StoryEditor
Društvena mrežaDruštvena tema

Ne stišavaju se reakcije na izjave J.K. Rowling o transrodnim osobama, javila se i Emma Watson: Zaslužuju živjeti bez da ih se propitkuje...

Piše PSD
11. lipnja 2020. - 13:52
Angela Weiss/AFP

Prije nekoliko dana J.K. Rowling je tweetala nekoliko izjava koje su u javnosti dočekale s negodovanjem. Autorica "Harryja Pottera" i jedna od najpoznatijih književnica na svijetu napisala je najprije kako su "osobe s menstruacijom" nešto kao "Wumben? Wimpund? Woomud?", misleći, dakako, na riječ "women" (eng. žene).

Rowling nije ovime izazvala burne reakcije samo zajednica transrodnih osoba, rodno binarnih, već i žena koje su ušle u menopauzu i onih koji se osjećaju kao žene. Društvene mreže užarile su se od komentara, neki su otišli toliko daleko da su otpisali omiljeni serijal o čarobnjaku Potteru.

Jer uslijedio je još jedan tweet autorice koji je samo potvrdio prethodni.

"Ako spolnost nije istina, onda nema istospolne privlačnosti. Poznajem i volim neke transrodne ljude, ali brisanje koncepta spolnosti onemogućava mnogima da sagledaju svoj život. Nije mržnja govoriti istinu", napisala je Rowling.

Reagirao je najprije Daniel Radcliffe koji je u filmovima utjelovio Harryja Pottera.

"Transrodne žene su žene. Svaka izjava koja bi to pokušala opovrgnuti, briše identitet i dostojanstvo transrodnih osoba", uzvratio je.

Za Variety je nakon toga o ovoj važnoj društvenoj temi progovorio i Eddie Redmayne, zvijezda "Čudesnih zvijeri", otvoreno kritizirajući Rowling.

"Kao netko tko je radio i s J.K. Rowling i članovima transrodne zajednice, htio bih da moje mišljenje bude sasvim jasno. Ne slažem se s komentarima koje Jo piše. Transrodne žene su žene isto kao što su transrodni muškarci muškarci, a i oni koji su rodno binarni ostaju rodno binarni...", izjavio je.

Od tweetova J.K. Rowling ogradio se i Warner Bros.

"Događaji posljednjih tjedana samo su nas učvrstili u mišljenju da naša tvrtka treba progovoriti o ozbiljnim društvenim pitanjima. Za Warner Bros nikada nije bilo važnije da čuvamo različitosti i uzimamo u obzir sve kulture... Duboko cijenimo rad naših ljudi. Naša je odgovornost razvijati empatiju i poticati razumijevanje svih naših zajednica", piše u izjavi.

A osim glumice Katie Leung koja je utjelovila Cho Chang, javila se i Emma Watson.

"Transrodne osobe su ono što kažu da jesu i zaslužuju živjeti svoje živote bez da ih se konstantno propitkuje i govori tko su i što su", napisala je glumica koja se u javnosti istaknula svojom borbom za jednaka prava žena.

Izdvojeno

22. srpanj 2020 11:38