LjepotaOd puste želje...

To je samo jedna od neobjašnjivih pojava na našem tijelu: na prvu zvuči čudno, ali moguće je da ovaj učestali problem tretirate na sasvim pogrešan način

Piše J. V.
14. ožujak 2019. - 13:44

Za lijepu i njegovanu kožu spremni smo ponekad dati i zadnju kunu, a bolni tretmani i odricanja mnogima se već podrazumijevaju. Ipak je u pitanju samopouzdanje i sve je dozvoljeno, bez obzira na godine, spol i ostale "sitnice".

No koža nam često na sav trud, kremice i novac koji smo "u nju" sasuli, uzvrati kao ljuta neprijateljica i na kraju požalimo svaki novi korak koji smo uveli u rutinu. 

Problem je, dakako, u nepoznavanju problematike. Mnogi iščitavajući reklame na proizvodima očekuju čuda, a ne tretiraju kožu na adekvatan način i čine to bez konzultacije s dermatologom.

Pritom jednu od najčešćih pogrešaka kada je u pitanju njega kože lica čine oni "blagoslovljeni" masnim tipom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Allana Davison (@allanaramaa) on

Kako njegovati masnu kožu?

U strahu da njihova ionako premasna koža ne počne lučiti još više ulja, mnogi zanemaruju nužnu hidrataciju i proizvode na uljnoj bazi, pa liježu u krevet suhog lica, nenahranjenog i "golog".

No upravo je to jedan od najvećih paradoksa koje nam naše tijelo servira. Pojava na prvi pogled djeluje naprosto neobjašnjiva, ali tako je: što manje vlage dajete vašoj koži, ona postaje - masnija.

Dakle, ne samo da ne riješavate problem, već ga nedostatkom hidratacije možete debelo pogoršati.

"Iako ponekad želite kompletno očistiti kožu od ulja, jako je važno da sačuvate ona prirodna koja štite barijeru vaše kože", objašnjava dermatologinja Melanie A. Warycha za New York Magazine. Dvije stvari koje nikada ne biste smjeli (bez obzira na tip kože) izbaciti iz rutine su hidratantna krema i krema s UV faktorom, dodaje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DANA VAUGHAN | MAKEUP ARTIST (@dmv.makeupartistry) on

Prečesto i pretjerano čišćenje s jedne strane, kao i korištenje neadekvatnih ulja s druge mogu izazvati štetu "masnokošcima", stoji dalje u tekstu. Ako pilinzima i čestim umivanjem pokušavate umanjiti masnoću, dovest ćete kožu do stanja dehidracije, a na površini će ona još uvijek djelovati masno.

Jer upravo tu krije se paradoks: vaša će koža u nedostatku vlažnosti proizvoditi višak ulja kako bi samu sebe hidratizirala.

Nježno sredstvo za čišćenje i adekvatna hidratantna krema bez ulja trebali bi u kombinaciji čuda činiti. Ovdje su neke od preporuka koje možete naručiti online.

#NJEGA KOžE#MASNA KOžA#HIDRATANTNA KREMA