StoryEditor
Ljepotaprirodni face lifting

Splićanka Mia Šoškić otkriva kako jednostavnim vježbama izbrisati 15 godina s lica

5. veljače 2017. - 20:40
mija

Izbrisati 15 godina s lica zahvaljujući vježbanju koje traje samo 15 minuta na dan zvuči kao znanstvena fantastika. Ali nije, barem ako pitate 42-godišnju Miju Šoškić, splitsku poduzetnicu koju mnogi, prije svega, poznaju kao pionirku vegetarijanske ugostiteljske usluge u Splitu.

Za one kojima njezino ime “ne zvoni”, kažimo da je Mia prestala jesti meso još u srednjoškolskim klupama, a u međuvremenu je otvorila jedan od najdugovječnijih vegetarijanskih restorana u Splitu, zatim jedan vrlo popularan vege cafe te je dugi niz godina radila na promociji zdravog kuhanja, što kroz radionice u "Kuharskoj akademiji", što kroz popularni kulinarski show “Kruške i jabuke”, baš kao i na stranicama različitih tiskanih medija, uključujući i “Slobodnu".

No, osim pripremanja zdrave hrane, Mia je nedavno otkrila još jednu veliku strast, a ona se zove – face fitness.

Učenica Carolyn Cleave

– Upravo zahvaljujući face fitnessu, danas osjećam onu golemu strast i uzbuđenje kao prije 20-ak godina, kada sam zakoračila u svijet gastronomije – kazala nam je ova zaljubljenica u zdrave životne stilove i, odnedavno, certificirana trenerica face fitnessa.

Mia je, naime, odavno shvatila da zdrava hrana nije dovoljna da bi se tijelo održalo vitalnim pa već dugi niz godina redovito vježba. Više od svega odgovara joj pilates, no jedna karika u lancu ipak joj je sve ovo vrijeme nedostajala.

– Oduvijek me mučilo što nitko ne nudi djelotvorne vježbe za lice i vrat pa sam stoga i sama prije tri godine odlučila otići na botoks jer su mi se na čelu pojavile bore. Međutim, brzo sam shvatila da botoks za mene nije dugoročno rješenje jer mi se nije sviđao taj osjećaj kao da imam uteg od dva kilograma na čelu, niti mi je bila ugodna senzacija da mi je trećina lica “smrznuta”.

Ponukana time dugo sam tragala za alternativnim rješenjima, pratila sam različite učiteljice vježbi za lice, no tek kad sam u lipnju prošle godine pronašla Carolyn Cleave napokon sam odahnula – ispričala nam je Mia.

Carolyn Cleave je američka instruktorica jedinstvenog sustava vježbi za lice i vrat, danas na pragu sedamdesete. U mladosti je radila kao manekenka, dugo je vježbala jogu i aerobik, a radni vijek je provela kao učiteljica u školi.

Prirodna alternativa faceliftingu

– Iskustvo podučavanja joj je pomoglo da sistematizira ove vježbe i s lakoćom ih prenosi drugima, a sve ih je testirala u suradnji sa svojim prvim rođakom, doktorom anatomije - napomenula je Mia, koja kaže da ovaj sustav vježbanja može biti prirodna alternativa faceliftingu, različitim filerima, botoksu i sličnim postupcima ili, pak, njihova nadopuna.

U početku, ili na prvom stupnju, savjetuje se trening od 28 vježbi pet puta tjedno u trajanju od 15 minuta, a nakon tri mjeseca, kada bi se već trebao izgraditi dobar temelj, vježbanje se reducira na 3 puta tjedno. Benefiti vježbanja su povećana proizvodnja elastičnih vlakana, poboljšan mišićni tonus koji učvršćuje lice te bolja opskrbljenost lica kisikom, što u konačnici smanjuje oksidacijski stres.

Splitski seminar

– Stezanje mišića ubrzava cirkulaciju krvi do deset puta pa već nakon 15 minuta vježbanja možete vidjeti prve reakcije tijela – kaže Mia, koju je posebno fascinirao učinak ovih vježbi na vrat.
Nakon tri mjeseca vježbanja ipak nije bila zadovoljna borama smijalicama oko očiju, pa joj je Carolyn dala dodatne vježbe za to područje, koje spadaju u drugi stupanj.

– Kada je Carolyn na koncu vidjela moje rezultate, ali i moj entuzijazam, koji se očitovao i u tome što sam je stalno zasipala novim pitanjima, predložila mi je da se educiram za trenericu njezinog programa vježbi. I sama oduševljena rezultatima poželjela sam ovo znanje prenijeti drugim ženama, kao i zainteresiranim muškarcima, jer i oni mogu vježbati – kazala nam je Mia.

Zbog toga 18. veljače u hotelu Radisson Blu u Splitu ona organizira prvi seminar o ovom programu vježbi, a svi zainteresirani za događaj više informacija mogu pronaći na Facebook stranici Mia’s Face Fitness ili na Instagram profilu.

Dakle, ako ste nesretni što vam se vršak nosa već pomalo spušta, ako želite učvrstiti mišiće oko usta ili možda postići efekt podizanja jagodica, ili biste baš rado izbrisali bore, odnosno riješili se one dosadne brazde mrštilice među obrvama, a niste oduševljeni idejom da idete pod nož ili na injekcije botoksa, možda je baš Mijin seminar odgovor na vaše probleme.

Naboranu kožu moguće je izravnati

– Ja sam muku mučila i s tamnim kolutovima ispod očiju za koje sam vjerovala da su genetski te da ih se nikada neću riješiti, no sada znam da i za njih postoji prirodno rješenje. Naboranu kožu ispod očiju moguće je izravnati te postići njezin puniji izgled – poručuje Mia.

Generalno, sve ove vježbe se izvode tako da se najprije stegne mišić, a zatim se po koži klizi prstima preko njega. Tu je tehniku preporučio dr. Frederick Rossiter još 70-ih godina prošlog stoljeća, a cilj je povećati mišiće svladavanjem otpora.

I za kraj, kažimo da nikada nije previše rano, niti previše kasno započeti s ovim vježbama, a vidljive je rezultate, tvrdi Mia, moguće vidjeti već nakon dva tjedna. Svi polaznici seminara osim praktične demonstracije dobit će i DVD s vježbama koje izvodi Carolyn Cleave, kao i pisana upustva za njih.

 

 

'Četkanje vrata'

Vježba 'četkanje' osmišljena je za učvršćivanje podbratka i opuštene kože vilice, kao i za uklanjanje i ublažavanje bora na vratu.1. Nanesite hidratantnu kremu na kožu vrata, ispod brade, pa do ključne kosti.

2. Stavite otvoreni dlan ruke na korijen vrata preko ključne kosti. Držeći ruku pritisnutu, ispružite vrat s bradom prema gore, no nemojte rastezati donju vilicu.

3. Stegnite dlan druge ruke u šaku i postavite gornji dio područja između prvog i drugog zgloba četiriju stegnutih prstiju odmah ispod čeljusne linije i ispod suprotnog uha.Pritisnite čvrsto, no ne toliko da se stvori prevelik otpor.

4. Počevši ispod jednog uha (suprotnog) i završavajući ispod drugog, 'četkajte' područje uz liniju čeljusti, ispod brade i vilice vrhovima četiriju stegnutih prstiju, krećući se naprijed-natrag.


5. Nakon toga promijenite smjer i 'četkajte' područje podbratka ispod vilice s jedne na drugu stranu uz čvrst pritisak. (Savjet: tijekom ove faze vježbe vrhom jezika pritisnite nepce.)

6. Nastavite 'četkati' područje od jedne prema drugoj strani vrata pokretima gore-dolje uz čvrst pritisak.

7. Zamijenite ruke. Ponovno počevši ispod jednog uha i završavajući ispod drugog, 'četkajte' područje uzduž čeljusne linije, krećući se naprijed-natrag uz čvrst pritisak. Zatim promijenite smjer i 'četkajte' područje podbratka ispod vilice s jedne na drugu stranu.Nastavite 'četkati' područje vrata s jedne na drugu stranu pokretima gore-dolje uz čvrsti pritisak. Mijenjajući ruke nakon svakog kruga, izvedite do pet krugova u jednoj vježbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 23:35