StoryEditor
Ljepotatretman za kraj ljeta

Svi bruje o drevnoj metodi koja vraća sjaj i elastičnost kosi uništenoj suncem i morem, sve što vam treba sigurno već imate u kući

Piše T.S.M.
13. rujna 2019. - 20:23
shutterstock_521050339

Kupanje i sunčanje pogubno djeluju na kosu, osobito ako je kemijski tretirana pa se potkraj ljeta svi najednom zainteresiramo za tretmane koji bi joj mogli vratiti njegovan i lijep izgled.

Ako je vjerovati savjetima s niza foruma i beauty blogova, tajna je u drevnoj japanskoj metodi, a sve što vam treba za spas kose nakon ljeta vjerojatno već imate pri ruci.

Prema tvrdnjama onih koji spomenutu metodu (navodno) koriste, kombinacija riže i vode gotovo čudesno kosu iz zamršene, isušene i oštećene pretvara u zdravu, elastičnu i sjajnu grivu, potičući usput njen brži rast i sprečavajući pucanje vrhova. Zvuči dobro zar ne?

No koliko zapravo u ovom savjetu ima istine? Većina onih koji preporučuju rižinu vodu za zdravu i sjajnu kosu referira se na članak objavljen prije skoro deset godina u Journal of Cosmetical Science. Spomenuti članak bavio se poviješću njegovanja kose u Japanu te, pored ostalog, iznosi podatak da su žene iz perioda Heian (trajao je od 794. do 1185. godine) te navodi da su svoje vlasi, koje su im dosezale do poda, njegovale češljajući ih uz korištenje vode u kojoj se namakala riža.

Ono što je bitno je da članak tvrdnje o učinkovitosti ove metode temelji na navodima iz prastarih dokumenata, ali ne spominje znanstvene metode provjere učinkovitosti ovog tretmana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manju Yadav (@mymanuvy523) on

Zanimljivo je, doduše, da upravo na taj način kosu stoljećima njeguju i žene iz kineskog plemena Red Yao, koje su nadaleko poznate po svojoj i do dva metra dugoj kosi koja im počinje sijediti tek kad nakon 80-te, zbog čega je njihovo selo Huangluo Yao, koje neki nazivaju 'Matovilkinim selom', završilo u Guinessovoj knjizi rekorda. 

Medical News Today nedavno je objavio kako je u Japanu uz pomoć spektrografije dokazano kako ova metoda popravlja strukturu vlasi, no upozorava da je ispitivanje provela kompanija za koju nije posve sigurno da nije povezana s kozmetičkim tvrtkama kojima bi ovakvi rezultati istraživanja mogli ići u prilog.

Objava na ovu temu uistinu ne manjka, no pravih dokaza da je učinkovita zapravo nema.

Unatoč tome, zagovornici su puni svjedočanstava o učinkovitosti, a imaju i objašnjenje zašto (navodno) tako dobro djeluje pa jedan od drugog prenose tvrdnju kako rižina voda sadrži aminokiseline koje jačaju i hrane kosu, kao i inositol, ugljikohidrat koji (navodno) popravlja strukturu oštećene kose te u njoj ostaje i nakon ispiranja, djelujući kao štit protiv novih oštećenja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lulu (@curlicue_lu) on

Manjak znanstvenih dokaza očito ne djeluje na zanimanje javnosti: termin rižina voda ('rice water') u prošloj godini na Googleu je pregledalo čak dvije tisuće posto više korisnka te interneske tražilice!

Čini se da je najmudrije metodu iskušati pa se na vlastitoj koži - oprostite, kosi - uvjeriti djeluje li. Evo što trebate napraviti.

Prema jednoj varijanti ove metode trebate isprati oko pola šalice riže pa je preliti s 2-3 šalice vode i ostaviti da se namače oko pola sata.

Procijedite i koristite umjesto regeneratora za kosu, ostavljajući da djeluje dvadesetak minuta prije ispiranja. Prema drugoj varijanti, koristite vodu u kojoj ste kuhali rižu. Prema trećoj, ostavite rižu u vodi dva dana kako bi rižina voda fermentirala i postala još učinkovitija.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

➿➰ Rice water ➰➿ Getting back into my weekly overnight rice water treatments! I am currently on day day 5 hair and have been living in a low ponytail hairstyle for days. Today it's the fluffed out low ponytail look 😌 I also prepared my rice water differently this time. Instead of leaving the rice in a container to sit in the water (soaking method) I used the boiling method. That's why its looks so white and it's consistency is abit more thicker. I am going to use the rice water along with my favourite #cantudeeptreatmentmasque as you can use this deep conditioner as an overnight treatment. I use this combo as it's a balance of protein and moisture. I like to leave it in overnight for an intense deep condition to aid in my hair growth journey. As you know rice water helps with hair growth! And of course deep conditioning! Benefits Advocates of using rice water for hair believe it: detangles the hair makes hair smoother increases shine makes hair stronger helps hair grow long #curlygirl #curlyhair #curls #deepconditioning #ricewaterforhairgrowth #ricewater #cantuhairproducts #healthyhair #overnighthairtreatment #protienhairtreatment #curlyhaircommunity #igcurls #naturalhair #haircare #curlfriends #curlyhairstyles #frizz #lowponytail #hairblogger #curlyhairblogger #cgmethod #mixedrace #naturalhairgrowth #hairgrowthjourney

A post shared by Jordan peters (@curlygirlsavage) on

 

 

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:38