Društvena mrežaples na kiši

Ništa im neće ovaj dan pokvarit: Splićani se crnim humorom i smijehom bore protiv gnjile južine i kiše koja se ne predaje; 'E to je to..Samo crvene da je naći, jesi našla broj?'

Piše M.Dr.
omis3-131119

Pa ima li kraja južini i kiši? Čini se da ne, bar još ne...

Kao što smo imali prilike osjetiti na svojoj koži , u skladu s prognozama i upozorenjima, ostvarile su se  nepovoljne vremenske prilike  u Hrvatskoj! Zbog djelovanja snažne ciklone koja se premješta preko Hrvatske, već su velike količine oborine, osobito na Jadranu te u predjelima uz Jadran: unutrašnjosti Dalmacije, Gorskome kotaru i Lici te unutrašnjosti Istre.

Velike probleme uzrokovalo je olujno i orkansko jugo zbog čega je prekidan i pomorski promet, poplavile su mnoge rive i prometnice, a vjetar je prouzročio veliku materijalnu štetu.

Nema dobrih vijesti

O snazi juga najbolje govori i podatak da je Hrvatski  hidrografski institut izmjerio rekordni val na Jadranu! Ovaj val zabilježen je u akvatoriju grada Dubrovnika pokraj otočića Sv. Andrija s maksimalnom visinom vala od 10,87 m.

Kako je bilo i najavljeno, vodostaji rijeka su znatno porasli u Istri i Primorju, Gorskom kotaru, Lici te u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti.

Nemamo dobre vijesti jer nepovoljno vrijeme, nažalost, nastavit će se i u drugoj polovini tjedna.

U četvrtak i petak kiše će biti manje, a u sjevernim će predjelima često i izostati. Jugo će sredinom tjedna kratkotrajno oslabjeti. No u petak s jačanjem nove ciklone sa zapada Sredozemlja u naše će predjele sve izraženije stizati vlažan i vrlo nestabilan zrak. Jugo će ponovno pojačati i biti jako i olujno, osobito za vikend.

Kiša će biti česta, a na Jadranu i uz njega i obilna.

Dakle, nakon kratkotrajnog smirivanja vremena i opadanja vodostaja, za vikend ponovno porast vodostaja u Istri i Primorju, u Gorskom kotaru, Lici, te u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti.

Preliminarna prognoza ukazuje da bi se kišovito, vjetrovito i toplo vrijeme moglo nastaviti u prvoj polovini sljedećeg tjedna! Pratite stoga i dalje upozorenja i čuvajte se!!!

No Splićani ko Splićani, ništa im ne može ove dane pokvariti... Pogotovo ne ovo gnjilo vrijeme  a uz snažan duh, sve mogu, što su uostalom i sami, na društvenim mrežama i pokazali. Borba je bila jaka, no uspjeli su se obraniti, fotografijama, objavljivanjem videa, pjesmama ali i fotomontažama... Proći će, proći će, kao da su svi utiho, ispod glasa zajecali...

Uostalom, pogledajte i sami....

 

 

 

 

#JUžINA#NEVRIJEME SPLIT