StoryEditor
LjepotaOvisi o tipu

Navikli ste ići u krevet mokre kose? Zaboravite na ‘bapske priče‘, svi problemi tiču se vlasišta i ispucalih vrhova, stručnjaci imaju par savjeta

Piše J. V.
1. lipnja 2020. - 22:57
AFP

Kad netko na debatu stavi odlazak u krevet mokre, tek oprane kose, očekujemo ne samo podvojene, već i reakcije koje podrazumijevaju priličan žar u argumentiranju.

Čini se da nitko po tom pitanju, naime, nije neutralan. Ili ste zakleti protivnik odlazaka u postelju "mokre glave" ili to prakticirate. I samo to, a fen vam i nije uređaj za kojim u kućanstvu najčešće posežete.

Oni koji bi se svrstali u prvu kategoriju navest će vam čitav niz zdravstvenih problema koje biste mogli izazvati ovim potezom, dok će oni drugi vjerojatno tvrditi kako su sve to "bapske priče" i ustrajati u tome da su se njihove vlasi preporodile otkad su uređaje za toplinsko oblikovanje frizure izbacili iz upotrebe.

Što o svemu misle stručnjaci?

Generalno, stava su kako su zdravstveni rizici minimalni. No ovisno o tipu kose i njenoj sklonosti cjetanju, pa i pucanju dlake, čini se da ipak ima više štete nego koristi.

- Dok je kosa mokra, sklonija je oštećenjima. Vanjski se sloj vlasi, kutikula, tada otvara i zbog toga je kosa oštrija na dodir dok je vlažna. No dok je otvorena, može se rastegnuti i na taj način da lakše dolazi do cvjetanja vrhova, tvrdi dermatologinja Carol Cheng za Self.

Upravo stoga ne preporučuje svojim pacijenticama kosu češljati dok je mokra. A ni ležati na mokroj kosi, jer sa svakim pomicanjem može doći do lomljenja kose, naročito ako je ionako tanka i sklona pucanju.

Ovisi, dakle, o brojnim faktorima poput genetike, tipa kose, ali i tretmanima kojima je bila izložena. Naročito oštećenost ima veze s količinom topline kojoj kosu izlažete, pa bi ju bilo najbolje sušiti na zraku, bez upotrebe fena. No stručnjaci su ipak mišljenja da ne bi trebalo ići u krevet dok se nije osušila.

- Generalno, radite ono što mislite da je za vas dobro. Ako ste primijetili da vam lijeganje s vlažnom kosom u krevet ne čini nikakvu štetu, nastavite to raditi. I sama se često tome prepustim, taj mi potez čak donosi željenu valovitost ujutro, kaže pak dermatologinja Mary L. Stevenson za isti izvor.

Ako ste pak naumili u krevet leći potpuno mokre kose, imajte na umu da ćete smočiti i jastuk te na taj način stvoriti savršeno vlažan okoliš za gljivice i plijesan, a isto tako možete pogoršati stanje s peruti, ukoliko ionako muku mučite s vlasištem. Drugim riječima, ako ste mu skloni, vjerojatno će često mokro okružje povećati količinu.

Ukoliko ste navikli ići u krevet ravno nakon tuširanja, pripazite na ovo:

- pobrinite se da kosa nije potpuno mokra (osušite ju lagano fenom ili pustite da se osuši na sobnoj temperaturi)

- uskočite u tuš sat vremena ranije

- ne vezujte kosu

- liježite na jastučnicu od svile ili satena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 15:37