StoryEditor
Ljepotazeleni ponedjeljak

Neki novi trendovi: macho frajeri (ne) jedu meso

Piše PSD.
14. prosinca 2015. - 14:41
Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si - dobro je poznata izreka, no značenje onoga “tko si” ipak nije zacementirano jednom zauvijek.

Način na koji se percipiraju, na primjer, muškarci koji jedu isključivo vegansku hranu, pomalo se mijenja, no još uvijek, kako tvrdi nova studija objavljena u časopisu "Appetite Journal", ovaj se tip prehrane ne povezuje s macho muškarcima.

Na to kako će se percipirati muževnost vegana u općoj populaciji, međutim, jako će utjecati njihova motivacija, odnosno razlozi zbog kojih su se uopće odlučili na prehranu bez mesa, ribe, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno sve hrane životinjskog podrijetla.

Doživljaj muškosti

Studija na čelu s Margaret Thomas, s Earlham Collegea u Indiani (SAD), bila je strukturirana od tri faze istraživanja. U prvoj fazi 131 odrasla osoba dobila je zadatak pročitati dvije verzije priče, u prvoj je protagonist bila žena nazvana Jessica, u drugoj muškarac Jacob.

Priče su bile identične osim u izboru onoga što su osobe jele, a to su bile vegetarijanska i prehrana širokog spektra uključujući meso. Poslije toga, ispitanici su trebali odgovarati na pitanja o svjesnosti zdrave prehrane, neovisnosti, muževnosti, ženstvenosti likova itd.

Druga grupa ispitanika, njih 133, pročitala je iste priče, ali uz jednu malu izmjenu: i Jessica i Jacob opisani kao vegani. Međutim, ovoga puta su ispitanici ocijenili Jacoba manje muževnim nego u prvoj grupi.

Naposljetku, treća grupa je dobila priče u kojima su Jessica i Jacob opisani kao vegani, ali 143 ispitanika sada je dobilo i malo pojašnjenje zašto su na ovakvoj prehrani. Kao razlog u prvoj verziji navedeno je da je to “njihov izbor”, a u drugoj da su razlog “probavne smetnje”.

Analizirajući rezultate odgovora, istraživači su došli do zaključka da veganstvo kao takvo ne umanjuje percepciju nečije muževnosti, već to rade razlozi zbog kojih se netko može odlučiti na veganstvo.

Thomas je primijetila da u ovoj percepciji postoji i generacijska razlika. Tako mlađi ispitanici, u prosjeku, ne povezuju veganstvo sa stupnjem nečije muževnosti, što ju je dovelo do zaključka da se kao civilizacija ipak pomičemo prema prihvaćanju činjenice da je veganstvo prikladno i za muškarce i za žene.

Nužne promjene

Dakle, njezino istraživanje pokazalo je da se muževnost još uvijek povezuje s prehranom bogatom mastima, ali rast svijesti kako je takva prehrana u vezi s bolestima srca, pretilošću i dijabetesom, veganstvo sve više čini prihvatljivim.

To nas može dovesti i do zaključka da se od muškaraca još uvijek očekuje da budu sebični jer O.K. je ne jesti meso da bi se sačuvalo svoje zdravlje, ali nije O.K. ne jesti meso da bi se pokazala samilost prema životinjama ili planetu.

Ipak, vremena za nužne promjene pred čovječanstvom još je malo. Tako misli i vjerojatno jedan od najmuževnijih ljudi na planetu - Arnold Schwarzenegger.

On je, naime, s UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Parizu upravo poslao poruku svima: “Čak 28 posto stakleničkih plinova dolazi zbog jedenja mesa i uzgoja stoke.” Schwarzenegger je stoga pozvao sve da se odreknu mesa barem nekoliko dana u tjednu, za početak.

Evo, mogli biste početi s našim današnjim receptom, odmah na početku tjedna...

siniša jović, foto: shutterstock, privatni album

Punjene paprike s tofuom na posteljici od klica (za dvije osobe)sastojci za punjene paprike:

- dvije paprike
- cikla
- tikvica
- mrkva
- aceto balsamico
- česan češnjaka
- malo svježeg đumbira
- sol
- maslinovo ulje
- mlada kapulica

priprema:

Paprike prerežite na pola, očistite od sjemenki i napunite ih smjesom koju ćete dobiti tako što ćete u blenderu kratko usitniti jednu sirovu ciklu, tikvicu, mrkvu, češnjak i đumbir te dodati malo maslinova ulja, aceta i soli. Paprike zatim posložite na papir na pečenje, pospite ih nasjeckanom mladom kapulicom i stavite u dobro zagrijanu pećnicu. Pecite ih oko 25 minuta te ih poslužite s tofuom na posteljici od klica.

sastojci za posteljicu:

- klice mungo graha, klice azuki graha, brokule, rukole, slanutka i alfa alfa klice
- jedno pakiranje svježeg tofua
- sezamovo ulje
- sjemenke
- sojin umak
- terijaki umak
- sok pola limuna

priprema:

Uzgojite navedene klice ili kupite gotove u dućanu. Posteljicu od klica začinite sokom od pola limuna i s malo sojina umaka. Tofu narežite na kockice, marinirajte ga u terijaki umaku. Potom ga uvaljajte u sezamove sjemenke i kratko popržite na tavi koju ste premazali sezamovim uljem.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 04:18