StoryEditor
Ljepotasvjetski hit

Bezvremenska ljepota: zaboravite na preporuke prijateljica, evo kako možete izraditi kremu prema genetskom profilu

Piše R. R.
16. siječnja 2019. - 12:57
koza

Tko to ne želi izgledati “zauvijek mlad” bez obzira na svoju dob? I lijep naravno, no godine čine svoje, dosta se traga ostavi baš na koži našem najvećem organu. Vrijeme je i za promjene, uzaludno je bacanje novca na raznorazne kreme koje nakon izvjesnog vremena ne donose rezultate. Nakon što je individualiziranje ušlo u prehranu, a mahom je i u lijekovima, stiglo je i u kozmetiku.

Konkretan je naziv tog područja genokozmetika. Jedan od pionira u Hrvatsko, baš konkretno u Splitu je mr. Marin Bosotina koji nakon desetljeća bavljenja anti-age medicinom, prevencijama i personaliziranom medicinom krenuo se malo ozbiljnije pozabaviti ovim problemom „ženskog starenja” i da pokušati naći „savršenu formulu” koja će žene učiniti vječno mladima.

- Nakon što 15 godina uvodim genetske analize u prevenciji i liječenju bolesti, odlučio sam ponuditi znanost na tržištu kozmetike. Razvili smo nešto novo, koncept po kojem se nakon individualnog genetskog testiranja može napraviti za tu osobu kozmetička krema koja je specifična po svojoj koncentraciji i sadržaju. Otkriće ljudskog genoma omogućilo nam je ulazak u novu eru dermokozmetike zvanu genokozmetika – priča magistar farmacije Marin Bosotina.

Kako to sve izgleda u praksi ? U sklopu testiranja uzima se uzorak brisa usne šupljine, te se ispunjava upitnik. Uzorak se šalje u laboratorij na analizu, te se za dva do četiri tjedna dobivaju rezultati u pismenom i digitalnom obliku. Svi dobiveni rezultati interpretirani su od liječnika. Na temelju rezultata genetskog profila, u partnerskim ustanovama u Njemačkoj i Austriji kreće se u kreiranje personaliziranih seruma i losiona.

– Znanstvena istraživanja pokazala su da je s našim načinom života, prehranom, okolišem i životnim navikama povezano 40 posto čimbenika koji utječu na starenje kože. Preostalih 60 posto najvažnijih čimbenika određeno je genima, našom jedinstvenom DNK. Oko 1500 gena sudjeluje u procesu starenja kože. Upravo su oni odgovorni za održavanje lijepe, zategnute i sjajne kože. Ako znamo da komercijalne kreme koje koriste žene iste dobi nemaju iste rezultate, jasno je da svaka koža treba različite hranjive tvari. Pri samoj analizi genoma se posebno obraća pozornost na ključne kategorije povezane sa starenjem kože, a dosad se kreme i losione moglo birati isključivo prema preporuci ili mišljenju kozmetičara – zaključuje mr. Marin Bosotina.

#DNA#KOŽA#DERKOKOZMETIKA#GENOKOZMETIKA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 23:11