StoryEditor
LjepotaNajveća zabluda

Zaštitni faktor preskačete kad ste cijeli dan doma? Stručnjaci otkrivaju opasnosti ove greške, od nekih ne možete pobjeći ni u kućnoj karanteni

Piše J. V.
23. travnja 2020. - 17:40
Sydney Bourne/AFP

Ako ste, kao i mnogi, tijekom vremena provedenog u karanteni kod kuće, odlučili pustiti koži da malo prodiše od svakodnevnog brijanja ili nanošenja make up-a, bravo za vas!

No to ne znači da biste trebali zanemariti standardnu rutinu njege kože lica, upozoravaju dermatolozi. Vrijedi to podjednako za muškarce i žene - ne mora proći dugo da koža kojoj nedostaje hidratacije počne pokazivati prve prve znakove isušivanja, pa čak i starenja. 

A iako je rutina njege kože specifična stvar - neka vas nitko ne pokuša uvjeriti u drugačije - te ovisi o pojedincu i njegovom tipu kože, jedan se korak pokazao univerzalnim, bolje rečeno, univerzalno važnim. A to je nanošenje SPF faktora.

Treba li nanositi faktor "za sunčanje" i po kući?

Vjerovali ili ne, ali odgovor je - potvrdan. Zapravo, riječ je o jednoj od najvećih zabluda kad je u pitanju ovaj korak u rutini njege kože, piše Allure.

Dermatologinja Joyce Park to objašnjava ovako: "Staklo na prozorima blokira UVB zrake, ali ne i one UVA, koje mogu prodrijeti još dublje u kožu i jedan su od glavnih faktora kad je u pitanju fotostarenje. Manifestira se tamnim mrljama, borama i hrapavom teksturom".

UVA zrake uz to su i glavni uzročnik raka kože. Stoga je važno nanijeti zaštitni faktor i ako većinu vremena provodite u kući, naročito ako vam je radni stol smješten u blizini prozora. Preuranjeno starenje kože pritom postaje manji problem; boraveći blizu prozora kroz koji prodire sunce tijekom dužeg vremena postaje podjednako opasno kao boravak vani bez zaštite.

Za dane koji će za mnoge početi i završiti kod kuće, bilo to radeći ili na prisilnoj "pauzi", najbolje bi bilo odabrati hidratantnu kremu koja sadrži SPF. Danas su na tržištu dostupne mnoge opcije, a ako i u vrijeme društvenog distanciranja nanosite make up, odlična su podloga teućem puderu.

image
Caia Image/science Photo Library/AFP

Ako pak sama podloga ima uključen SPF, pa mislite da vam ne treba i primarna zaštita, i tu se varate. Taj faktor nije dovoljan, već samo doprinosi dodatnom zaštitnom sloju. Obično ne ide preko 30, a dermatolozi preporučuju onaj od 50 već u svibnju na našim prostorima.

Koliko često treba ponoviti nanošenje faktora tijekom dana?

Ovisi koliko boravite kraj prozorskog stakla. Ako ste navikli uživati u sunčevoj svjetlosti dok radite ili jedva čekate popiti kavu na balkonu dok ste "izolirani" od svijeta, pripazite na to da ponavljate nanošenje kreme svakih nekoliko sati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2021 04:19