StoryEditor
Društvena mrežaOSTVARILA SAN I ZABAVILA SE

Jelena Rastočić je danas novinarka Nove TV, a završila je srednju obrtničku školu u Splitu: Imali smo izvrsne profesore, puno smijeha i praktičnog znanja!; Reagirala je zbog društvene ‘opsjednutosti gimnazijama i prosjecima...‘

Piše M.P.
9. rujna 2021. - 11:58
Jelena Ratočić: Što sam htjela naučiti, uzela sam knjigu i naučila! Zato mi je žao klinaca koji misle da ako izaberu teži put neće dobro proći!Facebook

U to nam se sve pretvorilo. U opsesiju hoće li nam djeca upisati željenu gimnaziju, hoće li zadržati najbolji prosjek, hoće li upasti na željeni faks.

Malo tko priča kako mu je zaista u srednjoj, kakva je ekipa, kakvi su profesori. Je li uopće najljepše doba ostalo đačko, ono iz vremena pjesmice "od kolijevke pa do groba".

No to je sad puno šira priča, a na jedan aspekt ovog društvenog fenomena osobnom ispoviješću se referirala novinarka Nove TV, Jelena Rastočić, potaknuta zacijelo i ovotjednom reakcijom kolegice Ivane Paradžiković, razočarane što njezin sin, sa zaista dobrim prosjekom, nije uspio upisati favoriziranu gimnaziju.

Objavu Jelene Rastočić s Facebooka prenosimo u cijelosti:

"Čitam neke tekstove o školama, upisima i prosjecima. Ja sam bila odličan učenik. Išla na natjecanja iz matematike i zamalo učinila pogrešku života i upisala matematičku gimnaziju. Zamalo.

Tjedan dana prije upisa rekla sam svojima da ja ne želim sjediti i štrebati po cijele dane. Da želim nešto zabavno, kreativno. U Metkoviću nije bilo puno opcija, pa sam rekla automehaničar ili elektrotehničar...  A tad je moja seka rekla, a zašto ne fotograf?

Nisam ni znala da je to zanimanje, bila je moja reakcija, nakon što sam pitala gdje to ima. Bilo je u Splitu. Mama i tata su me pitali gdje ću živjeti. Rekla sam, pa u domu. Objasnili su mi da je to trogodišnja, obrtnička škola, da dobro promislim što ću kasnije. Ali nisu niti sekunde dvojili da me puste da to upišem, kad sam rekla da sam sigurna da to želim.

Sjećam se kada sam došla na upis i kada je profesor pitao tko je tu s osam bodova (prosjek sedmog i osmog razreda 4+4). A ja i Kike smo digle ruke i rekle, mi smo sa 10. Na iznenađenje svih.

Pitali su nas što tu radimo i zašto nismo upisali fotografiju u Umjetničkoj. Ma bolje da nismo. Naša škola bila je odlična. Imali smo izvrsnog profesora iz fotografije. Puno zabave, smijeha i praktičnog znanja.

Pitala sam odmah prvi dan što treba da ne polažem maturu. Trebalo je samo proći s pet. Ok, to mi nije bio problem.

U domu sam davala instrukcije iz matematike curama iz viših razreda . Nikada nisam požalila što sam upisala tu školu. Nikada nisam gledala te tri godine kao kraj mog obrazovanja. Cijelo vrijeme imala sam plan ići dalje, na fakultet. 

Kako? Pa jednostavno!

Kako? Pa jednostavno. Kad završim upisat ću prekvalifikaciju za neku četverogodišnju školu i eto. Prekvalificirala sam se za komercijalista (nisam imala pojma šta je to tad ). Položila 20 i kusur ispita u par mjeseci, i opet s prosjekom odličan bila oslobođena mature.

Prijemni na ADU (srećom) za mene nije dobro prošao. Ispala sam u užem krugu. Ali sam se odmah sutradan zaposlila u Foto radnji u Splitu.

Iduće godine odlučila sam upisati FPZG. Kažu, teško ćeš proći prijemni bez gimnazijskog znanja, a kamoli upasti bez plaćanja. U 3 mjeseca pročitala sam sve sestrine gimnazijske knjige. Otišla na prijemni i upala. Naravno, bez plaćanja.

Još prije upisa bila sam odlučna raditi u TV studiju na faksu. Jedva sam čekala doći na kolegij Tene Perisin, koja je vidjela tu moju želju i dala mi šansu. Hvala na tome.

Završila sam taj faks na kojem mi je isto bilo zabavno i odlično i ne bih ni to promijenila nikada.

Mi danas imamo gimnazije u koje mogu upasti samo klinci koji su prošli s čistom peticom. Obrtnička zanimanja propadaju. Ja svoja tri zanimanja ne bih nikad zamijenila s jednim gimnazijskim.

Vrijede mi daleko više i bilo mi je daleko zabavnije. A da mi fali nekog velikog gimnazijskog znanja ne bih rekla. Što sam htjela naučiti uzela sam knjigu i naučila. Zato mi je žao klinaca koji misle da ako izaberu teži put neće dobro proći. Jer mogli bi proći još bolje i usput se dobro zabaviti!" - poručila je Jelena Rastočić.

item - id = 1125959
related id = 0 -> 1146859
related id = 1 -> 1146609
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 11:47