StoryEditorOCM
Društvena mrežarasprava na redditu

Koliko zaista zarađuju hrvatski liječnici? ‘Plaće su im na razini onih iz Austrije‘; ‘Nije istina! Ovo je pravo stanje‘

Piše Marina Knežević Petković
22. rujna 2024. - 15:03

Nedavna rasprava na platformi Reddit , izazvala je veliku pažnju kada je jedan korisnik iznio stavove o plaćama liječnika u Hrvatskoj, uspoređujući ih s onima u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Prema njegovim tvrdnjama, plaće hrvatskih liječnika su više nego što većina misli, posebno u kontekstu dežurstava i privatne prakse. Navodi da specijalisti s dežurstvima mogu zarađivati i do pet tisuća eura mjesečno, što bi na godišnjoj razini iznosilo oko 80.000 eura bruto, što je iznad prosjeka većine europskih zemalja.

image

.

/Shutterstock

Korisnik se osvrnuo i na masovno iseljavanje liječnika, napominjući kako, prema podacima Eurostata, Hrvatska danas ima više liječnika nego ikada prije. Također, tvrdi da godišnje odlazi manje od jedan posto liječnika, unatoč percepciji masovnog odlaska. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, napominje, otišlo je 1.214 liječnika, što je oko 100 liječnika godišnje.

Rasprava je izazvala val komentara, jer mnogi i dalje smatraju da su uvjeti rada i plaće u inozemstvu primamljiviji, osobito u Njemačkoj, Švicarskoj i SAD-u.

- Moj frend, koji je radio na KBC-u je otišao u Belgiju. Poanta ti nisu pare nego sati, on sada radi 35 sati tjedno za veće pare nego što je tu dobivao za 50-60 sati tjedno. A radilo se toliko, jer nema tko, naši doktori nemaju život, jedan je od komentara.

Ipak, korisnik naglašava da su plaće liječnika u Hrvatskoj, kada se usporede s BDP-om po stanovniku, među najvišima u Europskoj uniji.

image

.

/Shutterstock

Ovaj stav otvara širu diskusiju o realnim uvjetima rada u Hrvatskoj i percepciji da liječnici masovno napuštaju zemlju zbog boljih plaća. Dok brojke pokazuju da odlazak liječnika postoji, izneseni podaci sugeriraju da se situacija ne može nazvati masovnim iseljavanjem te da su plaće liječnika u Hrvatskoj visoke u usporedbi s većinom drugih EU zemalja. Rasprava se nastavlja, a pitanje ostaje: što je pravi razlog odlaska liječnika – samo plaće ili i radni uvjeti, napredak i druge profesionalne mogućnosti?

- Ljudi rade i više, samo što to on ne razumije. Za istu ili manju plaću nego vani. Baš je šteta što ovakvi kao on nisu liječnici - komentirao je jedan korisnik, dok je drugi iznio na pravim primjerima ‘istinu‘ i stvarnu situaciju:

- Nije istina. Imam četiri prijatelja koji su na specijalizaciji i plaća im je između 1700 i 2000 eura bez prekovremenih, a s prekovremenima možda 500-700 eura više. To je stvarno ništa za posao na kojemu držiš ljudski život u svojim rukama.

image

.

/Shutterstock

Izvori poput Eurostata, na svojim internetskim stranicama nudi više od 300 milijuna statističkih podataka dostupnih u predefiniranim tablicama, bazama podataka, publikacijama, metodologijama i na ostalim korisnim poveznicima te konkretni primjeri liječnika, dodatno bi mogli rasvijetliti ovu složenu temu.

Eurostatovim bazama podataka može se pristupiti putem poveznice, a preuzimanje podataka je besplatno. 

Cijelu raspravu pogledajte u nastavku dolje.

Posts from the hrvatska
community on Reddit
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 15:03