StoryEditor
Ljepotasavjeti i recepti

Jadranka Boban-Pejić upozorava: Ne gutajte previše glutena! Riskirate niz zdravstvenih tegoba

Piše PSD.
2. prosinca 2014. - 20:59
Dijeta bez glutena u prvom je redu namijenjena ljudima koji boluju od celijakije, a njih je jedan posto u populaciji, no za nju se u posljednje vrijeme zbog različitih razloga odlučuje sve više ljudi. Je li gluten zaista odgovoran za niz zdravstvenih teškoća ili je riječ o samo još jednoj fami, pitali smo Jadranku Boban-Pejić, stručnjakinju za prirodnu prehranu, koja je upravo promovirala raskošnu kuharicu s naslovom “Prirodno bez glutena?”

- Razlog zašto je danas sve više ljudi osjetljivo na gluten leži u činjenici da je prehrana većine ljudi danas jednolična, počiva na vrlo visoko rafiniranoj i procesiranoj hrani te kao takva ima previše pšeničnih proizvoda tj. brašna u kojem se i nalazi gluten. Gluten sam po sebi nije loš, to je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, raži i ječmu. No, prema onoj staroj “ni previše dobrog nije dobro”, velika količina glutena dovodi do toga da ga organizam ne može tolerirati. Izuzetno je važno naglasiti da rafinirana pšenica nema klicu niti ovojnicu, jer se dijelovi zrna gube rafiniranjem, pa tako niti gluten koji ostaje u zrnu nema ravnotežu u sastavu kao kada je unutar cjelovitog zrna.

Nekim ljudima gluten izaziva probleme, iako nemaju dokazanu alergiju. U čemu je problem?
- U tome što unose previše proizvoda koji ga sadrže, a premalo netopivih vlakana koji pomažu probavu i čišćenje toksina.



Spektar problema koje izaziva preosjetljivost na gluten vrlo je širok - od promjena na koži i dišnom sustavu, preko bolova u trbuhu, slabokrvnosti, osteoporoze, neuroloških problema i neplodnosti do slabog raspoloženja. Može li se svemu tome doskočiti prehranom?
- Naravno da može,, raznolika prehrana, povrće, voće, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke i cjelovite žitarice kao osnova prehrane te izbacivanje rafiniranih proizvoda vrlo brzo vraćaju organizam u ravnotežu. Često imamo tendenciju da nađemo “krivca” za sve što nam se događa, a to je u ovom slučaju gluten, no ovakvi simptomi posljedica su i manjka nutrijenata, pogotovo minerala poput magnezija, cinka, kalcija i željeza te vitamina B skupine. Često su ljudi pretili i pothranjeni u isto vrijeme.

Napisali ste i specijalnu kuharicu s bezglutenskim receptima. Što vas je motiviralo?
- Cilj ove kuharice je upravo to da se ljudi okrenu cjelovitim namirnicama i njihovoj pripremi, a ne da kupuju pakiranu hranu, bez obzira na to je li ona bez glutena ili ne. Želim pokazati da hraniti se bezglutenski ne znači kupovati samo proizvode koji su posebno pripravljeni već da od kvalitetnih organskih, cjelovitih sastojaka treba pripremati svježe obroke koji će svojom raznolikošću donijeti organizmu sve potrebne hranjive sastojke i neće uzrokovati zasićenost samo jednim sastojkom.

Jako mi je važno naglasiti da se ja ne bavim celijakijom, niti moja knjiga zamjenjuje liječnički savjet oboljelima od ove bolesti. Upravo zbog nekvalitetne prehrane kojom se danas većina ljudi i djece hrane moja knjiga donosi recepte koji unose raznolikost, a jednostavni su za pripremu i vrlo ukusni. To su i veganski recepti jer smatram da ljudi trebaju jesti više namirnica biljnog porijekla, a svatko si lako uz to doda ono što još želi.

Kuharica je osobita i po tome što predlaže sezonske namirnice bez glutena za sva godišnja doba...
- Sezonska prehrana ključ je dobrog zdravlja za sve, a većina namirnica u prirodi ne sadrži gluten. Nikada u povijesti nismo jeli toliko pšeničnih proizvoda kao danas, pa nije niti čudno da dolazi do netolerancije na gluten.

Je li bezglutenske dijeta preskupa?
- Svježe, cjelovite namirnice koje predlažem nisu skupe kao pakirani bezglutenski proizvodi. Prehrana u kojoj samo želimo zamijeniti jedne proizvode s bezglutenskim proizvodima nije dovoljan pomak koji treba napraviti u prehrani, barem ja tako mislim. Potrebno je promijeniti stav prema hrani, tražiti originalnu, svježu cjelovitu hranu, a ne prerušene i pakirane proizvode.

javorka luetić
snimila: maja danica pečanić

Palačinke od slanutka (12 komada)

1 i 1/2 šalica slanutkova brašna
2 jušne žlice aru praha
1/2 šalice rižina brašna
1 čajna žlica soli, ili po želji
2 jušne žlice maslinova ulja
2 šalice tople vode


PRIPRAVA: Pomiješajte brašno, aru prah i sol. Dodajte ulje i vodu, pa dobro umiješajte (možete i štapnim mikserom). Ostavite smjesu da odstoji pola sata (može ostati 24 sata u hladioniku). Smjesu žlicom ili zaimačom stavljajte na tavu za palačinke, pa lopaticom nježno rasporedite do željene veličine i debljine. Pecite oko minute, pa lopaticom preokrenite. Poslužite uz salatu od rikule i slanutka, ili tempeh i tofu s gljivama i povrćem, ili uz kratko pirjano povrće, ili uz neki namaz.


Crni humus

1/2 šalice kuhanog crnog graha
1 mali režanj češnjaka
na vrh žličice čilija, ili po želji
50 g mekanog tofua
4 jušne žlice listova svježeg bosiljka ili 10-ak većih listova
2 jušne žlice tahinija
sok 1/2 limuna, ili po želji
sol, po želji


PRIPRAVA: Usitnite češnjak, nasjeckajte nasitno bosiljak, izdrobite tofu. Stavite sve u blender i izmiksajte. Probajte pa po ukusu dodajte još limunova soka, čilija i/ili soli. Poslužite uz slane mafine, kruh ili palačinke, možete ga jesti i kao dodatak narezanom sirovom povrću i uopće pridružiti svakom jelu kojem želite dodati mahunarke ili zdrave bjelančevine kao prilog.


Hrskave kocke od palente

3 šalice temeljca od povrća
1 šalica kukuruznog griza
1/4 šalice naribanog dimljenog tofua
prstohvat soli, ili po želji
papar po želji
1/4 šalice kukuruznog škroba ili aru praha, suncokretovo ulje za prženje


PRIPRAVA: Zakuhajte temeljac od povrća, dodajte sol pa umiješajte kukuruznu krupicu. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, ili prema uputama na pakiranju, uz povremeno miješanje. Prije nego što sklonite s vatre, umiješajte dimljeni tofu te po želji još malo soli i papra. Stavite palentu u kalup, poravnajte površinu i ostavite da se potpuno ohladi. Okrenite kalup i istresite palentu na dasku, pa narežite na štapiće, a zatim na kockice. Svaku kockicu uvaljajte u škrob ili aru prah, pa ih popržite na zagrijanom ulju. Stavite na papirnati ubrus da se ocijedi ulje.
Ove kockice možete po želji koristiti uz namaze, umake, u salatama, juhama i varivima umjesto kockica kruha i kruha uopće.


Radionice

Na moje radionice ‘Bez glutena’ mogu doći svi zainteresirani, ne bavim se prehranom za celijakičare, no ako žele, smatram da mogu naučiti i iz ove knjige i iz radionica dosta ako su otvoreni za jedan drukčiji pristup. Pravilna priprema hrane tj. kuhanje ključ je kvalitetne prehrane. Zadnjih tridesetak godina svog života posvetila sam educiranju ljudi da nauče kuhati jednostavne, zdrave i vrlo ukusne obroke jer smatram da je to iznimno važno - napominje Jadranka Boban Pejić.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 07:28