StoryEditorOCM
Društvena mrežapreumišljeni smo?

Pitali Hrvate koja je njihova najdraža županija, naše SDŽ se na prvu nitko nije ni sjetio! Prešišala nas je Ličko-senjska, Bjelovarsko-bilogorska, Istarska...

Piše Mozaik SD
22. studenog 2022. - 11:42

Internet je veselo mjesto i hrvatski redditovci bez problema na njemu provode sate i sate. Kako i ne bi, tema je mali milijun, želje za raspravom i učenjem nečega novog još i više, a anonimna maska korisničkog imena dozvoljava ti i da pričaš što hoćeš bez da te itko poveža. No, čini se kako je upravo taj splet opcija doveo do prevelikog zasićenja kontantnim razgovorima, pregovorima i dubiozama pa se sada svi okreću jednostavnijim pitanjima. 

Primjera radi, danas je jedna od "življih" tema hrvatske strane Reddita pitanje o tome koja je županija ljudima omiljena. Iako pozvani da argumentiraju svoj izbor, nisu svi detaljno opisali zašto su se za taj dio Lijepe naše odlučili. No, nije ni bitno, onaj trenutak kada u priču ulaze emocije, a pogotovo one lokalpatriotske, i najjači argumenti padaju u vodu. 

 

Šalu na stranu, stvarno jesmo očekivali smo da će u svemu prednjačiti naše dalmatinske županije kao i da će na tron uvjerljivo sjesti Splitsko-dalmatinska. Da, da, znamo da smo bili bahati, ali ponovimo još jednom, emocije nisu uvijek vezane uz argumente, a kad si rođen tu gdje smo mi rođeni, lako se dogodi da na ostatak zemlje i zaboraviš. Krenemo mi lagano s čitanjem popisa, a tamo nas umjesto hvalospjeva morskim županijama dočeka hladan tuš. 

Pohvale su primile redom Vukovarsko- srijemska, Ličko- senjska, ali i Bjelovarsko- bilogorska i to zbog Vinko grilla za kojeg su nadovezali da je riječ o "kulturnom dobru" Bjelovara. Nismo bili, da jesmo, vjerojatno bi shvatili. 

- Vjerojatno Ličko senjska i to upravo zbog Senja. Uopće nisam od tamo, ali me na neki čudan način Senj privlači. Sviđa mi se što je tako izoliran i u najnegostoljubivijem (ako ta riječ postoji) dijelu Jadrana. Zanimljiva klima, prebitan hrvatski grad kroz povijest i Senjani su mi baš ljudi s mora. Nema tamo tako puno turizma, već ono, Velebit, bura i Jadran i to se baš vidi po ljudima - jedan je od komentara koji pokazuje kako je jedan od razloga zašto se u ovom razgovoru nisu nizale županije orijentiranije na turizam upravo to što nisu toliko fokusirane na domaće ljude. Primorsko- goranska je svoje ljubitelje oduševila time što ima i mora i gorja pa ne moraju birati što od toga dvoje žele vidjeti. 

- Pola sata od mora je snijeg - jednostavan je zaključak onih koji su za nju glasali. Ništa manje pohvala nije imala ni Istra, ali s velikom napomenom da nema dovoljno sadržaja za mlade kojima je, pogotovo ljeti, zapravo dosadno. Isti problem spomenuli su i oni koji žive u Zadarskoj županiji, a neki su komentirali kako je zapravo najnaprednija županija naše zemlje Međimurska županija. 

No, Splitsko dalmatinske baš i nije bilo na popisu. Spomenuta je jednom, onako usput, a kao razlog je navedeno samo "HŽV". Ne kažemo da Bijeli nisu sasvim dobar argument, samo nam je čudno da je baš jedini. Onda, jesmo li često prebahati kad mislimo da imamo sve ili samo nedovoljno Dalmatinaca na Redditu? 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 16:56