StoryEditor
Gastrodobar tek

Zaboravite na sve što znate o bontonu za kuhinjskim stolom! Jesti hranu na ovaj način puno je ukusnije, a možda izgubite i koji kilogram

Piše PSD
7. veljače 2020. - 07:35
Shutterstock

Kada pomislimo na neki određeni tip hrane, poput kremastih kolačića ili slanih zalogajčića, jednostavno je teško zamisliti da koristimo iti jedan drugi pribor osim vlastitih prstiju.

Radi se navici koja se u nama javlja iskonski iako je ponekad  pokušavamo suzbiti zbog neugodnih pogleda okoline. Priča koju donosimo u nastavku vjerojatno će vas razveseliti jer istraživanja pokazuju da bi nas upravo ovakav tip konzumiranja hrane mogao potaknuti da ne pojedemo onaj 'jedan' zalogaj previše.

Studija koju je objavio Journal of Retailing otkrila je da ljudi s višim stupnjem samokontrole hranu doživljavaju ukusnijom tek kada je dotaknu svojim rukama, za razliku od prakse kada je jedu s priborom za jelo. Nadalje, istraživanje je pokazalo da su osobe s jakom samokontrolom okarakterizirane kao individualci koji se mogu oduprijeti ukusnoj hrani i znaju kada reći stop.

Voditeljica ove studije, Adraiana Madzharov, podijelila je četrdeset pet studenata u dvije skupine. Prva polovica studenata  u svrhu provođenja eksperimenta komadiće sira jela je pomoću čačkalice, dok je druga skupina sir jela prstima.

Bitno je za naglasiti da su obje skupine prije no što su počele jesti sir, izjavile da inače jednako uživaju u konzumaciji ove namirnice. Nakon konzumacije, stavovi su se ipak promijenili. 

Većina studenata koji su sir jeli svojim prstima izjavila je da im je sir bio puno ukusniji nego li kad su ga jeli s čačkalicom. Oni s niskim stupnjem samokontrole ipak nisu iskusili obrnutu percepciju bez obzira na direktan ili indirektan kontakt s hranom.

Madzharov zaključuje da osobe koje kontroliraju unos hrane u organizam, dodirnim senzorima pojačavaju intenzitet okusa pa im je hrana samim time privlačnija i ukusnija te im je manja količina dovoljna da ih zasiti.

Ovaj eksperiment ukazuje nam da senzorna iskustva mogu utjecati na našu samokontrolu. Ova informacija mogla bi nam poslužiti ako tražimo način za reguliranje količine unosa hrane u svoj organizam.

Isto tako, iako se ova informacija čini korisnom, imajte na umu da je 'fingerfood' navika ukusna  i zdrava uglavnom kada se sastoji od kvalitetnih namirnica. Stoga se ne bojte eksperimentirati s voćnim, povrtnim i mesnim zalogajčićima koji će vas nahraniti i zasititi, a možete iskušati i recept u nastavku.

Palačinka rolice s lososom

Sastojci za palačinke:
- 10 žlica brašna
- mlijeko
- 50 g mineralne vode
- sol
- 1 žličica kurkume
- 2 jaja

Sastojci za nadjev:
- 300 g svježeg sira
- svježi vlasac ili kopar
- 350 g dimljenog lososa
- papar
- 1 limun

Priprema:

Pomiješajte brašno s jajima, začinite te dodajte mineralnu vodu i mlijeko. Miješajte sve dok ne dobijete dovoljnu gustu smjesu za palačinke. Ostavite da odstoji pola sata pa ispecite palačinke. Pomiješajte krem sir sa sokom jedne polovice limuna, nasjeckanim vlascem i paprom. Premažite palačinke smjesom, dodajte losos i zarolajte. Ostavite u hladnjaku do posluživanja kada ćete palačinke nasjeckati na ploškice. Uživajte.

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 03:22