LjepotaKAKO 'UBOSTI' PRAVU

Ako vječno padate na uvjeravanja prodavačica, a ne znate što točno plaćate, otkrivamo vam tajne 'čudotvornih BB, CC, DD krema': evo što je viška, evo što je neophodno i gdje možete uštedjeti

Piše J. V.
woman_face_cream

Koliko puta vam se dogodilo da vas nasrtljiva prodavačica u drogeriji ili parfumeriji uvjerava da naprosto morate kupiti kremu koja je sve ono što vam treba? Dok vi, neupućeni, stojite i nećkate se, ona se razbacuje terminima poput 'hiperpigmentacija', 'diskoloracija', 'njega', 'hidratacija', 'tri u jedan', 'četiri u jedan', 'pet'...

Nemoguće je izvući se iz situacije i profitirati, ukoliko, naravno, niste došli unaprijed pripremljeni. Pa točno znate što želite i što vam treba, pomoć samo u obliku pojašnjenja cjenovnog ranga i vrsti trebate. Idealan scenarij, zaista. Kući stižete s paketićem koji ste i htjeli, a ne s nečim što ćete proslijediti prijateljici.

Prije ljeta nužno je ponajprije prilagoditi make up sve višim temperaturama i ne izgledati kao otopljena voštana figura pod debelim slojem "zimskoga" pudera. Nude se brojne varijante kremica s bojom, a onu "originalnu", BB, prate u stopu popularnošću i CC krema, DD, PP, pa i EE. Odlična su opcija ako želite uštedjeti i kupiti jedan proizvod umjesto njih nekoliko

Ako su vam nabrojane kratice stvorile konfuziju u glavi, donosimo kratak pregled. Pa da i u parfumeriju dođete spremne i infpormirane.

BB kreme

Ideja o proizvodu stigla je iz Azije, a u međuvremenu su varijante BB keme preplavile i američko i europko tržište. Ono što nude relativno je dobra moć prekrivanja uz dodatak brojnih dodatnih pozitivnih utjecaja na kožu poput relativno visokog SPF-a i široke lepeze antioksidansa te pojačane hidratacije koju ne nude uobičajene podloge.

Ukratko: moć prikrivanja jača im je od one koju imaju tonirane kreme, ali slabija je od tekućih pudera. Pružaju i dovoljnu količinu hidratacije i njege, piše Fashionista, ali korisnici bi trebali pripaziti ako se oslanjaju isključivo na BB kremu kad je u pitanju zaštita od sunca - trebalo bi ju "pojačati" dodatnim zaštitnim faktorom.

"Moja jedina zamjerka BB kremama je upravo pogrešno vjerovanje korisnica da su jednim slojem potpuno zaštićene od sunca", kaže dermatologinja Heidi Waldorf.

CC kreme

Razlika između BB i CC krema ima veze isključivo s primarnom namjenom. Dok je BB kratica za "blemish balm" ili balzam koji bi prikrio sitne nedostatke, CC stoji umjesto "color correcting", što znači da su proizvodi zaduženi da "popravljaju", odnosno prikrivaju crvenilo, diskoloraciju i hiperpigmentaciju. Neki će vam vizažisti reći da "prave" razlike, u stvari, i nema.

No CC krema namijenjena je onima koji imaju problem s crvenilom kože, flekicama nastalima nakon izlaganja suncu ili neujednačenom bojom tena. Upravo to garantiraju, ujednačen ten uz jaču moć prikrivanja od one koju imaju BB kreme, s tim da nemaju toliko pluseva za kožu - manje su hidratantne i slabije štite od sunca, moglo bi se reći da su korak bliže tekućem puderu od laganije BB kreme.

"CC kreme su nove i poboljšane BB kreme - imaju lakšu i mekšu teksturu i prirodniji 'finiš'", kaže vizažist Nico Guilis za fashionistu.

Rečenome unatoč, recenzije na Internetu kazuju kako rijetki primijete razliku navedenih kremica. No svatko bi prije kupovine trebao dobro proučiti sastojke i informirati se koji bi mu mogli izazvati nered na licu. Allure donosi listu BB/CC krema za svaki tip kože.

Kažu i kako su CC formule pogodne za masniju kožu sklonu aknama jer ne sadrže ulja koja mogu dodatno pogoršati stanje nečiste kože, a pogodnije su i za osjetljivu kožu.

DD kreme

Naziv potječe od fraze "daily defense" (dnevna obrana), a tvrtka Julep koja je među prvima izbacila formulu prozvala je kremu i "dynamic do-all" (dinamična i sveobuhvatna). Naziv proizlazi iz snažnih anti-aging svojstava koje bi trebale imati spomenute kremice, koje uz prikrivanje nude i zaštitu osjetljivih područja te smanjenje sitnih bora te minimiziranje pora.

Namijenjena je stoga svima onima koji žele čvršću i zategnutiju kožu te lagano prikrivanje u jednome. Laganije su teksture nego BB i CC kreme, stoga i ne nude značajno prekrivanje, već je na prvome mjestu - njega. 

Ono što pak smeta korisnicima je što upravo količin njege koju nude nije ni ravna potentnim serumima, dok i doza prekrivanja često nedostaje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by New account,follow us ❤ (@farmasi_moni) on

EE kreme

Prvu EE kremu lansirala je kozmetička kuća  Estée Lauder pod nazivom Enlighten Even Effect. Kao cilj ima umanjenje iritacija i korekciju boje kože, a ima i dovoljnu količinu prekrivanja da ten ostaje ujednačen i pritom izgleda prirodno.

"Extra exfoliating" i "energy enhancing" termini su koji bi trebali biti u pozadini proizvoda o kojemu su u vrijeme njegova lansiranja brujali beauty krugovi.

Garantiraju eliminaciju odumrlih stanica kože, a nude i savršeni balans između hidratacije i podloge. Namijenjene su nešto zrelijoj koži ili korisnicima koji se bore s neujednačenom teksturom, dok bi onima s osjetljivim tipom kože mogla biti čisto "bacanje novca".

#KOZMETIKA#MOZAIK#BB KREME#CC KREME#DD KREME