StoryEditor
Društvena mrežaNije puno, ali...

Što mislite koliko bi se boca napunilo na splitskim plažama? Izazov koji kruži društvenim mrežama širi se i Hrvatskom: 'Rijetki to shvaćaju, ali ovo je ekstremno ozbiljno!'

Piše J. V.
19. kolovoza 2019. - 12:38

Društvenim mrežama kruži izazov koji bi brojne trebao osvijestiti ili barem natjerati da na trenutak preispitaju svoje dugogodišnje navike. Ako ništa drugo, ne izgleda najljepše jednom kad se izvrši, pa sama konačna slika možda može barem malko utjecati na 'krivce'.

U ovom slučaju to su pušači, no dosad nas je već iskustvo naučilo kako nisu samo oni ti koji bi trebali snositi odgovornost za smeće koje viđamo oko nas iz dana u dan i to u sve većoj količini. Dva "čika", zalijepljena žvaka i papirić na podu jednako su nam postali prirodni kao stanica u kojoj čekamo autobus.

A dok stižete na plažu znojni i željni osvježavajućeg kupanja, više se vjerojatno ni ne zgražate dok razmičući kamenje kako biste "instalirali" ručnik bacate opuške koji niču ispod njih, što prilikom ulaska u more vješto zaobilazite vrećicu čipsa koja pluta pored vas. Djeca već znaju da se čikovi ne diraju, učite ih to od malih nogu.

I vraćamo se na gore spomenuti izazov. Oni kojima to još uvijek nije "normalno" pokrenuli su akciju kojom pokušavaju osloboditi plaže zagušujućeg otpada zabavljajući se na jedan sasvim koristan način. "Napuni bocu" izazov upravo je to, punjenje boce opušcima ostavljenim na plažama diljem svijeta. Korisnici Twittera svojom se aktivnošću hvale i šire važnu poruku.

"20 minuta mi je trebalo da napunim ovu bocu od jedne litre na 50 metara. Ovo je ekstremno ozbiljno", napisao je korisnik koji je pokrenuo lavinu.

Drugi ovako objašnjavaju odluku da sudjeluju u ovoj "igri":

"Nije puno, ali svi to rade, mislio sam da bi bilo korisno...", gotovo da se opravdavaju. Jer svi su svjesni da problem ne može nestati tek tako, da se ne možemo vratiti unatrag u neko vrijeme u kojemu se djeca na plaži igraju kamenjem, a ne opušcima.

"Iz naših istraživanja doznali smo kako mnogi pušači opuške uopće ne smatraju smećem. No baš poput plastike, filteri cigareta sadrže tisuće kemijskih spojeva, među ostalima arsen, olovo i nikotin, a svi se oni s godinama otpuštaju i postaju dio okoliša, što je iznimno štetno", kaže Allison Ogden-Newton za Ladbible. Allison i njeni suradnici sudjeluju u projektu "Keep Britain tidy" i svakodnevno upozoravaju na opasnost bacanja otpadaka poput čikova u okoliš.

I u Hrvatskoj se se više udruga bavi time - "Volim Vlašići" s Paga ukazuju na posljedice bacanja otpadaka i svojim akcijama šire svijest o štetnosti takvoga ponašanja na ekosustav.

Ovisno o vrsti otpatka, treba proći između 18 mjeseci i čitavog desetljeća kako bi se opušak razgradio. Što mislite koliko bi se boca moglo napuniti na splitskim plažama?

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 13:49