StoryEditorOCM
Društvena mrežačetiri milijuna ljudi

Očekuje se presuda koja bi mogla promijeniti pravnu povijest i Google koštati milijarde, optuženi su da su prikupljali podatke korisnika ovog pretraživača

Piše PSD
11. studenog 2021. - 11:02

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva će u srijedu izreći presudu u, kako je opisano, jednom od najznačajnijih slučajeva u novijoj pravnoj povijesti: Lloyd protiv Googlea, javlja Sky News. 

Richard Lloyd tuži Google zbog prikupljanja podataka o pregledavanju weba od korisnika iPhonea između 2011. i 2012., unatoč tome što je američki tehnološki div u to vrijeme tvrdio da su ga u tome spriječile zadane postavke privatnosti preglednika Safari.

Tužbu je podnio ne samo kao pojedinac pogođen Googleovim postupcima, već i kao netko tko zastupa više od četiri milijuna ljudi u revolucionarnoj zastupničkoj tužbi. Ako Lloyd pobijedi, američki tehnološki div mogao bi biti prisiljen izgubiti milijarde kako bi nadoknadio pogođene korisnike iPhonea koji bi potencijalno mogli tražiti tarifu do 750 funti svaki.

Ali stvarna važnost predmeta bit će njegov učinak na sudsku praksu.  Presuda protiv Googlea mogla bi otvoriti vrata zastupničkim tužbama u Britaniji u drugim slučajevima zaštite podataka, dopuštajući braniteljima prava potrošača da pokrenu tužbe protiv tvrtki koje krše zakon o privatnosti. Presuda u Londonu bit će donesena istoga dana kada tvrtka primi odgovor na žalbu na tada rekordnu kaznu od 2,4 milijarde eura (2,2 milijarde funti) koju je nametnula Europska komisija zbog davanja prednosti vlastitoj usluzi online kupovine ispred konkurenata.

Richard Lloyd je prvi put obavijestio Google o tužbi 2017. godine i zatražio od sudova dopuštenje za uručenje zahtjeva izvan nadležnosti, budući da je Google sjedište u SAD-u. Iako je Visoki sud prvotno odbio tužbu, Žalbeni sud ju je potvrdio i rekao da je kolektivna tužba gospodina Lloyda u stilu "opt-out" bila "neuobičajena", ali je bila dopuštena jer su korisnici iPhonea tijekom tog razdoblja svi bili žrtve nepravde i pretrpjeli isti gubitak. Google se žalio na ovu odluku, proslijeđujući slučaj Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva koji će morati odlučiti kolika je šteta za pogođene korisnike iPhonea, jesu li svi ti korisnici pretrpjeli istu štetu i jesu li zastupnički postupci ispravan način za rješavanje ovih problema .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 17:24