StoryEditorOCM
Društvena mrežaNIJE MU LAKO

Kada je nekoliko stupnjeva Celzijevih ispod nule uglavnom svi cvokoćemo od hladnoće, znate li što Jeff radi na -73?

Piše MOZAIK SD
11. prosinca 2023. - 20:07

Na Tiktoku sve češće nailazimo na zanimljiva videa, pa nam je u oko upala i kolekcija videa Jeffa Cappsa koji  već neko vrijeme boravi na Južnom polu. Pratiteljima je objasnio da vodi radionicu za održavanje vozila u istraživačkoj stanici. Ima oko 9 sati dnevno interneta, u vrijeme kada im je vidljiv satelit. Jeff kaže kako mobitel drži stalno u jaketi jer na niskim temperaturama baterija izdrži tek minutu. Snimio je više videa, a jedan od njih je sniman dok je bilo -73°C.

@thejeffcapps Here’s how we stay warm in some of the most extreme temperatures on Earth! #southpole #antarctica #antarctic #extremecold #extreme ♬ original sound - thejeffcapps

U jednom od videa snimio se kako se na Antarktici pokušao namazati kremom za sunce. Nakon što je kremu istisnuo iz tube ona se - zaledila!  Isti je slučaj bio kada je htio natočiti piće iz limenke: dok je okrenuo limenku kako bi pretočio piće u čašu, tekućina se smrznula, a limenka je ostala u zraku povezana sa zamrznutim pićem. U opisu objave napisao je kako je u tom trenutku na Južnom polu bilo -64°C. 

Prosječna godišnja temperatura u unutrašnjosti kopna je -55°C. Prosječna mjesečna temperatura kreće se ovisno o dužini dana. U vrijeme polarne noći arktičke zime, sunce se uopće ne pojavljuje, dok za vrijeme arktičkog ljeta sija 24 sata dnevno. Tako je u unutrašnjosti prosječna lipanjska (zima na južnoj polutki) između -40 i -68 Celzijevih stupnjeva, a uz obalu oko -18 °C. Tijekom ljeta, u najtoplijem mjesecu siječnju, temperatura uz obalu penje se na koji stupanj iznad nule. Na području istočno antarktičkog grebena 10. kolovoza 2010. izmjerena je temperatura od -93,2°C što je zasada najniža izmjerena temperatura u prirodi na Zemlji.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:14