StoryEditor
KarijeraINTRIGANTAN OBJEKT

Arhitekti hotela Briig prestižno su nagrađeni, pogledajte što se sve skriva iza nesvakidašnje fasade koja se u Splitu toliko uzburkala duhove

Piše PSD
29. travnja 2020. - 10:50
Saša Burić/Hanza Media

Hotel Briig u Splitu, arhitekata Maje Tedeschi i Damira Rake, osvojio je prestižnu međunarodnu nagradu Big SEE Architecture Award 2020, u kategoriji najbolje arhitektonsko ostvarenje u području javnih zgrada.

Nagrada prepoznaje i ističe izvrsnost u arhitekturi, a dodjeljuje je Zavod BIG, slovenska organizacija za promociju arhitekture.

U društvu poznatih

- Nagradu sam doživjela kao veliko priznanje, čast mi je biti u društvu poznatih i uglednih imena europske arhitekture - kaže Maja Tedeschi u razgovoru za Jutarnji.

image
Damir Rako je s Majom Tedeschi potpisnik projekta
Paun Paunović/Hanza Media


- Ovo priznanje za projekt hotela Briig koji autorski potpisujemo Damir Rako i ja, s mnogim suradnicima, jasna je potvrda da je naš suvremeni oblikovni rječnik u točnom dijalogu s tradicionalnim kontekstom velikog grada Splita te je prepoznat kao važan i jedini moguć način promišljanja arhitekture 21. stoljeća.

image
Saša Burić/Hanza Media


Takva arhitektonska suvremenost reflektira cijeli niz društvenih vrijednosti od multikulturalnosti, tolerancije, uključivosti te čini projekciju za daljnje promišljeno i organizirano razvijanje jednog tako bitnog mediteranskoga grada - zaključuje Tedeschi.

Hotel Briig dojmljiva je bijela zgrada asimetričnih linija. Ulazom se prilazi otmjenoj recepciji. Predvorjem dominiraju monumentalne zavijene crne stepenice koje iz prizemlja vode na prvi kat.

Rasvjeta svjetskih dizajnera

Originalni namještaj i rasvjeta renomiranih svjetskih dizajnera, kamen iz sjeverne Italije, plakati Borisa Bućana, grafike Julija Knifera i instalacije Aleksandra Srneca samo su neki od istaknutih detalja.

image
Saša Burić/Hanza Media


Samo srce hotela predstavlja unutarnji atrij koji je izlomljen poput vanjske fasade i posveta je japanskom umjetniku Noguchiju, njegovoj čuvenoj papirnatoj izlomljenoj lampi.

Proglašenje

Okomiti četvrtasti otvor, koji se nalazi u sredini zgrade, podiže se sve do staklenog krova na vrhu, a povezuje unutarnje hodnike i sobe smještene na pet katova.

image
Saša Burić/Hanza Media


Dobitnici nagrade SEE Architecture bit će proglašeni na festivalu Big architecture 16. listopada ove godine u City of Design u Ljubljani u Sloveniji.

image
Saša Burić/Hanza Media


Među brojnim uglednim arhitektima koji su ranije dobili ovu nagradu su CANALI ASSOCIATI za Prada produktivnu upravnu zgradu u Italiji, a od hrvatskih arhitekata primjerice Dinko Peračić & Roman Šilje za Građevinski fakultet u Osijeku.

Hotel Briig detaljno pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.

 

 

Izdvojeno

24. srpanj 2020 21:06