StoryEditor
Društvena mreža'Zašto je tu?!'

Svaki Dalmatinac zna za njega, ali Amerikancima nikako ne paše: na društvenim mrežama dignuli uzbunu zbog 'uljeza' u hrani, objašnjenje ih je iznenadilo

Piše J. V.
11. srpnja 2019. - 23:29

Oni koji nisu navikli na domaću spizu, ili pak nikada nisu zavirili u ono što se krčka u vlastitoj im kuhinji, zacijelo nisu ni eksperti kad su u pitanju kulinarske tajne i trikovi. Na stolu ih dočeka gotov proizvod, pa se ni ne pitaju kako je samo jelo tako ukusno, zbog čega se traže "repete" i koliko sati je samo utrošeno na ono što se "riješi" u desetak minuta... Odgovor na prve dvije stavke mogao bi se lako kriti u - začinima.

A oni koji ne kuhaju, ni ne znaju koliko se samo okusa krije u tim mirisnim vrećicama, biljkama koje "zamirišu" čitavu kuću i susjedstvo. Svakome jelu daju "ono nešto", stoga nisu samo sol i papar aduti u rukavu iskusnih kuhara. 

Dalmatinci će u svoja jela tako stavljati začine poput bosiljka, peršina, kopra, majčine dušice, lovora, ružmarina i origana, no čini se da nisu svi navikli na ove tipično mediteranske pojačivače okusa iz prirode. Jedan od spomenutih je, naime, izazvao pravu pomutnju na društvenim mrežama.

Riječ je o lovorovom listu koji se i inače u kuhanju koristi čitav, no nakon što je "toć" skuhan, neki su toliko pažljivi da ga izvade. Neki jesu, neki ne.

Amerikance je ta činjenica prilično ušokirala. Netko je na društvenim mrežama zgroženo objavio da je pronašao komad lista u svojoj hrani, da bi se oglasili i ostali koji su, začudo, pronašli isti takav. I to čitav. Zbunjoza je opravdana, budući da začin kod njih i nije pretjerano popularan...

"Zbunjen sam", "Zašto je list u mom burritu?", "Našao sam ovaj list u svojoj zdjeli. Ne znam kako da se osjećam u vezi toga", "Hvala na listu, baš ono što sam htio...", zezaju se korisnici Twittera u neznanju.

U komentarima su im, dakako, objasnili da je "uljez" zapravo prilično čest začin.

 

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 08:08