StoryEditorOCM

Spiza i muzika na splitski način: večeras kreću dva street festivala

17. lipnja 2016. - 19:10
kuharski_dvoboj9-290515

Vrijeme nije bilo naklonjeno dvjema javnim manifestacijama koje upravo počinju u Splitu, festivalima "Gourmet" i "Evo ruke", koji će se tijekom idućih mjesec dana odvijati na otvorenom bez naplate ulaznica, pa su se i najavne medijske konferencije sklonile u natkrivene "B" lokacije.

"Gourmet street food festival", koji ove godine ima novu lokaciju, preselio se u ljetno kino "Bačvice", po planovima je sinoćnjim koncertom trebala otvoriti grupa "Vatra", no svirka je zbog jakog juga otkazana i odgođena za večeras, nakon prijenosa nogometne utakmice Hrvatska-Češka.

Koncept festivala se nije puno mijenjao, uz glazbu i zabavu u ponudi će se na 10-ak "kućica s Rive" naći specijaliteti niza svjetskih kuhinja, od svima poznate talijanske i makedonske do egzotičnih jela koja stižu iz Jamajke, Turske i Kine. Cijene menija kreću se od 30 do 50 kuna, a kako su posjetitelji najveću zamjerku prošle godine imali upravo na hranu, ovog puta je po najavi organizatora uložen najveći trud upravo u kvalitetu obroka koji će se nuditi.

– Uz koncerte, jedina smo lokacija u gradu na kojoj će se organizirati javni prijenosi utakmica hrvatske nogometne reprezentacije s Eura, prikazat ćemo nekoliko filmova vezanih uz hranu, tijekom dana će se nuditi povoljnije marende, organizirati radionice, prezentacije i degustacije, uz sport u prirodi i jogu – kazala je Martina Radovčić, idejna začetnica programa, otkrivši kako će radno vrijeme festivala biti svakog dana od podne do ponoć, vikendima sat duže, a glazbeni program će počinjati točno u 21 sat.

Od danas, pa sve do 17. srpnja, i Đardin će postati pozornica. U pitanju je treća revija urbane kulture "Evo ruke!", za koju organizatori tvrde kako je nacionalna smotra hrvatskih izvođača različitih glazbenih stilova u rasponu od popa do jazza. Podršku tvrtki "Wolfman", iza koje stoji Stevo Vučković-Stividen, dali su Banovina i gradska Turistička zajednica u ukupnom iznosu od 130.000 kuna, uz to što im za najam javne površine po kvadratu treba platiti najniži propisani iznos od 5 kuna dnevno.

Večeras je na rasporedu bend "Mjesni odbor", a poznat je i kompletan program, koji uključuje izvođače od porinovaca Grette do pulske "Nole", od nadolazećih mladih snaga i odličnih "Rolin Humesa" do veterana splitske scene "Otprilike ovako". Tu su, naravno, i neizostavne ugostiteljske kućice koje će raditi tijekom cijelog dana, dok će koncert započinjati sat kasnije nego prošlog ljeta, u 21 sat, a završavati najkasnije u 23 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 00:17