StoryEditor
LjepotaPromo

Posjetili smo Dentech, a oni su nam otkrili prednosti digitalne ortodoncije

Piše PR
15. rujna 2020. - 12:32

Ovih dana posjetili smo Dentech Dental Centar u Splitu jer smo primijetili kako mnogi mladi (a i oni malo stariji!) danas koriste Invisalign sustav nevidljivih aparatića za zube te smo Dentechove stručnjake upitali što je to Invisalign ortodontska terapija, što možemo očekivati kada dođemo na konzultacije, koliko dugo ga je potrebno nositi... Zbog toga vam donosimo odgovore na sva pitanja koja bi vas mogla zanimati, kao i usporedbu digitalne ortodoncije s uporabom klasičnih fiksnih aparatića te savjete koji će vam zatrebati za vrijeme vaše Invisalign transformacije.

Što je to digitalna ortodoncija?

Dok se mnogi ne žele odlučiti na ortodontsku terapiju najčešće zbog društvenog uvjetovanja i nedostatka estetskih rješenja u području klasične ortodoncije, digitalna ortodoncija uvela nas je u sasvim novo doba donijevši Invisalign sustav - nevidljivi mobilni aparatić za zube izrađen upravo po vašoj mjeri pomoću moderne 3D tehnologije.

Za razliku od klasičnih fiksnih aparatića koji su štetni za zube zbog uporabe kiseline za pričvršćivanje metalnih ili keramičkih bravica i koji obuhvaćaju samo prednju stranu zuba, Invisalign sustav nam nudi sasvim novu dimenziju i iskustvo dobivanja željenog osmijeha. Tako je Invisalign terapija znatno kraća i manje štetna za zube, a ono što je važno je da ovakav tip terapije obuhvaća cijeli zub te ga tako ispravlja prema potrebi.

Osim toga, prednosti digitalne ortodoncije sežu puno dalje. Tako za razliku od klasičnih metoda uzimanja otisaka, digitalna ortodoncija nudi mogućnost skeniranja usne šupljine intraoralnim skenerom, što omogućava veću udobnost, bržu i jednostavniju komunikaciju s korisnicima i preciznu izradu aparatića po mjeri.

image
Konzultacije s ortodontom te izrada 3D simulacije zuba
Carter Dow Photography

U Dentechu nam kažu kako je kod digitalne ortodoncije još najzanimljivija mogućnost tretiranja težih slučajeva Invisalign sistemom, koji su se do prije svega nekoliko godina tretirali isključivo klasičnom metodom s fiksnim metalnim ili keramičkim bravicama. „Zbog mogućnosti točnog izračuna pomaka svakog zuba za vrijeme trajanja terapije, digitalna ortodoncija osigurava nam najveću točnost i znatno manje posjeta ortodontu, prikladna je za sve uzraste i nudi nam jednostavnije čišćenje i održavanje zuba i usne šupljine“, poručuje nam ugledni ortodont Michele Troinaniello, Dentechov savjetnik za digitalnu ortodonciju.

Najvažnije je još napomenuti da, za razliku od klasičnih fiksnih aparatića, kod upotrebe Invisalign ortodontskih udlaga nema metalnog okusa u ustima, problema s desnima i zubnom caklinom ili poteškoća s govorom i jedenjem te je znatno manje komplikacija za vrijeme trajanja terapije.

Od digitalne ortodoncije stoga možemo očekivati najbolje ishode, rezultate koji su predvidljivi i brzi te garanciju specijaliziranih profesionalaca vodećeg brenda na svjetskom tržištu.

Stručnjaci iz Dentech Dental Centra ukratko su nam opisali kako izgleda cijeli proces, a mi vam ga donosimo u nastavku.

1.    Korak – Konzultacije s ortodontom te izrada 3D simulacije zuba

Kad se odlučite na konzultacije, vaš prvi susret s ortodontom odvijat će se u prijateljskoj i profesionalnoj atmosferi. Vaše želje bit će uzete u obzir kao najvažniji prioritet – pacijente uvijek pitaju zbog čega su došli i što ih je motiviralo na takav korak. Nakon konzultacija s ortodontom, prvi susret završava skeniranjem zuba i općim stomatološkim pregledom, kako bi pacijent odmah znao kakav oblik terapije je najprikladniji za njega. Naravno, važno je da su zubi zdravi prije početka ortodontske terapije kako ne bi došlo do bespotrebnih komplikacija.

 

Nakon skeniranja i izrade 3D simulacije zuba, ukoliko ste zadovoljni rješenjem, a ovisno o kompleksnosti slučaja i suradnji s laboratorijem u SAD-u, do isporuke vašeg Invisalign paketa proći će u prosjeku između dva i četiri tjedna.

image
Vaš prvi Invisalign set i početak transformacije

2.    Korak – Vaš prvi Invisalign set i početak transformacije

Kada dođete na preuzimanje vašeg Invisalign paketa u Dentech, možete očekivati da će vaši zubi trebati pripremu za postavljanje vašeg prvog seta ortodontskih udlaga. To neće biti ništa strašno, no trebat će im otprilike sat vremena vašeg strpljenja.

Nakon postavljanja vašeg prvog seta Invisalign udlaga, na korištenje ćete dobiti Invisalign paket u kojem ćete pronaći vaše setove ortodontskih udlaga, kutijicu za odlaganje i kristale za čišćenje. Prema dogovoru s vašim ortodontom, vaše udlage ćete mijenjati jednom u 1 ili 2 tjedna, sve ovisno o kompleksnosti vašeg slučaja.

Ono što je važno napomenuti je to da trebate biti strpljivi, kažu nam u Dentechu. Kroz prvih nekoliko tjedana, zbog pomicanja zubi, možda ćete morati koristiti lagane analgetike. Neki njihovi pacijenti nisu imali nikakve bolove, dok su drugi osjećali laganu bol samo prvih nekoliko tjedana od početka terapije.

image
Kontrola po dogovoru s ortodontom
Chloe Aftel

A što se tiče kontrola, ovisno o dogovoru s vašim ortodontom, pregledi se mogu organizirati jednom mjesečno, jednom u tri mjeseca, a u ponekim slučajevima čak i jednom u šest mjeseci ili godinu dana. Isto tako, ovisno o kompleksnosti slučaja, duljina terapije može trajati od 70 dana za jednostavne slučajeve, do čak 3 godine za najkompleksnije slučajeve.

 

image
Završetak Invisalign terapije i održavanje novog osmijeha
Chloe Aftel

3.    Korak – završetak Invisalign terapije i održavanje novog osmijeha

Po završetku vaše Invisalign terapije, Dentechov ortodont će vam savjetovati nošenje posebnog retainera. Retainer se koristi kako bi očuvao poziciju vaših zuba na željenom mjestu, a može biti fiksni ili mobilni – baš poput Invisalgin aparatića za zube. Retainer bi najpreporučljivije bilo nositi zauvijek, no, naravno, nošenje retainera varira prema potrebama korisnika. Tako se on najčešće nosi svega nekoliko sati po danu ili samo po noći.

I naposljetku…

Sada kad ste saznali o Invisalign terapiji ono najvažnije, pretpostavljamo da će neki od vas imati još poneko pitanje. Zbog toga se stručnjacima Dentech Dental Centra možete obratiti putem telefona 021/488-699 ili  e-maila info@dentech.hr te dogovoriti vaše besplatne Invisalign konzultacije, a oni će vam rado odgovoriti na sva vaša pitanja i biti uz vas za vrijeme trajanja vaše Invisalign transformacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2022 09:43