StoryEditor
KarijeraSRETAN 150. ROĐENDAN

Imoćani su se vratili iz Beča, Rima i 1870. godine osnovali Gradsku glazbu. Preživjela je ratove i ideološke podjele, a Crni ih je doveo do zvijezda

26. srpnja 2020. - 16:45
Fotografija iz 1967. - drugi i treći u prvom redu s lijeva su Ivan Glibota - Crni i sada pok. Đoni Nuić, dva velika prijatelja i kapelnika imotske glazbeBraco Ćosić

Nekako ispod radara, a zbog pandemije koronavirusa, prolazi jedan veliki i značajni događaj u Imotskom. I nije on toliko značajan samo za taj grad i njegove ljude, već s punim pravom možemo istaknuti, kako je itekako važan za glazbenu kulturu Hrvatske. Hajdemo biti malo pretenciozni i kazati kako će taj događaj odjeknuti i Europom. O čemu je riječ?

Riječ je o obilježavanju 150. rođendana Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski. E, nećeš ti Imotskog i njegove glazbe, već osluškujemo komentare neupućenih.

Upravo ovom malom pričom pokazat ćemo kako je taj događaj, taj rođendan ne samo nešto lijepo za Imotski i Imoćane, već i za cijelu Hrvatsku.

Dakle, davne 1870. utemeljena je Gradska glazba Imotski. Ondašnji imotski kulturnjaci, svi odreda školovani glazbenici po glazbenim akademijama Beča, Praga, Rima i ostalih europskih, ali i svjetskih centara glazbene kulture, osnovali su službeno svoju glazbu.

Stari dokumenti čak govore o tome kako je glazba postojala i prije te godine, no s prvim službenim nastupom određen je i njezin rođendan.

Glibotine zasluge

I od te 1870. godine do dana današnjih ona uz manje prekide tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata egzistira, okuplja Imoćane. Zvuk njezinih instrumenata nikada nije u potpunosti utihnuo. Mijenjale su se generacije i generacije, dolazili su neki novi ljudi u nju, ali duh imotske kulture duboko je preko nje odlazio i izvan toga lijepoga grada.

image
Prva službena fotografija imotske glazbe prije 150 godina
Braco Ćosić


Bile su u neka vremena i dvije glazbe jedna Sokolska, druga Orlovska, ideološki podijeljeni članovi, ali se sviralo. Svirali su imotski glazbenici i u prvoj imotskoj opereti "Kovačev student", dočekivali su svirkom i sve značajnije imotske goste.

U ovoj priči o imotskoj glazbi dotaknut ćemo se, sigurno, i najvažnijeg razdoblja u njezinoj 150. godišnjoj povijesti. Kapa do poda svima onima koji su je od prvoga dana utemeljili, naklon duboki onima koji su je u trenucima kriza (a hvala Bogu bilo ih je baš kao i u životu) vukli i postavljali na svoje noge, hvala svima onima kojih više i nema, a učinili su za nju mnogo.

Ipak, uspjesi imotske glazbe, koji su je na jedan način promovirali u trenutačno jedini imotski izvozni artikl, brendirali je u Hrvatskoj i Europi, počinju od 1995. godine. No i toj godini bi se trebala na jedan način prilijepiti i 1986. godina kada se u Imotskom utemeljuje Osnovna glazbena škola, ali i godina 2008. kada prerasta i u Srednju glazbenu školu.
Krenimo redom...

1995. godine na čelo glazbe dolazi i sadašnji njezin kapelnik, maestro prof. Ivan Glibota-Crni. Poznat po redu, radu, disciplini i struci odmah nameće svoj ritam i onda dolazi do sljedećeg: U Ravnoj Gori u Gorskom kotaru 2000. godine Imoćani postaju prvi put prvaci Hrvatske među amaterskim puhačkim orkestrima.

image
Prvi put prvaci Hrvatske
Braco Ćosić


Potom 2006., 2009., 2010., 2013. i konačno 2019. U Imotski donose istu titulu. Nekoliko godina se i nisu htjeli prijavljivati na državno prvenstvo, kako bi dali prilike i ostalim orkestrima da se kako-tako približe njihovim vrijednostima.

Kulturološki fenomen

U Italiji 2007. na velikoj međunarodnoj smotri osvajaju brončanu plaketu. Iste godine u Sloveniji na istom jakom europskom susretu puhačkih orkestara osvajaju srebrnu plaketu, 2010. ponovno u Italiji srebrnu plaketu, 2010., u slovenskom Velenju zlatnu plaketu, 2013. i 2017. u Italiji srebrnu i zlatnu plaketu.

Jednostavno HPO Gradska glazba Imotski, kakvo ime danas nosi, među najbolja tri je amaterska puhačka orkestra Europe. Poslušajmo što su o kvaliteti sviranja imotskih glazbara rekli uvaženi hrvatski glazbeni stručnjaci:

- HPO Gradska glazba Imotski kulturološki je fenomen, prvi simfonijski amaterski puhački orkestar u Hrvatskoj - ushićeno je izgovorio maestro Mladen Tarbuk kao predsjednik ocjenjivačkog suda u Novom Vinodolskom na smotri najboljih puhačkih orkestara.

image
U Novom Vinodolskom šesti su put bili najbolji u državi
Braco Ćosić


- Ovo je bila moja 47. "Aida" na Peristilu. Zahvaljujući HPO Gradskoj glazbi Imotski, njihovu radu, te ozbiljnosti, disciplini i kvaliteti glazbenika, bila je ovo najbolja scenska glazba koja se mogla čuti svih ovih godina - kazao je maestro Nikša Bareza nakon ovacija publike na Peristilu u okviru Splitskog ljeta 2014. godine.

Napomenimo da su uz imotski orkestar nastupale i mnoge zvijezde hrvatske estrade.

image
Veliki koncert u HNK Split. Gošća je bila Vanna
Braco Ćosić


- Sve je to istina i ponosan sam na sve ove generacije koje su prodefilirale našom glazbom. Želio bih istaknuti da je i utemeljenjem Osnovne glazbene škole u Imotskom 1986. godine i njezinim prerastanjem u Srednju glazbenu školu kvaliteta glazbe dosegnula razinu koja joj još za dugo garantira sam vrh u Hrvatskoj i Europi - veli nam utemeljitelj Glazbene škole prof. Ivan Glibota - Crni.

'Oda radosti'

Mi ćemo samo nadopuniti maestra Glibotu i kazati da su učenici imotske glazbene škole do sada osvojili više od stotinu prestižnih nagrada ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu.

I za kraj ove slavljeničke priče o imotskom brendu još nešto:

Nedavno, točnije u povodu Dana Europe, imotski glazbenici pozvani su od strane naše Misije pri Vijeću Europe da održe svečani koncert u prestižnom Victoria Hallu u Ženevi. Na žalost, zbog korone, koncert je odgođen. No oni su samoinicijativno snimili i videospot u svome gradu svirajući Beethovenovu "Odu radosti", službenu himnu Europe.


Izvedba i sam videospot toliko je dojmio diplomate Vijeća Europe da su ga uputili kao čestitku svim europskim veleposlanstvima dajući mu pečat službene čestitke.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 09:42