StoryEditorOCM

Google nas stvarno sluša? Eksperiment ‘potvrdio‘ ono što ljudima duže vrijeme stvara nelagodu i zapanjuje, pogledajte

Piše MOZAIK SD
3. rujna 2024. - 08:53

Sve veća  prisutnost tehnologije u našim životima odavno je aktualizirala pitanje naše privatnosti. Je li naša privatnost u digitalnom svijetu samo iluzija?

Korisnik Instagrama @learnwithvalerio uzdrmao je internet šokantnim live eksperimentom, koji pokazuje kako nas Google možda stvarno prisluškuje putem mikrofona na našim pametnim telefonima, laptopima i kompjuterima.

Autor je najavio na samom početku svoga videa namjeru da će govoriti o igračkama za pse, ali bez da to izgovara na glas. Za to vrijeme je pretraživao internet i nije pronašao niti jedan oglas ni link na specifičnu traženu temu. 

Zatim je zatvorio sve preglednike otprije i počeo razgovarati sam sa sobom o igračkama za pse, koje će kupiti, gdje bi bilo dobro kupiti, hranu koju želi za svog psa (kojeg uopće nema), obraćao se i gledateljima na tu temu, nekoliko minuta.

Kad je ponovno otvorio pretraživač, ušao slučajnim odabirom na stranicu Daily Maila, bio je zatečen: u desnom dijelu ekrana već su "iskočili" oglasi vezani za igračke i hranu za pse. Ovaj eksperiment pokrenuo je ozbiljnu raspravu o tome sluša li Google zaista naše privatne razgovore putem mikrofona na našim uređajima, što je već neko vrijeme predmet spekulacija i teorija zavjere?

Cijeli video pogledajte u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 20:43