StoryEditor
Društvena mrežalavovi ili leopardi?

Hrvatska je zemlja s najviše životinja na svojoj zastavi? Društvenim mrežama širi se zanimljiva tablica u kojoj Lijepa naša uvjerljivo vodi

Piše PSD
27. srpnja 2021. - 18:23

Društvenom mrežom Reddit posljednjih dana kruži zanimljiv podatak o Hrvatskoj, naime Lijepa naša vjerojatno je država s najviše životinja na svojoj zastavi u svijetu. Popularna stranica koja se i inače bavi veksikologijom odnosno znanošću o zastavama podijelila je popis svih zastava na kojima se nalaze životinje, a Hrvatska u tom natjecanju uvjerljivo vodi. 

image
Reddit/pepperblues

Ipak, prilikom brojanja životinja na grbovima potkrala im se mala greškica jer su tri okrunjene lavlje glave koje predstavljaju Dalmaciju prozvali glavama leoparda pa je tako neistinito opisan povijesni dalmatinski grb koji se inače prikazuje kao plavo obojani štit s naslikanim glavama. Ipak, ne radi se o velikoj greški jer ako bismo heraldički gledala dalmatinski grb u tom slučaju bi ove glave bile opisane kao leopardove. Heraldika je znanstvena disciplina koja se bavi proučavanjem i stvaranjem grbova, a prema njezinim pravilima ukoliko su lavlje glave postavljene 'en face' terminološki se koristi izraz glava leoparda. Da je ista glava prikazana u profilu, tada bi se koristio izraz lavlja.

image
Matija Djanješić/Cropix

Hrvatska na svojem grbu ima čak pet životinja: tri lava, jednog jarca te kunu. Prate nas Fiji koji ima lava i grlicu, Andora s dva bika, Meksiko s orlom i zmijom i još neke zemlje. 

Kao i obično, Hrvati su odmah s veseljem dočekali priliku da se nasmiju sami sebi pa su ispod objave pisali brojne doskočice.

- Ova država je životinjsko carstvo., Nešto pozitivno, opala sam u nesvijest, Zoološki vrt nam je i na vlasti....- nizali su se komentari. 

item - id = 1115755
related id = 0 -> 1128781
related id = 1 -> 1128336
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 11:53