
Iako se opsjednutost kokosom širi i postoje brojne tvrtke koje proizvode skupi kokosov napitak, stručnjaci za prehranu savjetuju da posegnete i za sirovim kokosom. Malo ga je teže otvoriti, ali kad svladate tu vještinu, trud će vam se isplatiti jer ćete u plodu naći "meso", mlijeko i vodu.
Osim toga, kokosovo ulje je zdrava alternativa uljima koja sadrže i nezasićene kiseline. Naime, masne kiseline u kokosovu ulju sadrže trigliceride koji su lakše probavljivi. Stoga se češće koristi u prehrani djece i bolesnika.
Djevičansko kokosovo ulje ne uzrokuje 'loš' LDL kolesterol, a može povećati 'dobri' HDL. Studija provedena na pacifičkim otocima i u Aziji, gdje ljudi više konzumiraju kokosovo ulje pokazala je da imaju iznenađujuće nizak postotak bolesti srca.

Također, teško je nabrojati sve njegove primjene kada su u pitanju njega i ljepota jer kokosovo ulje možemo koristiti kao bogatu njegu za kožu lica i tijela, kao hranjivu masku za kosu ili ga, primjerice, pomješati s mljevenom kavom i dobiti vrhunski piling.
Kokos je ujedno pun vitamina i minerala, među kojima je osobito mangan, pa već samo jedan kokos zadovoljava 60 posto dnevnih potreba. U njemu je i 11 posto dnevnih potreba za željezom, devet posto za fosforom i osam posto za kalijem.
Kokos je dobar izvor bjelančevina (i ima puno kalorija) nužnih za izgradnju mišića, ali bez nagomilavanja masnoća. Zanimljivo je da sadrži i masnu kiselinu koju sadrži i majčino mlijeko koje između ostalog pomaže organizmu da se bori protiv bakterija.
I konačno, konzumiranje kokosa smanjuje nastajanje probavnih plinova, zatvor i druge probavne smetnje.