StoryEditor
Ljepotatropsko blago

Čudesni plod za zdravlje i ljepotu: otkrijte zašto se širi opsjednutost kokosom

Piše PSD.
20. veljače 2015. - 21:00
Zvijezde poput Mirande Kerr, Demi Moore, Matthewa McConaugheya i Madonne redovito se osvježavaju kokosovom vodom, najnovijim hitom za vitke i zdrave.

Iako se opsjednutost kokosom širi i postoje brojne tvrtke koje proizvode skupi kokosov napitak, stručnjaci za prehranu savjetuju da posegnete i za sirovim kokosom. Malo ga je teže otvoriti, ali kad svladate tu vještinu, trud će vam se isplatiti jer ćete u plodu naći "meso", mlijeko i vodu.

Osim toga, kokosovo ulje je zdrava alternativa uljima koja sadrže i nezasićene  kiseline. Naime, masne kiseline u kokosovu ulju sadrže trigliceride koji su lakše probavljivi. Stoga se češće koristi u prehrani djece i  bolesnika.

Djevičansko kokosovo ulje ne uzrokuje 'loš' LDL kolesterol, a može povećati 'dobri' HDL. Studija provedena na pacifičkim otocima i u Aziji, gdje ljudi više konzumiraju kokosovo ulje pokazala je da imaju iznenađujuće nizak postotak bolesti srca.Također, teško je nabrojati sve njegove primjene kada su u pitanju njega i ljepota jer kokosovo ulje možemo koristiti kao bogatu njegu za kožu lica i tijela, kao hranjivu masku za kosu ili ga, primjerice, pomješati s mljevenom kavom i dobiti vrhunski piling.

Kokos je ujedno pun vitamina i minerala, među kojima je osobito mangan, pa već samo jedan kokos zadovoljava  60 posto  dnevnih potreba. U njemu je i  11 posto dnevnih potreba  za željezom, devet posto za fosforom i osam posto za kalijem.

Kokos je dobar izvor bjelančevina (i ima puno kalorija) nužnih za izgradnju mišića, ali bez nagomilavanja masnoća. Zanimljivo je da sadrži i masnu kiselinu koju sadrži i majčino mlijeko koje između ostalog pomaže organizmu da se bori protiv bakterija.

I konačno, konzumiranje kokosa smanjuje nastajanje probavnih plinova, zatvor i druge probavne smetnje.

J.L., foto: shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 23:30