StoryEditor
LjepotaNEVJEROJATNA CIFRA

Otkrivamo koliko košta osnovna beauty rutina! Samo na najnužnije proizvode bez masaža, anti-age tretmana i sličnog trošimo pravo bogatstvo

7. siječnja 2018. - 09:50

Da bismo svakog mjeseca dolazile na posao uredne i čiste, plaćamo u prosjeku 1500 kuna. Izračunali smo koliko sami sebe koštamo, ako uzmemo u obzir samo osnovne potrepštine koje m-o-r-a-m-o imati - od higijenskih uložaka do regeneratora. Pa počnimo najprije od kade. Ili tuš kabine.

Na polici čuvamo gel za tuširanje, nećemo objašnjavati zašto je on potreban, ali hoćemo da košta od 20 do 80 kuna - ako ćemo baš kupovati luksuzne. Kako ne bi hodali okolo masne kose, treba nam šampon. Cijena je od 20 do dvjestotinjak kuna jer valja uzeti u obzir da ima žena kojima trebaju posebni proizvodi protiv peruti, otpadanja kose ili ne-daj-bože ušiju u ona doba godine.

Regenerator je jednako bitan kao i prethodna dva proizvoda, pod uvjetom da ne želimo biti raščupani. Još smo, dakle, u kadi, pa nam treba i krema za depilaciju (od 30 do 60 kuna prosjek), naravno i žileti, a oni se prodaju u paketu (od 20 do 40 kuna), i uzimamo sada u računicu da njima brijemo, eto, ne znam, pazuhe. Izlazimo konačno iz kade u čiji odvod se slilo od 90 do 380 kuna. Prosjek pranja najvećeg organa - kože, iznosi mjesečno 235 kuna.

Sad smo čisti i mirisni, ali moramo se pobrinuti da tako i ostane. Sprejamo se dezodoransom (najgora varijanta su oni od 18, do 85 kuna je ako je brendirani, tipa parfemski). Dermatolozi nalažu da je potrebno kožu nakon tuširanja nahraniti mlijekom za tijelo ili uljem (25 do 110 kuna).

Ako su oni dani u mjesecu, trebaju nam tamponi ili ulošci (od 20 do 35 kuna za veći paket), ali i ako nisu, neke među nama svakodnevno koriste tanke uloške (od 20 do 40 kuna). Kad smo kod higijenskih potrepština, blazinice, maramice i sredstva za uklanjanje šminke mjesečno uklone i poštenih 80 kuna, a ako se stvarno potrudimo listati kataloge i hvatati ponude, to je tridesetak kuna. Tek što smo stali pred ogledalo spiskali smo najmanje 113 kuna, najviše 350. Sredina je 231,5 kuna.

E sad tek počinjemo s nanošenjem dekorativne kozmetike, jer nitko danas ne fura prirodni izgled. Prema pravilima, trebalo bi nanositi hranjivu kremu (od 40 do 100 kuna), serume za podočnjake ćemo preskočiti da ne bude sad da pretjerujemo, ali nećemo bazu za puder. Ona je opet od 20 kuna, ako uzimamo tinejdžerske brendove, pa do stotinjak kuna ako je kupujemo u ljekarni.

Nanosimo korektor za podočnjake (30 do 120 kuna u nekom srednjem rangu), puder, znamo, moramo uzeti najkvalitetniji - od 55 do 250 kuna, zatim podloga za sjenilo od 30 do 80 kuna, pa ide na to sve puder u kamenu kako bismo novonastalu situaciju matirali - 28 do 150 kuna.

Uzimamo kist, nanosimo bronzer (40 do 200 kuna), pa popularni highlighter kao neizostavan dio dnevne rutine (tekući su po 200 kuna, oni u sticku oko 80). Palete za konturiranje bismo mogli uračunati, ali ipak nećemo jer ne kalkuliramo koliko nas košta šminkanje za izlazak. Nanijeli smo dakle temelje i u njih utukli 323 do tisuću kuna, prosjek je to od 661 kuna mjesečno! Ne mora značiti da ćemo čitavu tu kozmetiku unutar 30 dana potrošiti, ima nas štedljivih, ali neke se šminkaju i više puta dnevno.

Došli smo sada tek do očiju. "Mažemo" sjenilo, biramo nešto s palete (od 20 do 55 kuna), stavljamo tuš ili olovku (od 18 do 65 kuna), onda ide maskara, opet, ako ćemo neku jeftiniju zbog koje ćemo strahovati od konjunktivitisa uzimamo one od 20 kuna, ali ako igramo na sigurno potrošit ćemo oko 180 kuna. I eto nas na obrvama!

Olovka ili set za nadopunjavanje i oblikovanje košta od 20 do 40 kuna. Onda nanosimo olovku za usne od 20 do 55 kuna, stavljamo ruž, tekući ili u sticku - od 35 do 120 kuna. I za kraj, oprezno ćemo se štrcnuti parfemom, opet, da ne pretjerujemo, neka to bude radije toaletna voda u nekom manjem pakiranju - od 30 kuna u trgovinama odjećom do 100 kuna u parfumerijama. Tu se raspršilo od 163 do 615 kuna, u sredini je brojka od 389 kuna.

Sad smo konačno lijepi i uredni, ali čekajte - još smo dlakavi. Nokti su nam užasni. Na ilegalne depilacije nogu u kućnim radinostima od domaćih šećernih pasta koje nisu prošle apsolutno nikakve kontrole izdvojit ćemo 150 kuna, dok ćemo u salonu tretman platiti 200 kuna.

Nokte moramo srediti, tko uopće danas ima više vremena paziti je li nam se lak ogulio i svaku večer nanositi novi? Idemo u salon, trošimo opet od 150 do 200 kuna. A trebale bismo se i ošišati, vrhovi su nam ispucali... Za srednju dužinu kose izdvojit ćemo od 50 do 150 kuna, a ako ćemo obojiti izrast, to je dodatnih 80 do 100 kuna. Samo izrast. I tek što smo se sredile, izlazimo s prijateljicom na kavu, sjednemo na rivu, na sunce.

Pa nam ona pristojno priopći da nam se sjaje brkovi. Nismo ih kod kuće primijetili, ali eto, ne možemo hodati okolo ko morževi. Depilacijske trakice su 35 do 55 kuna, a i kad smo kod sitnih dlačica, za stručno čupanje obrva izdvojit ćemo 40 do 80 kuna. Nismo u kozmetičke tretmane uračunavali masaže, solarije, drenaže, tretmane čišćenja lica, anticelulitne masaže, teretane ni saune... A došli smo do iznosa od 505 do 785 kuna, što je u prosjeku 654 kuna.

I kad sve to zbrojimo, mi trošimo 2 170,5 kuna mjesečno samo na osnovne stvari. Budući da smo u jednadžbu ubacili kozmetiku koja može trajati i više mjeseci, odbit ćemo 30 posto, onoliko koliko će nam vjerojatno ostati u bočicama, tubama i stickovima na kraju mjeseca, ali i čisto da, opet kažemo, ne bude da pretjerujemo. Dobili smo 1519,35 kuna poreza na čistoću i urednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. siječanj 2021 01:09