; tamo će vam uzeti mjeru i odrediti terapiju.

Posebno su popularna gratis ispitivanja vitaminsko-mineralnog statusa u režiji farmaceutskih tvrtki. No, znanstvenici Hrvatskog Cochrane ogranka Medicinskog fakulteta u Splitu, predvođeni dr. Livijom Puljak, na svome portalu “Dokazi u medicini” izražavaju, blago rečeno, suzdržanost vezano za rezultate takvih mjerenja.

Naime, dobili su upit čovjeka kojemu su radili jedno takvo ispitivanje u ljekarni, pa su mu nekakvim aparatićem, pomoću elektroda, utvrđivali taj status. Čovjeku su na taj način utvrdili nedostatak vitamina B, magnezija i kalcija, da bi mu potom pretraga krvi dala sasvim drukčije rezultate- višak kalcija. Znanstvenici, očekivano, prednost daju standardnim znanstveno utemeljenim medicinsko-biokemijskim metodama pretraga preko krvi, mokraće i drugih tjelesnih tekućina.- Mjerne metode koje nisu preporučene od medicinsko-biokemijske struke nisu pouzdane i sigurne, a takav rezultat je beskoristan i bez medicinskog značenja. Pretrage minerala i vitamina koje se ne vrše u standardnim uzorcima, odnosno u krvi, već navodnim metodama postavljanja elektroda na kožu ili u uzorku kose, struka ne priznaje i predstavljaju obmanu pučanstva sa svrhom iznuđivanja novaca za kupovinu pripravaka koji će nadomjestiti takav lažni manjak- ističu znanstvenici, te savjetuju pacijente da u slučaju nedoumice zatraže savjet liječnika o pouzdanosti i koristi metoda ustanovljavanja zdravstvenog stanja koje se ne provode u zdravstvenim ustanovama, te da se raspitaju o ustanovama i institucijama koje to provode prema pravilima medicinske struke.

Magistar farmacije Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore, načelno se slaže s mišljenjem splitskih znanstvenika. Tvrdi kako su spomenuta mjerenja vitaminsko- mineralno statusa, ali i mjerenja glukoze i druge slične analize, koje se od strane farmaceutskih firmi organiziraju po apotekama, samo orijentacionog karaktera.

- To su takozvane screening metode i jasno da su najmjerodavniji rezultati oni dobiveni u laboratorijama na temelju analize krvi. No, i te screening metode mogu ukazivati na neke stvare. Naravno, u svemu tome ima velikog utjecaja marketinga, a gubi se znanstveno- stručna razina. Svakako, treba biti oprezan i kod uzimanja vitamina i minerala - ističe magistar Portolan.

DIANA BARBARIĆ

Sumnjiva i analiza vlasišta


Liječnici i znanstvenici, koji surađuju na portalu Dokazi u medicini, skeptični su i u pogledu kvalitete analize vlasišta, koji se, kako tvrde, ponekad nude čak i u ljekarnama i skupo naplaćuju.

- Te analize se ne rade po metodama koje preporučuju strukovne udruge, primjerice Hrvatska udruga medicinskih biokemičara. Ako smatrate da vam je potrebna analiza za utvrđivanje nedostatka vitamina i minerala, javite se svojem liječniku koji će vas uputiti na propisno mjesto gdje se rade takve analize, po propisanim metodama i na trošak vašeg zdravstvenog osiguranja. Nemojte trošiti par tisuća kuna na nepropisne analize- ističu.


“Ne uvjetujemo kupnju proizvoda”


Tvrtka Milsing, koja domaće ljekarne opskrbljuje širokim asortimanom “Natural Wealth” proizvoda, ovih dana po splitskim (i ne samo splitskim) ljekarnama organizira besplatno mjerenje vitamina i minerala i pritom nudi popust na kupnju. Pitali smo ih na koji način obavljaju takva mjerenja, te zamolili za komentar znanstvenika koji izražavaju sumnju u analize rađene izvan laboratorija.

Evo što na tu temu kaže Zlata Pešo, direktorica marketinga i prodaje u firmi Milsing.

- Mjerenje vitaminsko mineralnog statusa besplatna je usluga koja se zbog interesa kupaca i uz njihovu suglasnost provodi u ljekarnama. Milsing d.o.o., kao i druge tvrtke, također pruža kupcima navedenu uslugu. Rezultati mjerenja koriste se isključivo kao informacija kupcima i na temelju istih ni na koji način se ne uvjetuje kupovina bilo kojeg proizvoda- tvrdi ona.Izdvojeno

19. lipanj 2020 04:05