StoryEditor
Ljepotau stilu Kylie Jenner

Opsesija izgledom: otkriveno za čime Hrvatice najviše žude!

Piše PSD
18. travnja 2017. - 00:22
kyliiiieee

Napumpane usnice bile su veliki hit 90-ih, a kad su se više puta uvjerile kako loš postupak može unakaziti lice, žene su na neko vrijeme smanjile želju za tim zahvatom, sve do pretprošle godine kada je na scenu stupila transformirana Kylie Jenner, prenosi 100posto

Tinejdžericu iz popularanog reality klana Kardashian/Jenner žuti tisak godinama je razvlačio po tekstovima opisujuću je kao "manje lijepu" sestru Kris i Brucea Jennera, što je rezultiralo odlaskom mlade Kylie kod kirurga koji joj je podebljao usne i tako ju pretvorio u tamnokosu kopiju lutke Barbie koja danas glasi kao jedna od najutjecajnijih djevojaka na svijetu.

Opsesija izgledom Kylie Jenner u modu je vratila filere koji su danas, dvadesetak godina kasnije ipak puno kvalitetniji, a nas je zanimalo vode li se i Hrvatice za ovim trendom pa smo se uputili kod doktora Matije Miletića kako bi doznali kakva je situacija i što on savjetuje. 

Jesu li žene ponovno lude za filerima u usnama?

Dr. Miletić: "Trend povećanih usana lagano dolazi u Hrvatsku, a jedan od glavnih razloga je taj što žene sve više prate svjetske trendove koje diktiraju slavne osobe. Drugi razlog je što su se oslobodile predrasuda jer hijaluronski fileri više nisu tabu tema, nego i stvar osobne higijene."

Kako napraviti "dobre" usne?

Dr. Miletić: "Jednostavno pitanje, a težak odgovor. Da bi se napravile dobre usne potrebno je uskladiti nekoliko stvari... Potrebno je imati dobro oko, što u prijevodu znači da se moraju zapažati asimetrije i to čak i one najmanje jer usne su dio lica i izložene pogledima. Zatim, potrebno je znati kojom tehnikom aplicirati filer da bi se u slučaju asimetrije postigla simetrija. Jasno se zna gdje dolazi filer ako želimo naglasiti rub usne, a gdje ako usni želimo dati volumen.

Na što se trebaju pripremiti žene koje žele usne a la Kylie?

"Usne neposredno nakon tretmana izgledaju predimenzionirane zbog otekline, pa se žene često i iznenade volumenom. Oteklina popusti za 2 do 3 dana, nakon čega ostaju onakve kakve bi trebale biti između 5-9 mjeseci pa i dulje. Po vlastitom iskustvu mogu reći da se ženama najviše sviđaju usne drugog dana nakon tretmana jer malo splasne oteklina, a opet su voluminoznije od onih nakon tjedan dana od aplikacije filera."

Može li doći do komplikacija?

Dr. Miletić: "Ponekad nastaju komplikacije na koje ne možemo utjecati, a od najneugodnijih je hematom koji je posljedica puknuća krvnih žila u usni. Ako se to dogodi onda moramo odgoditi korekciju barem za 2 tjedna, koliko treba da se hematom resorbira. Od kasnijih komplikacija moguće je stvaranje ožiljka na cijeloj usni ili njenom dijelu koji obično nastaje nakon mjesec dana od tretmana. U tom slučaju je ožiljak potrebno "otopiti". Osobno koristim preparat koji se naziva Kenalog, a koji je po sastavu kortikosteroid i s kojim imam vrlo dobra iskustva. Kad plan A podbaci, idemo na plan B, a to je kirurška korekcija usne gdje se na strani koja nije izložena učini uzdužni rez te se izreže tkivo do mišića čime dobijemo približnu simetriju."

Zbog čega "napumpane" usne znaju izgledati ružno? Koje su klasične pogreške?

Dr. Miletić: "U svakom postupku se mogu počiniti pogreške, a jedna od klasičnih ako povećavamo usne je pretjerana aplikacija filera na jednom mjestu. U tom slučaju se može postići simetrija dodavanjem filera na suprotnoj strani, ako ta količina ne prelazi granice korekcije. U tom slučaju možemo posegnuti za hijaluronidazom koja svojim djelovanjem topi hijaluronsku kiselinu. Rezultat nije instantan već je potrebno nekoliko dana. Druga pogreška ili osobni dogovor klijenta s osobom koja aplicira filer su i patkaste usne, a nastaju pretjeranom aplikacijom u stražnji i vanjski dio gornje usne."

Na što je najvažnije obratiti pažnju prije tretmana?

Dr. Miletić: "Naglašavam da povećanje usana nije banalna stvar, što će reći da je potrebno vrlo dobro poznavati tehniku apliciranja, imati iskustva i obično je potrebno "napraviti" stotinjak usana da bi bili suvereni. Mnogi su me upitali zašto se u nekim dijelovima usana mogu napipati grudice i zašto je tretman bio bolan? Na navedena pitanja sam postavio protupitanje, a dobiveni odgovor je bio šokantan. Naime, spomenutim osobama aplikaciju nije vršio liječnik, već nekvalificirana osoba pa nije čudno da nastaju neželjeni rezultati i bolni tretmani.

Poanta svega je da morate prije tretmana znati tko vrši tretman, koji proizvod se aplicira i kako će usne približno izgledati. I na kraju, trend napumpanih usana nije toliko prisutan u Hrvatskoj kao kod istočnih susjeda, ali žene sve više posežu za korekcijama, što osobno podržavam jer su žene nakon tretmana zadovoljnije i samopouzdanije."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 01:50