StoryEditor
LjepotaIma spasa

Ako vas je bura 'satrala', nikako ne radite ove greške: većina njih počinje ispod tuša, pripazite na detalje koji će potaknuti neugodno crvenilo i svrbež

Piše J. V.
23. veljače 2019. - 16:39

"Meni ne smeta južina, ali bura...", "Pusti buru, dok jugo ne puše, dobro je", "Ajmee, opet ovo gnjilo vrime..." - jesu li vam poznate ove žalopojke?

Slušate ih od kolega i prijatelja, možda i sami sebe tu i tamo uhvatite kako se teško kontrolirate - jednostavno morate kolegici "prijaviti" pulsirajuću glavobolju koja vas muči. Okrivljujete vrijeme, jer svi smo mi meteoropati.

No dok se ljudi u Dalmaciji dijele na one koji sasvim solidno podnose buru i one kojima glava "puca" uslijed refula vjetra, svi zajedno kolektivno patimo kada je riječ o našoj - koži. 

Delikatni organ, onaj najveći ljudskoga tijela, zimi nikako nije mažen i pažen. Vremenske neprilike ostavljaju tragove u obliku suhoće i ljuštenja, a tek kada "raspalimo" grijanje... Slijedi perutanje i peckanje, ispucala koža nikako nije ugodna pojava, a ni ne izgleda najbolje.

Crvenilo i ozebline, flekice i raspucanost. Možete li vjerovati da neke od tih pojava počinju u vašemu tušu? Ionako oslabljelu i osušenu kožu koja vapi za hidratacijom i njegom možda ste samo dodatno isušili. 

1. Predugo tuširanje

U kući je hladno, nikako zagrijati jer orkanski vjetar ulazi gdje inače ne bi, ispod vrata, prozora... Prava patnja, zato ćete se ugrijati pod tušem. Malo upozorenje - ako ste tamo proveli dulje od 10 minuta, učinili ste samo još veću štetu. Koža vam je tada, koliko god mokra bila, najisušenija, u stanju dehidracije, piše Reader's Digest.

Ako ste već pretjerali, požurite s hidratacijom - odaberite što masniji losion ili kremu za tijelo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Healthy Lifestyle (@everydayhealthytips) on

2. Vruća voda

Vruća voda isušuje kožu zato što uklanja prirodna ulja s površine, uz to i ubrzava cirkulaciju. Često nakon tuširanja vodom s previsokom temperaturom slijedi crvenilo, osip, svrbež... Najbolje je odabrati vodu samo malo topliju od temperature tijela.

3. Manjak hidratacije

Svrbežu sklonoj i bolnoj suhoj koži nedostaje hidratacije. Birajte sapune s većim udjelom hidratantne kreme, a nakon tuširanja ne čekajte dugo da se namažete hidratantnim losionom - najbolje se upija na još vlažnu kožu, a period od 3 minute nikako ne biste trebali prijeći.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bio-Oil (@biooilusa) on

4. Gel za tuširanje

Proizvodi koji sadrže veliku količinu sapuna, naročito oni antibakterijski i jako parfimirani, mogli bi uzrokovati dodatnu suhoću, pa čak i dermatitis. Birajte gelove za tuširanje s malim udjelom sapuna, one na prirodnoj bazi koji sadrže ulja koja će njegovati napaćenu kožu.

#BURA#SUHA KOŽA#ISUŠENOST#CRVENILO

Izdvojeno

25. lipanj 2020 11:01