StoryEditor
LjepotaNE NASJEDAJTE

Poznati splitski liječnik demantira: Najveća je glupost da kiselost tijela uzrokuje rak!

Piše PSD.
13. prosinca 2015. - 19:31

Nema dana da u dnevnom tisku ne pročitamo bombastične naslove o novim/starim otkrićima iz medicine koji se proizvoljnom interpretacijom činjenica, uz obilne „dokaze“ iz naturalne medicine etabliraju kao gotove znanstvene činjenice tj. medicinski stavovi koji bi se nužno trebali primjenjivati u praksi. Nije preporučljivo nekritično primjenjivati savjete iz medija koji nisu fundirani medicinom temeljenom na dokazima (EBM).

Tako se već mjesecima po svim mogućim medijima piše "Kako smanjiti kiselost organizma", "Kiselost izaziva rak", "Alkalizirajte se ili umrite"... Nota bene, ovo posljednje je pisao dr. Theodor Baroody, doktor naturalne medicine, koji javnost upozorava da je kiselost organizma uzrok svih zala ljudskog roda, a dijeli šakom i kapom savjete kako treba alkalizirati svoje tijelo, koju hranu jesti, koja nije kisela, koja je alkalična, inače….

Pa pođimo od početka. Pobornici teorije o nužnosti alkaliziranja ljudskog organizma uporište svojoj teoriji nalaze u radovima njemačkog fiziologa Warburga koji je 1931. godine dobio Nobelovu nagradu za "otkriće prirode i načina rada respiratornih enzima stanice", godinu dana prije drugog nobelovca, još poznatijeg, Krebsa (1932. god).

Dakle, otkriće od prije više od 80 godina, u kojem je spominjana acidobazna ravnoteža tijela sada se proglašava epohalnim i nesumnjivim dokazom da rak nastaje zbog kiselosti organizma. A kad teorija padne na plodno tlo (rečeni dr. naturopatije, Theodor Baroody, autor knjige „Alkalize or die“) onda običnim smrtnicima nema spasa ako dobro ne alkaliziraju svoje tijelo!

Na stranu ironija, da vidimo što na tu temu kaže službeni stav današnje moderne medicine (EBM) koja je vrlo skeptična na teoriju aciditeta.

Autoritet iz svjetske medicine, stručnjak za EBM, liječnik specijalist iz četiri discipline, prof. Gabe Mirkin sa sveučilišta u Kensingtonu, Maryland, vrlo je kritičan što se tiče teorije alkaliziranja tijela. Najkraće rečeno, njegov je stav da je acid/alkalna teorija bolesti – glupost.

Jeste li vidjeli reklame za proizvode kao što su koraljni kalcij ili alkalne vode koje bi trebale neutralizirati kiselinu u vašoj krvi?

Uzimanje kalcija ili alkalne vode ne utječe na kiselost krvi i svatko tko vam kaže da određene namirnice ili dodaci čine vaš želudac ili krv kiselom ne razumije prehranu. U konačnici, nije važno je li hrana kisela ili alkalna, jer nema te hrane koja će promijeniti kiselost ičega u vašem tijelu, osim urina.

Vaš želudac je toliko kiseo da nema hrane koja može promijeniti njegovu kiselost. Agrumi, ocat i vitamini kao što su askorbinska kiselina ili folne kiseline ne mijenjaju kiselost želuca ili krvotoka. Slikovito, ako uzmemo cijelo pakovanje kalcija ili antacida to će nakratko promijeniti kiselost želuca, ali ne za više od nekoliko minuta! Svaka hrana koje napušta naš želudac je kisela, potom u crijevima sokovi iz gušterače neutraliziraju želučanu kiselinu.

Dakle, bez obzira što jedete, hrana u želucu je kisela, a hrana u crijevima je alkalna. Razne dijete ne mogu promijeniti kiselost u bilo kojem dijelu našeg tijela, osim u urinu. Naš krvotok i organi kontroliraju kiselost u vrlo uskom rasponu. Sve što bi značajno promijenilo kiselost u tijelu bi bilo vrlo opasno i moglo bi nas ubiti. Promotori proizvoda koji alkaliziraju tijelo tvrde da stanice raka ne mogu živjeti u alkalnom okruženju, što je istina, ali ne mogu niti bilo koje druge stanice u tijelu!

Vratimo se na bazičnu (pato)fiziologiju, makar je (pre)komplicirano za čitatelje. Ukratko, acidobazni status (ABS) jedan je od pokazatelja stanja arterijske krvi koji su ključni za preživljavanje, posebno kritičnih pacijenata. Održavanje normalne koncentracije vodikovih iona u ekstracelularnoj tekućini (tzv. pH vrijednost krvi) predstavlja jedan od temeljnih homeostatskih (održavanje ravnoteže) mehanizama u organizmu.

Normalan acidobazni status podrazumijeva variranje pH ekstracelularne tekućine od 7,35—7,45. Sve što je ispod granice 7,35 je acidoza, a iznad 7,45 alkaloza, a čak i minimalne promjene vrijednosti pH za svega 0,3 do 0,4 jedinice, na bilo koju stranu, dovode do značajnih poremećaja koji dovode do urgentnih medicinskih stanja, a neliječeni i do smrti.Dakle, organizam svakodnevno, dinamično, sam rješava minimalne promjene aciditeta krvi, i nema govora da bi uzimanje kisele (ili alkalične) hrane uspjelo poremetiti homeostazu krvi. Na primjer, zadržimo li dah, ugljični dioksid (CO2) se akumulira u našem krvotoku, radi čega vrlo brzo raste aciditet krvi (kiselost), nakon čega postaje neugodno ili slijedi nesvjestica. Porast CO2 u krvi prisiljava nas da odmah ponovno počinjemo disati, odmah potom pH se vraća u normalu.

Ako su bubrezi oštećeni i ne mogu regulirati kiselost krvotoka, dolazi do zastoja detoksikacijske funkcije, otrovi se nakupljaju u krvi, pa ako se ne reagira dijalizom bolesnik može umrijeti. Razvidno je da sve namirnice koje koristimo u ishrani nakon metaboličkih procesa u tijelu ostavljaju krajnje degradacijske proizvode koji mijenjaju kiselost ili lužnatost urina.

Dakle, urin je jedina tjelesna izlučevina koja zaista mijenja kiselost u ovisnosti o hrani ili dodataka hrani. Primjerice, namirnice koje alkaliziraju urin su svježe voće i sirovo povrće. S druge strane, svi životinjski proizvodi, cjelovite žitarice, grah i ostale grahorice odgovorni su za kiselost urina. Iz svega slijedi da razne namirnice mogu promijeniti kiselost urina, što je normalan metabolički proces.

Ono što je bitno za zdravlje, promjena aciditeta urina nije štetna za zdravlje, jer je urin koncentriran u mjehuru (ne utječe na pH bilo kojeg drugog organa ili dijela tijela), nakon čega se izlučuje vani. Kada se u tijelo unosi više proteina nego što nam treba, tijelo ih ne može sve pohraniti, tako da se višak aminokiselina pretvara u organske kiseline koje će zakiseliti krv. Ali, zbog njih krv nikada ne postaje kisela jer se odmah izlučuje kalcij iz kostiju kako bi se neutralizirala kiselina i spriječila bilo kakvu promjena pH. Zbog toga mnogi znanstvenici smatraju da uzimanje previše proteina može oslabiti kosti i uzrokovati osteoporozu.

Pokazalo se da brusnice sprječavaju ponavljane infekcije mokraćnog sustava, ali ne zbog svoje kiselosti. One, naime, sadrže kemikalije koje sprječavaju „lijepljenje“ bakterija za stanice urinarnog trakta. Zaključno: uzimanje kalcija ili pijenje alkalne vode neće promijeniti pH vaše krvi.

Ako vam, pak, netko kaže da je vaše tijelo previše kiselo pa trebate koristiti njegov proizvod da bi bilo alkalno, ne uzimajte zdravo za gotovo, jer to jednostavno nije točno.

gastroenterolog dr. sc. Izet Hozo

Od raka do depresije

Povećana kiselost organizma je jedan od najvećih neprijatelja zdravlja u našem modernom dobu, pišu to pojedini portali i mediji, a gastroenterolog dr. sc. Izet Hozo navodi da su te tvrdnje najobičnija podvala. Evo što još pišu, kako navodi dr. Hozo, prevaranti.

- Sve je više liječnika i nutricionista koji smatraju da sve bolesti (čak i rak) imaju jedan te isti uzročnik – preveliku količinu otpadnih kiselina koje se talože u tkivima. Naš organizam funkcionira tako da otpadne kiseline koje ne uspije izlučiti ponovno upija iz debelog crijeva, te ih kasnije preko jetre šalje natrag u naš krvotok.

Ako se pokaže da je kiselost organizma povećana, neophodno je što prije povratiti balans tj. pH ravnotežu i na taj način spriječiti pojavu bolesti, a prvi korak je potpuna promjena ishrane i potpuna alkalizacija organizma. Stoga nam je veoma važno znati koje su to lužnate - alkalne namirnice, a koje kisele.

Kiselost može uzrokovati osteoporozu, reumu, bolesti srca, migrene, bubrežne probleme, nervozu, anksioznost i izraženu depresivnost... Suvišne kiseline u našem tijelu neutraliziraju kalcij, natrij, magnezij, kalij, cink i željezo, kao i svježe voće, povrće, badem, suncokretove sjemenke, med, limun... - navodi se u portalima uz poruku - alkalizirajte se i živite.

Namirnice koje pak zakiseljuju organizam su: alkohol, ječam, kruh, sve konzervirano, kolači, čokolada, mlijeko, nikotin, zob, kokice, meso, sve vrste ribe...Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 13:29