StoryEditorOCM
Društvena mrežapromjena na tablici

YouTube više nije najgledanija svjetska platforma, pretekla ga je druga, na kojoj provodimo jedan dan mjesečno

Piše mozaik sd
4. svibnja 2023. - 18:51

Kritičari koji negoduju zbog toga što mladi sve više vremena provode zagledani u ekrane mobitela ne razmišljaju toliko o tome koju platformu oni gledaju. Međutim, razmišljaju tijela koja to prate jer to ovisi o cijenama oglasa i prestižu kompanije.

Tako su, prema podacima koje je prezentirao Atlas VPN, a obradio Meltwater, korisnici TikToka na njemu lani proveli 282 sata, odnosno 23 sata i 28 minuta mjesečno, što je za tri sata i 51 minutu više nego 2021. godine. Platforma YouTube, koja ima oko 2,5 milijarde aktivnih korisnika mjesečno, na drugom je mjestu, a korisnici su na njoj lani prosječno mjesečno provodili 23 sata i devet minuta. To je prvi put da prema ovim mjerenjima YouTube nije na prvome mjestu, piše ICT business.

image

Novi vladar platformi je TikTok čiji su korisnici na njemu lani proveli 282 sata, odnosno 23 sata i 28 minuta mjesečno

Loic Venance/AFP

U mjerenju su se pratile dobne skupine od 16 do 64 godine.

Tri platforme kompanije Meta, Facebook, WhatsApp i Instagram, zauzele su od trećeg do petog mjesta. Na Facebooku su korisnici prosječno mjesečno provodili 19 sati i 43 minute, na WhatsAppu 17 sati i 20 minuta, a na Instagramu 12 sati.

Slijede Line, popularan u Japanu, s 10 sati i 59 minuta, Twitter pet sati i 28 minuta, Telegram tri sata i 57 minuta, Snapchat tri sata i deset minuta te Facebook Messenger tri sata i sedam minuta, piše ICT business.

image

Twitter je na sedmome mjestu s pet sati i 28 minuta mjesečno provedenoga vremena

Kirill Kudryavtsev/AFP

Promjene se događaju na različitim područjima, pa tako i na internetskim platformama, koje su itekako podložne promjenama trendova i moda. Hoće li brzo nastupiti trend manjega korištenja društvenih mreža, teško je prognozirati. Ali po svemu sudeći, neće tako skoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:48