StoryEditor

Kako je Galerija Food postala omiljeni splitski 'dnevni boravak'

Piše PSD.
23. travnja 2015. - 19:44
Nije se lako profilirati u Splitu, grad je to koji vrlo često pruža otpor svemu novome. Onima koji uspiju treba čestitati od srca. A one koji to uspiju u četiri mjeseca treba priupitati za recept.

U Galeriji Foodu, malom restoranu iz srca Splita, u najužem centru Dioklecijanove palače, recepti se baziraju na ekološkim namirnicama i onima organskog podrijetla, na zanimljivu jelovniku koji se svako jutro nanovo sastavlja, uglavnom u prvi plan izbacujući izvorna, dalmatinska stara jela pripremljena na pomalo drugačiji način.

Ima nešto i u uređenju. Zapravo ima puno u uređenju u stilu retro ugođaja, što je i nastavak priče započete u Galeriji.

A Galerija je kafić s karakterom, smješten preko puta restorana, u prizemlju negdašnje palače iz 15. stoljeća, kojega gosti, baš zbog domaćinskog ugođaja, nazivaju i dnevnim boravkom.

- Da, kažu nam ljudi da ih podsjeća na dnevni boravak, prvenstveno zbog detalja, primjerice šanka napravljenog od vratnica starih ormara, retro sjedalica, starih knjiga i okvira. Ima neke topline.



A onda smo odlučili priču produbiti, pa smo zakupili derutni prostor, točno preko puta kafića na niti nekoliko metara udaljenosti, i u njemu napravili restoran s malom teracom. Otvoren je nakon Nove godine, ali već je stekao svoje vjerne goste. Ljudi su nas prepoznali – kaže Gojo Matijašević, uz Danijela Kekeza, suvlasnik Galerije i Galerije Food restorana.

Odlučili su se za stara dalmatinska jela, ali priređena na njihov način.

- Namirnice su isključivo domaće, jer držimo da to daje poseban okus. A za ovo ljeto, da, bit će nam to prvo s restoranom, imamo namjeru na terasi napraviti i malu stalažu s proizvodima koje nabavljamo od naših provjerenih dobavljača.

Željeli smo ljudima pokazati kako miriše i izgleda prava domaća namirnica. Jelovnik se prilagođava sezonama, svježe i kvalitetno nam je prioritet, a onda se u slijedu s tim i sastavlja dnevni meni. Za taj dio posla zadužena nam je naša dama za kužinu, vrsna kuharica Ivona Čajo - kaže Gojo.



Na dan kada smo ih posjetili nije bilo sipe za pojodski bronzinić, tradicionalnog jela s južnodalmatinskih otoka, poslastice kakve se osim na Visu teško više igdje može pronaći. Ali zato su imali hobotnicu, koja se u Galeriji Foodu priprema sa slanutkom i domaćom palentom.

Osobito su ponosni na sezonske juhe, ili orijentalnu od domaće koke s kardamonom i anisom. Nisu zaboravljeni ni oni što vole vegansku spizu, koji također imaju prigodu probati nekoliko lipih bokuna kuharice Jadranke Martinović.

- Ima već nekoliko jela koja su se profilirala kao naši specijaliteti, recimo sendviči od razvučene svinje, komada mesa koje se prvo marinira, pa se u temeljcu sa začinima na lagano peče pet sati. Tu su i naši muffini, primjerice "Mediteraneo", koje smo nudili ove zime, ili biftek burger što se radi od simental odležanog bifteka. Među specijalitetima kuće je i puding od lješnjaka, ali i naša čokolada, koju smo nazvali "Biolada" – kaže Matijašević.

Tanja Šimundić Bendić, Tom Dubravec / CROPIX 
#GALERIJAFOOD#INMJESTO

Izdvojeno