StoryEditor
Ljepotaljubite se!

Senzualni dodir usana: što se sve tijekom poljupca događa u našem tijelu

Piše PSD.
11. prosinca 2013. - 12:40
Ništa ne može nadmašiti romantični poljubac. On je vrhunac svake prave ljubavne priče, način zbližavanja i način instinktivnog povezivanja s drugima.

Način doduše ovisi o kulturi, ali znanstvenici još otkrivaju što nam sve poljubac govori i s kim bismo se rado opet ljubili, a s kim radije ne.

Naše su usne najizloženija erogena zona, to vjerojatno svi znaju budući da u njima završavaju tisuće živčanih niti koje pri najnježnijem dodiru šalju mozgu nezamislivo mnogo informacija o tome želimo li da se dodir nastavi i da zamišljamo što bi moglo slijediti nakon njega.

Prilikom dodira usana aktivno je pet do 12 živaca lubanje. Električni impulsi preskaču između usana, jezika, mozga i kože i stvaraju mješavinu kemijskih tvari koje nam ponekad daju osjećaj kao da smo pod utjecajem droge. Živčani prijenosnik dopamin obično je taj koji se izlučuje prilikom strastvenog poljupca i stvara osjećaj snažne želje prema partneru.

Inače, dopamin je tvar koja je i sastavni dio droge kokain, što je jedan od razloga zbog kojih se čini da je “zaljubljenost” slična ovisnosti. Ona može uzrokovati nesanicu, euforiju, gubitak apetita, što su isti znakovi kakve opisuju zaljubljeni.

Prilikom poljupca šire se krvne žile, što dovodi do crvenila u licu i proširenih zjenica i  potpuno nas prirodno prisiljava da zatvorimo oči.

Kod poljupca je iznimno važan i miris koji ispušta svaka osoba. Stoga, osim neugodna zadaha, možemo osjećati i jedinstveni miris koji ima svaka osoba.

Težimo tome da izaberemo partnera s kompatibilnim DNK. Tako žene pokušavaju naći muškarca s boljim obrambenim sustavom koji će im osigurati zdravo potomstvo, ali miris DNK može biti i razlog zbog kojeg nas ljubljenje s nekim nimalo ne privlači.

U vrijeme gripe i sličnih virusnih oboljenja zanimljiv je i podatak da se poljupcem teže možemo zaraziti nego rukovanjem sa zaraženom osobom.

J.L., foto: sipa
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 18:40