StoryEditor
Ljepotakompletni tretman

Svaki dan ih koristite za stiliziranje frizure, a kad ste ih zadnji put očistili? Evo kako jednostavno ukloniti prljavštinu s omiljenih četki, pegli..

Piše PSD
3. lipnja 2020. - 13:13
Shutterstock

Da četkice i aplikatore za nanošenje make up-a trebamo redovito čistiti za dobrobit svoje kože, svi smo apsorbirali. No, činjenica je da to nisu jedini alati za ljepotu i dnevne beauty rutine koji zahtijevaju našu posebnu pažnju. Tako je, i predmeti za uređenje naše kose trebaju malo ljubavi.

Lijepa i njegovana kosa san je gotovo svake žene i baš zato samo rijetke od nas nemaju u svojim kupaonicama cijeli niz predmeta za postizanje stilizirane frizure. Bilo da se radi o uređajima za sušenje ili oblikovanje kose, modnim dodatcima ili običnim četkama i češljevima, čini se da alata za kućne frizure imamo i više no što smo mislili.

- U održavanju čistog kućnog okruženja naši su alati za oblikovanje kose često zanemareni, smatra stručnjak za oblikovanje kose Marcus Hoey. 

Bez obzira koristite li samo češalj i četku za oblikovanje frizure ili se pak služite i termalnim alatima poput fena, pegle ili uvijača za kosu, činjenica je da na ovim predmetima ostaju mrtve stanice naše kože te se nakupljaju prljavštine i mikrobi koji mogu našteti našemu zdravlju. Pa, evo što kažu stručnjaci - kako i koliko često bismo trebali čistiti predmete za stilizaciju svoje frizure.

Češljevi i četke

Baš kao i četkice za nanošenje make up-a, i četke za kosu trebamo redovito čistiti. Stručnjaci preporučuju da i u ovom slučaju napravite 'tretman' čišćenja predmeta za stilizaciju svako dva tjedna ili barem jednom mjesečno. Cilj je dakako spriječiti povratak mrtvih stanica kože na vaše vlasište i moguće stvaranje neugodnih kožnih stanja. Stručnjaci napominju i da je ovaj postupak potrebno raditi češće, svako par dana, kada koristite četke od prirodne dlake.

Što se tiče svakodnevnog održavanja, umjetnički direktor obrazovanja Trey Gillen smatra da bismo trebali redovito čistiti četke i češljeve na kojima se lako nakupljaju dlake. Na mjesečnoj osnovi, predlaže malo temeljitije čišćenje.

- Sve češljeve i četke koje koristite jednom mjesečno potopite u toplu vodu sa šamponom za kosu ili nekom drugom vrstom sredstva za čišćenje. Četke i češljeve, nakon što se namoče, trljajte pod vodom kako biste ih oslobodili nakupljenih nečistoća. Proces ponavljajte dok niste sigurni da ste ih dobro očistili, a potom sve češljeve i četke ostavite da se suše raspoređene na ručniku, savjetuje Gillen.

Gillen podsjeća da na ovu temu moramo pripaziti na još jedno mjesto na kojem se mogu nakupiti nepoželjne nečistoće zbog naše kose, a to je odvod u tušu ili kadi. Stoga podsjeća da baš svaki put, odmah nakon pranja kose, dobro očistite odvod od svih dlaka koje su ispale kako kasnije ne biste imali većih problema.

Sušilo za kosu

Sušila za kosu također mogu biti plodno tlo za nakupljanje prljavština i bakterija, posebice kada se koriste nastavci poput difuzora. Gillen stoga savjetuje da nastavke svoga fena, nakon nekoliko korištenja, temeljito isperete toplom vodom i očistite sredstvom za čišćenje. Tako ćete izbjeći prenošenje nepoželjnih prljavština s fena na opranu kosu.

Uz to, redovito treba čistiti i filter zraka na stražnjem dijelu fena koji se nerijetko puta zna začepiti zbog nakupljene prašine. 

- Zračni filter obično je lako odvojiti od fena. Barem svako dva do tri mjeseca odvojite ga od sušila za kosu i operite toplom vodom i sredstvom za čišćenje, a možete se poslužiti i starom četkicom za zube. Prije samog vraćanja na fen, budite sigurni da ste ga dobro osušili.

Pegla za kosu i figaro

Ova dva alata za stiliziranje kose, po mišljenju stručnjaka, također bi trebalo redovito održavati čistim, budući da se oni direktno prislanjaju na vlasi. 

- Nakon svakog korištenja pegle za kosu ili figara, očistite mokrom krpom svoje alate za oblikovanje frizure. Učinite to tako da kada ste isključili predmet iz struje, sačekate da se temperatura spusti na razinu sobne te onda ploču pegle ili cijev figara prebrišete vlažnom krpom. Na ovaj način ćete ukloniti sve nečistoće s predmeta, savjetuje Gillian.

Gillian također napominje još jednu stvar, a veže se uz preparate koje nanosimo na svoju kosu. Bilo da je riječ o spreju za zaštitu od topline ili nekom preparatu za stilizaciju, nikako ih nije dobro nanositi na kosu direktno prije korištenja pegle ili figara zbog veće mogućnosti nakupljanja nečistoća. Gillian stoga savjetuje da radije takvu vrtu preparata koristite ili petnaestak minuta prije stilizacije vrućim uređajima  ili nakon same stilizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 11:27