StoryEditorOCM
Društvena mrežateror reklama

Instagram sprema novinu koja će naljutiti korisnike: ‘Trajat će i po trideset sekundi...‘

Piše :Ilija Matanović/JL
6. lipnja 2024. - 23:50

Društvena mreža počela je testirati reklame u stilu YouTubea, koje znaju trajati i po 30 sekundi

Ako ste redoviti konzument YouTubea putem televizora, sigurno ste primijetili kako su se u posljednjih nekoliko mjeseci reklame koje nije moguće preskočiti abnormalno produljile pa tako znaju trajati i po 30 sekundi, a algoritam platforme zna ih nagurati i po četiri zaredom.

Nepreskočive reklame postale su strahovita pošast na pametnim telefonima, tabletima i pametnim televizorima, ali dosad su barem neke aplikacije bile sigurne od te prakse - recimo Instagram. E pa čini se da i tome dolazi kraj, piše Jutarnji list.

Društvena mreža u vlasništvu Mete Marka Zuckerberga potvrdila je da su počeli testirati reklame u stilu YouTubea koje nije moguće preskočiti, nego se moraju odgledati do kraja (ili barem određeni podulji dio) kako bi se moglo dalje nastaviti skrolati, prenosi tehnološki portal TechCrunch.

Pojedini korisnici Instagrama na drugim su mrežama objavili prikaze reklama s tajmerom koji odbrojava sekunde, točno onako kako to izgleda na YouTubeu. Za razliku od uobičajenih Instagramovih reklama koje se jednostavno mogu preskočiti skrolanjem dalje, ovdje to nije moguće - zamrznuti ste dok se reklama ne odvrti.

Kao što to obično ide, nakon takvih ograničenih testova ubrzo kreće i šira implementacija, što je Meta između redova potvrdila za TechCrunch.

image
Lionel Bonaventure/Afp

"Uvijek testiramo formate koji mogu donijeti novu vrijednost za oglašivače. A kako testiramo i učimo, obavijestit ćemo korisnike o svim mogućim nadogradnjama aplikacije ukoliko dođe do formalne implementacije", poručili su iz Mete.

Međutim, razlika između reklama od 15 ili 30 sekundi na YouTubeu i na Instagramu je dramatična. Osim formata Shorts, video klipovi na YouTubeu su značajno dulji, najčešće iznad 10 minuta (platforma potiče kreatore sadržaja da se drže iznad te granice jer kada video traje dulje od 10 minuta mogu u njega ubaciti više oglasa, što se više isplati i autorima videa i YouTubeu).

Instagram, s druge strane, platforma je s fotografijama (nažalost, sve manje njih, ali još uvijek su žive) te relativno kraćim video formatima unutar Reelsa, Instagram Storyja ili u bazičnoj objavi. Tjerati konzumente takvih sadržaja da bez mogućnosti preskakanja gledaju reklame koje će ponekad vjerojatno biti dulje od samog videa koji žele pogledati čini se kao genijalan recept da se ljude sa sve kraćom koncentracijom beskrajno iznervira i otjera na, recimo, TikTok. Gdje su broj i učestalost reklama još brutalniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 15:19