StoryEditorOCM
Ljepota"nova kava"

Svi su ludi za juhom od kostiju: evo zašto ju manekenke pijuckaju umjesto kave

Piše PSD.
28. svibnja 2015. - 14:33
Na jednom od prošle jeseni održanih tjedna mode moglo se vidjeti manekenke kako u backstageu umjesto kave pijuckaju juhu. I to ne neku laganu od povrća, nego pravu, konkretnu juhu od kostiju. Naravno, masnoća je prethodno brižno uklonjena. Nakon što se ćakula o tome pročula, upotpunjena svjedočanstvom neke od mršavica da taj napitak podiže energiju bolje od kave, svi su postali ludi za juhom koja se savršeno uklapa u trenutno popularne trendove u prehrani kao što su Paleo i "clean eating".

Što bi rekli Amerikanci, juha je nova kava. Dokaz je i niz ugostiteljskih objekata specijaliziranih za juhe, pred kojima se čeka u redu za porciju "to go".

U čemu je stvar? Zahvaljujući mekom tkivu koje obavija kosti, juha od kostiju puna je aminokiselina i kolagena koji pomažu tijelu da izgradi zdrave kosti, kožu i kosu te da se lakše bori protiv prehlade, gripe i bolova.

Dugim iskuhavanjem kostiju oslobađaju se minerali poput kalcija, fosfora, magnezija, kalija i natrija, koji pomažu u borbi protiv umora, tjeskobe i nesanice te blagotvorno djeluju na probavni sustav.



Osim toga, šalica ima samo 86 kalorija, što je bolje od kave s mlijekom koja dasrži od sto kalorija naviše.

Oni koji su se s kave "prešaltali" na juhu tvrde da im je ispijanje 2-3 šalice dnevno donijelo vidno poboljšanje tena i noktiju te obilje energije. Tvrde da se osjećaju manje tromo i da im se oporavila probava, kao i da, ispijajući juhicu između obroka, manje žude za grickalicama i slatkišima.

Evo savjeta za spravljanje: goveđe kosti najprije malo prepecite pa ih podlijte i dugo kuhajte (bar 12 sati) s puno češnjaka, korjenasog povrća i pasiranih rajčica,  a pred kraj kuhanja dodajte malo čilija, đumbira i po želji malo soka od limete.

Možete ju spraviti i od piletine, no u tom slučaju postupak je malo drugačiji: preskočite pečenje i skratite kuhanje na 8-10 sati, a na kraju dodajte svježi peršin.

Neki stručnjaci navode da je dobro na početku kuhanja u lonac dodati malo jabučnog octa, kako  bi se minerali bolje izvukli iz kosti te da prva dva sata kuhanja treba redovito obirati masnoću i pjenu koja se stvara na vrhu. Što se tiče količine kostiju, treba ih puno: najbolje je napuniti lonac i doliti vode da prekrije kosti. Zvuči skupo? Pa baš i nije, osobito ako uzmete u obzir da se ovakva juha može očuvati i po tjedan dana u hladnjaku, a osim za pijuckanje možete ju koristiti za kuhanje rižota i drugih jela, jer se, u kulinarskom smislu, zapravo radi o temeljcu.

tea sumić miletić
FOTO: SHUTTERSTOCK


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 01:13