StoryEditor
GastroVEČERA I(LI) DESERT

Neki izbacuju krumpir i jaja, ali to nije to! Otkrivamo recept za tradicionalnu poslasticu koja nas je obogaćena oduševila, umak je čisti spektakl

Piše M.Dr.
17. siječnja 2020. - 20:21
Shutterstock

Sigurni smo da ste sličan recept imali prilike probati, nema bake u Dalmaciji koja ih nije spravljala svojoj obitelji. Imali smo priliku, međutim, probati knedle sa šljivama i umakom, koje su nas oduševile. Više nego dobar razlog da recept podijelimo s vama.

Knedle sa šljivama napravili smo na klasičan domaći način, s neizostavnim krumpirovim tijestom. Na internetu je moguće naći i neke varijante knedli koje se rade bez krumpira i jaja, no za prave ljubitelje ove dvije namirnice su neizostavne.

S ovim sastojcima dobili smo 15-ak knedli.

Potrebno vam je sljedeće:

- Pola kilograma krumpira

- Jedno jaje

- Dcl ulja

- Malo soli

- Brašna koliko upije krumpir

-15 cijelih šljiva

Postupak:

Najprije zamijesite brašno, sol, ulje, jaja i kuhani krumpir. Od tijesta uzimajte jednu po jednu "lopticu" i napunite je šljivom. Netko stavlja veću lopticu, odnosno više tijesta. Netko voli manje, radite po guštu.

Knedle se kuhaju u kipućoj vodi. Kad ispliva "loptica", knedla je gotova. Vadite je šupljom lopaticom, te jednu po jednu hladite u vodi.

U široj tavi stavite maslac da se malo otopi, ubacite prezlu i prepržite je, te u to uvaljajte knedle. Izvadite i pospite šećerom.

Umak za prste polizati:

U mileram ucijedite limun, dodajte vanilin šećer i promiješajte. Umakom prelijte knedle.

Iako su knedle same po sebi kalorične, možete se utješiti činjenicom da su njihovo srce, šljive, izvrstan izvor vitamina A i beta-karotena.

Štite srce, a jedna šljiva (u prosjeku) sadrži 113 mg kalija, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog tlaka, te smanjuje rizik od moždanog udara. Pomažu i kod probave te smanjuju razinu šećera u krvi.

#KNEDLE šA šLJIVAMA#KNEDLE S UMAKOM OD MILERAMA

Izdvojeno