StoryEditorOCM
Društvena mrežajezična nekultura

Poruka na vratima jednog hrvatskog lokala jedne je zbunila, druge dobro nasmijala: pogledajte što je poručio nepoznati autor

Piše PSD
15. rujna 2022. - 13:51

Jezikoslovci odavno pišu da nam jezičnu kulturu treba poboljšavati, a da te primjedbe nisu bez osnove, gledamo i slušamo gotovo svaki dan. Kako u medijima, tako i u svakodnevici.

Tako je na društvenoj mreži Reddit objavljena fotografija natpisa na jednom lokalu na kojoj doslovno piše: "Zatvoreno jer ne radi". Autor ili autorica natpisa vjerojatno su bili svjesni da njihova poruka nekom neće biti jasna pa se u dnu vrata napisali i drugu: " Bit će vjerojatno otvoreno (ali nije sigurno)".

Što je pjesnik htio reći

Dojam je da je nakon druge poruke potencijalnim klijentima sve bilo još manje jasno jer ako prva tumači samu sebe, druga nudi mogućnost da će lokal vjerojatno, ali ne izvjesno, biti otvoren, uz napomenu da to nije sigurno!

Što je pjesnik htio reći, za što će se kupac uhvatiti, koji zaključak izvući u ovim teškim vremenima kada ništa nije sigurno. Međutim u takvim vremenima svaka prilika za ljekoviti smijeh odlično nam dođe pa je u tome smislu pisac poruka pogodio sto posto.

Priliku za šalu prepoznali su korisnici Reddita i odmah povezali da je riječ o poruci u stilu kultnoga stripa "Alan Ford".

"Da nije možda Grunf poslovođa?", pita se jedan komentator. "On bi napisao zatvoreno zbog smrdti", dodaje drugi.

Upućeniji su poruku - formulu, u kojoj je sve relativno, povezali i s Erwinom Schrödingerom, autorom osnovne jednadžbe u modernoj kvantnoj fizici.

Čitaju li vuci s vrata poruku?

"E ovo je codeword ili za ‘imamo koronu‘ ili ‘nema tko radit‘", aktualni je komentar.

"Nikad nisam pročitao bolji znak za zatvoreno", oduševljen je jedan korisnik. "Ovo je ko ono kad ne radi jer je zatvoreno, samo drukčije", objašnjava drugi.

"Bar su vuci još na mjestu", jedan je komentator uključio i natpis "Vuci" na vratima, koji u okruženju ove dvije poruke može izazvati dilemu. "Vuci, ali ne životinje", primjećuje drugi...

Kao zaključak može se navesti da na jezičnoj kulturi zaista treba raditi jer prečesto dobivamo i službene poruke nakon kojih nam ništa nije jasno, a za razliku od ovog natpisa nije nam ni do smijeha niti ga imamo s kime podijeliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 04:49