StoryEditor
Ljepotazeleni ponedjeljak

Siječanj je vrijeme velikih odluka: priključite se vege izazovu i vježbajte s Draganom

Piše PSD.
4. siječnja 2016. - 09:20
dragan

Siječanj je za mnoge ljude mjesec velikih odluka jer početak kalendarske godine može djelovati kao poticaj za promjene.

Stoga je udruga “Prijatelji životinja” u suradnji sa psihologom i fitness trenerom Draganom Šurlanom pokrenula siječanjski veganski izazov kako bi nas potakla na zdraviji i etičniji pristup prehrani koja ne sadržava namirnice životinjskog podrijetla. K tome, izazov uključuje i redovito vježbanje uz pomoć Dragana, a sve kako bismo proljeće dočekali u najboljoj formi.

Zainteresirani se do kraja siječnja mogu prijaviti na vege izazov na stranici veganopolis.net, a oni koji se odazovu tijekom 30 dana svakodnevno će primati e-mailove s receptima i zanimljivim informacijama o veganstvu te video s uputama za vježbanje.

Najsretnija osoba među njima dobit će priliku i za individualni trening s Draganom Šurlanom, začetnikom Fitness Bootcampa u Hrvatskoj.

Šurlan je psihologiju završio u SAD-u, a nakon fakulteta devet je godina proveo u Kaliforniji, gdje je radio kao certificirani fitness trener. Na vegansku je prehranu, pak, prešao prije četiri godine.

- Veganska hrana mi pruža više nego dovoljno energije, snage i izdržljivosti za normalan, aktivan život. Veganstvo je za mene put prema suosjećanju, boljem zdravlju i dobrobiti planeta.

Prestao sam jesti meso, mlijeko i jaja radi životinja jer smatram da danas ima dovoljno ukusnih i hranjivih veganskih namirnica pa nema razloga da prehranom pridonosim patnji životinja - kaže Šurlan, napominjući da svojim primjerom želi pokazati kako vegani nisu neka čudna sekta, nego ljudi koji su jednostavno odlučili svjesnim djelovanjem umanjiti patnju drugih, što naposljetku i njima pruža divan osjećaj u srcu.

Dragan već dugo surađuje s “Prijateljima životinja” na različitim projektima, a ovoga puta su u veganskom izazovu odlučili građanima skrenuti pozornost i na činjenicu da je za bolju kvalitetu života potrebno adekvatno aktiviranje tijela, uz, naravno, balansiranu zdravu prehranu.

No, kako idu veganstvo i vježbanje jedno uz drugo, zanimalo nas je.

- Sve više rekreativnih vježbača i sportaša u svijetu prelazi na veganstvo ne samo iz etičkih razloga, nego i zbog pozitivnog utjecaja biljne prehrane na njihovo zdravlje i sportske rezultate. U Hrvatskoj pomalo kasnimo s ovim trendom, no u zadnje vrijeme i to se mijenja.

Pojavljuju se vegani rekreativci, sportaši, pa čak i body builderi. Veganska hrana je lako probavljiva, nutritivno bogata te sadrži puno vlakana, vitamina i minerala. Uz to, biljna prehrana sadrži kvalitetne ugljikohidrate koji omogućuju više energije, snage i izdržljivosti za treninge.

Biljna prehrana pomaže umanjiti kiselost tijela, a oporavak nakon treninga je brži i muskulfiber je znatno manji. Vodeće svjetske nutricionističke organizacije zaključile su da je dobro isplanirana veganska prehrana izrazito zdrav način prehrane jer pruža sve što tijelu treba, uključujući dovoljno proteina, vitamina D, vitamina B12, kalcija i željeza - poručuje Šurlan, čije videouratke možete besplatno primati na mail.

- Sudionici u veganskom izazovu primit će upute kako uklopiti relativno kratak, no izrazito efikasan trening u svoju svakodnevicu te će dobiti video koji pokazuje kako pravilno napraviti taj trening.

Vježbe su koncipirane tako da aktiviraju cijelo tijelo te se mogu napraviti bilo gdje i to bez utega, a kao rezultat sudionici mogu očekivati osjećaj čvrstoće u tijelu, više energije, manje bolova u leđima, bolju kondiciju te sagorijevanje masnoće.

No, više od svega, navika vježbanja pružit će neizbježno poboljšanje kvalitete života. Što je moguće postići u 30 dana? Pozivam vas da se prijavite i doznate - poručio je on.
 

Siniša Jović

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 06:30