StoryEditor
LjepotaNajveća zabluda

Zaštitni faktor preskačete kad ste cijeli dan doma? Stručnjaci otkrivaju opasnosti ove greške, od nekih ne možete pobjeći ni u kućnoj karanteni

Piše J. V.
23. travnja 2020. - 17:40
Sydney Bourne/AFP

Ako ste, kao i mnogi, tijekom vremena provedenog u karanteni kod kuće, odlučili pustiti koži da malo prodiše od svakodnevnog brijanja ili nanošenja make up-a, bravo za vas!

No to ne znači da biste trebali zanemariti standardnu rutinu njege kože lica, upozoravaju dermatolozi. Vrijedi to podjednako za muškarce i žene - ne mora proći dugo da koža kojoj nedostaje hidratacije počne pokazivati prve prve znakove isušivanja, pa čak i starenja. 

A iako je rutina njege kože specifična stvar - neka vas nitko ne pokuša uvjeriti u drugačije - te ovisi o pojedincu i njegovom tipu kože, jedan se korak pokazao univerzalnim, bolje rečeno, univerzalno važnim. A to je nanošenje SPF faktora.

Treba li nanositi faktor "za sunčanje" i po kući?

Vjerovali ili ne, ali odgovor je - potvrdan. Zapravo, riječ je o jednoj od najvećih zabluda kad je u pitanju ovaj korak u rutini njege kože, piše Allure.

Dermatologinja Joyce Park to objašnjava ovako: "Staklo na prozorima blokira UVB zrake, ali ne i one UVA, koje mogu prodrijeti još dublje u kožu i jedan su od glavnih faktora kad je u pitanju fotostarenje. Manifestira se tamnim mrljama, borama i hrapavom teksturom".

UVA zrake uz to su i glavni uzročnik raka kože. Stoga je važno nanijeti zaštitni faktor i ako većinu vremena provodite u kući, naročito ako vam je radni stol smješten u blizini prozora. Preuranjeno starenje kože pritom postaje manji problem; boraveći blizu prozora kroz koji prodire sunce tijekom dužeg vremena postaje podjednako opasno kao boravak vani bez zaštite.

Za dane koji će za mnoge početi i završiti kod kuće, bilo to radeći ili na prisilnoj "pauzi", najbolje bi bilo odabrati hidratantnu kremu koja sadrži SPF. Danas su na tržištu dostupne mnoge opcije, a ako i u vrijeme društvenog distanciranja nanosite make up, odlična su podloga teućem puderu.

image
Caia Image/science Photo Library/AFP

Ako pak sama podloga ima uključen SPF, pa mislite da vam ne treba i primarna zaštita, i tu se varate. Taj faktor nije dovoljan, već samo doprinosi dodatnom zaštitnom sloju. Obično ne ide preko 30, a dermatolozi preporučuju onaj od 50 već u svibnju na našim prostorima.

Koliko često treba ponoviti nanošenje faktora tijekom dana?

Ovisi koliko boravite kraj prozorskog stakla. Ako ste navikli uživati u sunčevoj svjetlosti dok radite ili jedva čekate popiti kavu na balkonu dok ste "izolirani" od svijeta, pripazite na to da ponavljate nanošenje kreme svakih nekoliko sati. 

#SPF#ZAŠTITNI FAKTOR#SAMOIZOLACIJA#NJEGA KOŽE#BEAUTY

Izdvojeno

23. lipanj 2020 07:35