StoryEditor
Društvena mrežaSavjeti stomatologa

Zubar na TikToku objasnio koliko paste za zube moramo koristiti pri jednom pranju, video postao viralan: otkrio je i zašto ne treba koristiti vodu

Piše M.P.
10. listopada 2020. - 17:05
Shutterstock

Kako nanosite pastu na četkicu za zube?

Pretpostavljamo da se vodite količinom koju nam serviraju reklame, upravo onom "dozom" paste koja prati dužinu četkice. Ima logike, priznajemo, ali vjerojatno ste čuli da je taj način potpuno pogrešan.

Količina paste koja prelazi zrno graška naprosto je pretjerana za jedno pranje zubiju, upozorava Health. A kako danas sve počinje i završava upravo na društvenim mrežama, i stručnjaci su svoja znanja preselili tamo, pa šire poruke koje bi konačno korisnicima ukazale da je vrijeme za neke promjene.

Dr. Gao Jye Teh, malezijski zubar koji živi i radi u Londonu, podijelio je na TikToku besplatan savjet, a njegov je video pogledalo čak 6 milijuna ljudi. Teh uspoređuje količinu paste iz reklame s onom koju preporučuju stomatolozi, a poslao je i poruku svim roditeljima kad je u pitanju četkanje zubiju naših najmlađih - dovoljna je količina paste jednaka zrnu riže.

Sve što je napomenuo u videu koji je već postao viralan, piše i na pakiranjima pasti za zube. No ponekad je najlakše voditi se naučenim, čak i kad je - pogrešno.

"To je zato što fluorid, kad se konzumira u većim količinama, može izazvati zubnu fluorozu", upozorava stručnjak. Riječ je o razvojnom poremećaju u zubima (caklini) i kostima koji nastaje zbog prekomjerna unošenja fluorida u organizam tijekom razvoja. Baš zato treba paziti s količinom paste za zube koju koriste najmlađi.

Odraslima ne treba količina veća od zrna graška.

"Jednom kad iščetkate zube, samo ispljunite višak. Ne trebate ispirati usta vodom, zato što fluoru treba neko vrijeme da djeluje", poručuje Teh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. listopad 2020 17:40