StoryEditor
Društvena mreža‘za njih 100‘

Ivana Runjić, kći proslavljenog splitskog skladatelja, autora Oliverovih najvećih hitova, objasnila je njegov značaj ‘teorijom o veličini duša‘

Piše M. G.
29. srpnja 2020. - 14:47
Tom Dubravec/Hanza Media

Ivana Runjić, kći splitskog skladatelja Zdenka Runjića, čije su antologijske pjesme utkane u ljudska srca zahvaljujući nenadmašnoj Oliverovoj interpretaciji, danas se prisjeća očeva glazbenog suradnika i obiteljskog prijatelja. 

Najprije se na svom Facebook profilu oglasila "Ljubavnom pjesmom" iz 1975. s autorskim potpisom Zdenka Runjića (glazba) i tekstopisca Jakova Džolića, a potom objavila i pjesmu "Kapetane", novu u zbirci ljetne poezije anonimne autorice s Instagram/ Facebook profila Ankorana (usidrena), posvećenu Oliveru Dragojeviću. 

Koliki je značaj Olivera Dragojevića Ivana je objasnila "teorijom o veličini duša". 

"Čitam trenutno Douglasa Hofstadtera. Njegova teorija o veličini duša mi je jutros zbog Olivera na pameti. Piše o tome kako je američki glazbeni kritičar James Huneker pisao o Chopinu početkom prošlog stoljeća. Pisao je o Etidi Op. 25, br. 11, koja se često na engleskom naziva zimski vjetar.

Ustanovio je da je "glazbenici male duše", bez obzira na njihovu tehničku sposobnost, ne bi smjeli ni pokušavati odsvirati. Hofstadter kaže da je i sam jedva uspjevao svirati ovaj komad i odustajao u sredini.

Huneker je povukao crtu između različitih veličina duša i zaključio da neki glazbenici jednostavno nisu dorasli tom komadu glazbe, ne zbog tehničke nesposobnosti ili nekog fizičkog ograničenja već zbog činjenice da njihove duše nisu dovoljno velike. 

Hofstadter ide dalje i mjeri veličinu duša od 0-100 Hunekera (kao posvetu spomenutom kritičaru)", napisala je kći proslavljenog skladatelja zaključivši: "E pa dragi Douglase, naš Oli je bio 100 Hunekera".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. rujan 2020 16:55