StoryEditor
LjepotaGlavna greška

Ljeto na plaži može nanijeti ogromnu štetu vašoj kosi: potrudite se držati barem ovih 'zlatnih pravila', u protivnom ćete uskoro žaliti za nekadašnjim sjajem i dužinom

Piše J. V.
20. lipnja 2019. - 12:28

Zahvaljujući konstantnim upozorenjima stručnjaka o štetnosti sunca i posljedicama koje ostavlja na našu kožu, od samog početka ljetnih mjeseci namačemo se u slojevima krema i losiona sa zaštitnim faktorom, no pritom preskačemo često našu kosu.

Ako mislite da je riječ o pretjerivanju i o samo još jednome nepotrebnom koraku u vašoj beauty rutini, eksperti za njegu lica i tijela tvrde upravo suprotno - sunce čini gotovo istu količinu neestetske štete vašoj kosi kao i vašoj koži, piše Independent.

Budući da kosu mnogi ionako koncipiraju kao zaseban dio tijela, a ne može ni izgorjeti lako poput kože, svaku promjenu na vlasima shvaćaju olako i ne zamaraju se pretjerano njome. No činjenica je da cjeloljetnim kupanjem i sunčanjem itekako nanosimo štetu dijelu tijela koji slovi kao najpoželjniji adut mnogih. 

Stoga za sve koji žele kosu zadržati upravo adutom, i to onim njegovanim i sjajnim, punim života, donosimo prijedloge koji će pomoći u ostvarenju. Samo malo njege je potrebno kako biste spriječili pucanje vrhova, opadanje vlasi ili pak probleme s vlasištem izazvane solju, klorom i sunčevim zračenjem.

A dok danas postoji sva sila proizvoda koji nude SPF zaštitu za kosu, postoje i neki narodni "preparati" koji vam mogu poslužiti. Slijede zlatna pravila za fantastičnu ljetnu frizuru...

1. Bez topline, molim!

Nema potrebe da ljeti kosu sušite fenom. Još je manje poželjno da vlasi oštećene solju i suncem stilizirate peglom za kosu ili figarom. Zaboravite na ultra ravnu, glatku frizuru ili pak ujednačene lokne. Prava ljetna frizura neuredna je poput valova, ali zato zdrava i spremna za jesensko šišanje...

2. Samo neslano

Kosa uistinu bolje izgleda blago "slijepljena" od soli, no imajte na umu da to nikako nije najbolji odabir za njeno zdravlje. Nakon kupanja u moru potrebno je kosu, ako ne oprati šamponom, makar dobro isprati vodom. Poslužite se i trikom ispiranja u mješavini jabučnoga octa i vode, omjer 1:3. Tako ćete ukloniti "viškove", a naročito je ovo važno nakon kupanja u bazenu.

3. Šešir glavu čuva

Kako narednih mjeseci ne biste muku mučili s krhkim vlasima, potrudite se da na plaži u svakome trenutku nosite šešir ili kapu. Što veću količinu kose smjestite u zaštitu ovog hlada, a odabir može biti i trendy - izgledat ćete dobro, pritom biti i zaštićeni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elizabeth Summer (@elizabethsummeraccessories) on

4. Sprej/ ulje za zaštitu

Kao što smo već napomenuli, postoje i na policama naših drogerija i parfumerija brojni preparati koji nude SPF za kosu u spreju. Praktični su i osiguravaju dovoljnu količinu zaštite, raspitajte se samo treba li ju obnavljati nakon što smočite kosu.

Možete i preskočiti odlazak u skupu parfumeriju ukoliko se unaprijed oboružate prirodnim uljima. Ono makadamije ima najbolju moć zaštite, a pomaže i ono kokosovo, sezamovo te ricinusovo - pripazite s upotrebom posljednjeg, jako je gusto, pa bi vam moglo i smetati ukoliko ga koristite u pretjeranim količinama.

5. Rjeđe bojanje

Kako god okrenuli, ljeti će boja vaše kose mijenjati nijansu, budući da su i uvjeti kojima je izložena prilično ekstremni. Stoga ju pokušajte što rjeđe tretirati "piturama", naročito pripazite s korištenjem hidrogena i izbjeljivanjem nijansi. Koristite se šamponima koji će ju nahraniti i njegovati, no nije poželjno ni prečesto pranje, kako bi se boja koliko-toliko očuvala.

6. Hranjiva maska

Jako je važno kosi nakon napornog dana na plaži pružiti dodatnu njegu. Frizeri zato preporučuju da navečer nanesete hranjivu masku za kosu i s njom prespavate - osigurajte jastuk ručnikom ili kapicom za tuširanje.

 

#KOSA#SD LITO#NJEGA KOSE

Izdvojeno

09. srpanj 2020 07:25